Meniu

Ajax Amsterdam – Heerenveen

Istoria ne prognozează o ploaie de goluri. Respectă cele două formații tradiția?

Ajax – Heerenveen a fost în ultimii ani unul dintre cele mai plăcute dueluri pentru pariorii care caută meciurile bogate în goluri. Cu oaspeții într-o formă excelentă, rezultatul partidei e mai greu de intuit decât în alte ocazii, dar perspectiva unui meci cu multe reușite este destul de clară.

Campionatul Olandei este unul în care fotbalul se joacă foarte deschis, iar golurile abundă în general. Se mai întâmplă și “accidente” din acest punct de vedere, dar în general echipele dispuse la spectacol sunt cunoscute. Două dintre ele se vor întâlni duminică după-amiază, pe ArenA din Amsterdam.

Heerenveen are o medie de vârstă incredibilă

O altă caracteristică a Eredivisie este insistența arătată de olandezi în a promova tineri. Se știe că Ajax și PSV Eindhoven sunt veritabile pepiniere pentru Europa, dar cele două sunt doar capetele de lance ale unui fotbal care din asta trăiește: formarea jucătorilor.

Heerenveen este una din formațiile care de-a lungul vremii a lansat nenumărați fotbaliști importanți, în special în zona de atac. Ruud van Nistelrooy, Klaas-Jan Huntelaar sau Bas Dost sunt doar câteva exemple, iar acum echipa din nordul Olandei pregătește o nouă recoltă pentru fotbalul mare. Media de vârstă a întreg lotului depășește cu puțin 21 de ani, iar numărul jucătorilor a căror vârstă depășește bariera celor 23 de ani este uluitoare: patru!

Tocmai din acest motiv, rezultatele istorice obținute de Heerenveen nu au o relevanță extremă, și trebuie să aruncăm o privire mai atentă acestui sezon. În al cărui debut fosta echipă a lui Cămătaru sau Andone e neînvinsă și se află pe primul loc într-o companie selectă.

Ajax se recalibrează după “tunul” de 100 de milioane

Ajax, de partea cealaltă, a vândut bine și în această vară, trei jucători luând calea marilor forțe din Europa: Hakim Ziyech (Chelsea – 40 de milioane de euro), Donny van de Beek (Manchester United – 39 de milioane) și Sergino Dest (FC Barcelona – 20 de milioane). Încă că căutarea formulei ideale, echipa din Amsterdam a pierdut în ultima etapă cumva surprinzător pe terenul lui Groningen, după ce obținuse trei victorii în primele trei etape.

În atare condiții, este destul de dificil să ne bazăm întru totul pe invincibilitatea lui Ajax în meciurile trecute de acasă contra lui Heerenveen. Mai degrabă, ar trebui să ne așteptăm la goluri de ambele părți, mai ales că stilurile celor două combatante de duminică s-au completat mai mereu bine în acest sens.

KEY POINTS:

  • Heerenveen este una din cele trei echipe din topul Eredivisie care au strâns 10 puncte după patru etape, golaverajul în urma celor trei victorii și a egalului fiind de 7-2
  • Ultimele nouă deplasări ale oaspeților în Eredivisie s-au terminat cu pariul “GG” câștigător (șapte dintre acestea s-au terminat GG3+)
  • Echipa din Amsterdam a marcat în șapte din precedentele opt meciuri disputate acasă în competițiile oficiale, în șase dintre ele reușind minimum două goluri
  • Precedentele șapte dueluri directe de pe terenul lui Ajax s-au terminat GG3+, gazdele marcând de fiecare dată de minimum trei ori (golaveraj 29-11 în acest interval, deci o medie de 5,7 goluri pe meci)
  • Ajax are 12 meciuri la rând fără înfrângere în fața celor de la Heerenveen, din care nouă sunt victorii
  • Ultimele patru confruntări directe s-au terminat GG4+, iar precedentele opt 4+