Meniu

Academie

Dropping Odds

Dropping Odds (Cote în scădere) sunt, după cum le spune și numele, evenimente pe care există schimbări majore de cote. Pentru că mereu cotele sunt în contra-partidă, faptul că va scădea cota ca un eveniment să se întâmple, automat va crește cota pentru ca acel eveniment să nu se întâmple. Pe scurt, aceste cote în scădere sunt un semnal că un meci merită analizat.

De ce scad cotele?

Există trei argumente principale ce duc la scăderea cotelor:

  • În primul rând, avem noutățile care vin dinspre echipe: spre exemplu, la meciul FCSB - Slovan Liberec cota pentru victoria lui Liberec a scăzut masiv (de la 4.3 la 1.6) după ce s-a aflat că o mare parte din jucătorii FCSB-ului au Covid și nu vor putea juca. Similar, la meciul de EFL Cup dintre Tottenham și Chelsea cota lui Chelsea a scăzut de la 2.7 la 1.8 după ce antrenorul gazdelor a decis să nu folosească titularii.
  • Al doilea motiv este dat de volumele de pariere. Spre exemplu, casele consideră că meciul Grecia U21 vs Croatia U21 va fi unul foarte echilibrat și cotează cu 2.7 victoria gazdelor, 3.4 pentru egal și 2.85 victoria oaspeților. Constantă însă că toate pariurile se duc doar pe Croația să câștige sau pe egal. Acum, pentru a-și regla expunerea pe acest meci, casele vor decide să scadă cota pentru Croația U21 (pentru ca pariorii să nu mai fie tentați să ia pariul) și să o crească pe Grecia (pentru a atrage pariuri).
  • Al treilea motiv este dat de faptul că o casă nouă face disponibil pariul iar restul operatorilor din piață îi urmează cotele. De exemplu, putem avea un meci de hochei din Rusia, să zicem Yugra vs Penza, pe care casele din România îl cotează cu șanse aproximativ egale. Când îl adaugă în ofertă, casele de pariuri din Rusia o văd însă mare favorită pe Yugra. În scurt timp, deoarece știu că rușii calculează mult mai bine cotele din hochei, casele din România își vor ajusta cotele.

Cum putem profita?

Exemplul 1: Să considerăm exemplul de mai sus, Grecia U21 vs Croatia U21. După ce observăm că s-au modificat cotele, verificăm dacă au apărut informații suplimentare despre meci. Nu există noutăți (jucători indisponibili, certuri în cadrul echipei), deci schimbarea cotelor provine fie din faptul că un operator despre care se știe că are o metodă mai bună de calcul a cotelor pe naționale de tineret a deschis cu alte cote, fie că se fac volume de pariere pe Croația. Să presupunem că am urmărit meciul de ceva vreme și am văzut că nu au apărut case noi care să coteze, deci schimbarea s-a făcut prin prisma volumelor. Așadar, cotele inițiale erau calculate corect și nu au apărut noutăți. Să pariem acum pe Grecia U21 ne-ar aduce valoare, deoarece șansa să câștige este în continuare de 37%, dar avem o cotă de 5 (care ar presupune o șansă de doar 20%).

Exemplul 2: Considerăm acum meciul FCSB - Slovan Liberec. Aici avem o mișcare masivă a cotelor. Imediat după anunțul că 9 jucători sunt indisponibili la FCSB cota pentru victoria lui Liberec scade la 1.4 (iar cea pentru victoria FCSB-ului crește la 8.7). Putem estima acum că totuși cota de 8.7 pentru victoria FCSB-ului este una bună (deoarece Liberec este o echipă slabă) și să pariem 100 lei pe asta. Ulterior, casele își dau seama că au cotat prea sus victoria FCSB-ului, așa că mută cotele la 1.8 pentru Liberec, respectiv la 5.5 pentru FCSB (și 3.6 pentru egal). Avem o cotă de 1.2 ca Liberec să nu piardă. Putem paria 100 (miza inițială) x 8.7 : 1.2 = 725 lei. Acum, indiferent de rezultatul meciului vom încasa 870 lei (și am pariat în total 825 lei). Deci avem un profit garantat de 45 lei. Desigur, am fi putut miza de la bun început doar pe faptul că FCSB nu pierde (cotă de 3.2) și doar să așteptăm rezultatul meciului (pentru că estimam că există în continuare valoare în acea cotă).

Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător