Meniu

ANALIZĂ. Cine ridică trofeul EURO 2020?

Iată-ne aproape de startul Euro 2020, un turneu final ce se anunță impredictibil și cu multe potențiale surprize. Deși unele naționale par pregătite să lupte pentru trofeu, pare totuși dificil de prezis care este cu adevărat favorita turneului. Pentru această analiză ne vom concentra pe principalele favorite.

Belgia (Probabilitate : ★★★★★)

Încă o dată, Belgia pare să fie marea favorită la victoria finală. Echipa nu a avut nici o emoție în a termina prima în grupa sa de Liga Națiuniilor, deși adversare au fost Anglia și Danemarca. În calificări, belgienii au câștigat toate cele 10 meciuri și au bifat atât cel mai bun atac cât și cea mai bună apărare din toate echipele europene. După ce au terminat pe 3 la ultima Cupă Mondială, Belgia are șanse mari să se descurce mai bine la Euro și se bazează pe jucători de top precum De Bruyne, Courtois, Lukaku sau Hazard. Cota 8.00 să câștige trofeul.

Franța (Probabilitate : ★★★★★)

Campioana mondială en-titre pare alegerea logică pentru realizarea dublei, așa cum s-a întâmplat și la Euro 2000. Forța ofensivă nu mai trebuie demonstrată, fiind bazată pe jucători precum Griezmann, Mbappé, Benzema, Coman sau Dembele. Cu o singură înfrângere în meciurile oficiale de la finalul Cupei Mondiale, Franța a avut un parcurs solid și în Liga Națiunilor, unde a câștigat o grupă contra Portugaliei, Croației și Suediei. Fără nici un dubiu, Franța are puterea să facă un turneu final mare, chiar dacă va avea un prim hop important încă din grupe, contra Germaniei, Portugaliei și Ungariei. Cota 6.00 să câștige trofeul.

Anglia (Probabilitate : ★★★★☆)

După un Euro 2016 cu adevărat frustrant, în care au fost eliminați de Islanda în optimi, englezii caută să repare această eroare și se numără din nou printre favoritele noii ediții. Deși echipa nu arată la fel de bine precum naționalele Belgiei sau Franței, Anglia se bazează pe un lot complet și echilibrat ce oferă multă forță ofensivă. La ultimele 3 Campionate Mondiale au demonstrat totuși că se pot lua la trântă cu orice echipă de pe mapamond, așa că nu ar fi o mare surpriză să îi vedem făcând un turneu final bun. Cota 7.00 să câștige trofeul.

Portugalia (Probabilitate: ★★★★☆)

Campioana en-titre nu trebuie exclusă atunci când vorbim de favoritele noii ediții. Echipa se bazează pe un trio cu multă experiență - Ronaldo, Pepe și Patricio, dar și pe jucători tineri foarte promițători, precum Ruben Dias sau Joao Felix. La fel ca în 2016, Portugalia nu este primul nume care ne vine în minte atunci când discutăm favoritele la trofeu, dar au puterea să surprindă din nou, având jucători în mare formă, precum Bruno Fernandes sau André Silva. Un moment delicat îl va reprezenta faza grupelor, acolo unde vor întâlni Franța, Germania și Ungaria. Cota 11.00 să câștige trofeul.

Italia (Probabilitate: ★★★★☆)

Deși au ajuns la 23 de meciuri consecutive fără înfrângere, italienii încă nu se numără printre favoriții caselor de pariuri atunci când vine vorba de ridicarea trofeului. Chiar dacă echipa nu se bazează pe superstaruri de talie mondială, așa cum o fac alte pretendente la trofeu, naționala Italiei are un joc colectiv eficient și mai ales o apărare aproape imposibil de trecut. După ce au ratat calificarea la ultimul Mondial, italienii au așteptat cu nerăbdare acest Euro pentru a-și spăla rușinea și să ofere un traseu cât mai bun. Italia va avea un start relativ ușor, cu o grupă din care fac parte Turcia, Elveția și Țara Galilor. Cota 10.00 să câștige trofeul.

Spania (Probabilitate: ★★★☆☆)

Naționala actuală a Spaniei nu mai are prea multe în comun cu echipă care a dominat Europa în 2008 și 2012 și a câștigat Cupa Mondială în 2010. La ultimele două turnee finale, Spania a fost de fiecare dată eliminată din optimi. Echipa antrenată de Luis Enrique nu pare pregătită să lupte contra celor mai bune echipe din Europa pentru a-și asigura trofeul. Deși în lot sunt câțiva mijlocași de primă clasă (Busquets, Thiago, Rodri, Koke), celorlalte compartimente pare să le lipsească calitatea, în special atacului. Chiar dacă are o grupă facilă, cu Suedia, Polonia și Slovacia, Spania nu poate fi considerată una din favoritele turneului. Cota 10.00 să câștige trofeul.

Germania (Probabilitate: ★★★☆☆)

Situația Germaniei este oarecum similară cu cea a Spaniei. Campioni mondiali în 2014, nemții par că se află la finaul unui ciclu, așa cum anunță și debarcarea lui Joachim Low după finalul turneului. Deși în lot sunt jucători de talie mondială precum Neur, Kimmich, Kroos sau Sane, rezultatele recente arată că echipa este departe de nivelul său de top. În Liga Națiunilor a obținut doar două egaluri contra Elveției înainte să fie zdrobită cu 6-0 de Spania. Apoi, în calificările pentru Mondial, a pierdut 1-2 acasă contra Macedoniei, un adversar net inferior. Aceste rezultate nu anuță vremuri bune pentru Germania, o echipă ce nu pare pregătită să se lupte la titlu. Cota 10.00 să câștige trofeul.