Meniu

Academie

RTP-ul jocului

RTP-ul (Return to Player), cunoscut și ca Procent de Câștig, reprezintă ce procent din totalul banilor jucați la un slot se întorc către jucători.

Ce trebuie să știm?

În primul rând, RTP-ul este calculat statistic pentru un milion de rotiri identice (adică aceeași miză și aceeași denominare). Totuși, chiar dacă un joc are să zicem un RTP de 97% și jucăm 1 milion de rotiri la 1 leu rotirea, nu este obligatoriu să se întoarcă către noi 970.000 lei. (dar suma va fi foarte apropiată de această valoare - poate va fi 971.000 sau 969.000 lei).

O confuzie pe care multă o face este că atunci când vorbim de totalul plăților către jucător nu ne referim la sumele retrase ci la totalul plăților pe care le face. Exemplu:

  • Jucăm 20 de rotiri la 1 leu rotirea.
  • Primele 5 rotiri nu ne aduc nimic.
  • A șasea rotire ne aduce 12 lei.
  • A șaptea și a opta rotire ne aduc 0.2, respectiv 0.6 lei.
  • Rotirile 9 - 12 nu ne aduc nimic.
  • Rotirea 13 ne aduce 1.4 lei
  • Rotirile 14 - 18 nu ne aduc nimic.
  • Rotirea 19 ne aduce 1 leu.
  • Rotirea 20 ne aduce 0.2 lei.
  • În total, am plătit 20 lei la acest joc și am încasat 15.4 lei. RTP-ul acestei runde este de 77%.

Nu este obligatoriu ca RTP-ul să se respecte pe un număr mic de rotiri. De exemplu, putem avea un joc care după 10.000 rotiri să ofere un RTP de doar 45%, la fel cum putem avea însă și un joc care după 10.000 rotiri să ofere 150%. Faptul că un joc are un RTP mic după un număr de rotiri (nu a dat) nu înseamnă că el va plăti mai bine în următoarele 10.000 rotiri (trebuie să dea). Totuși, cu cât seria rotirilor în care jocul plătește este mai mică, cu atât șansele ca la următoarele rotiri să plătească crește (dar nu trebuie uitat că simulările se fac pe 1 milion de rotiri, iar 10.000 dintr-un milion reprezintă doar 1%).

Unele jocuri pot fi setate cu RTP-uri diferite între diferiți operatori. Spre exemplu, jocul Twin Spin de la NetEnt poate fi setat cu procente între 96 și 98%. Un operator poate alege să seteze jocul la un RTP mai mare pentru a-l promova sau pentru a-l face mai atractiv, dar atunci îl va exclude din alte promoții (de exemplu, nu vei putea rula bonusurile pe acest joc), în timp ce alt producător îl poate seta la 96% dar să îl includă, spre exemplu, la un jackpot intern (unde se contribuie cu un procent adițional).

Un joc cu RTP mai mare nu înseamnă neapărat câștiguri mai mari sau mai dese. Câștigul maxim și frecvența pariurilor sunt stabilite de volatilitatea jocului și foarte puțin de RTP.