Meniu

11 Iulie, la 22:00. Italia e Regina Europei!

Selecționerul Angliei, Gareth Southgate, vrea ca jucătorii săi și fanii să se bucure de faptul că echipa a ajuns în finala Euro 2020, dar a avertizat că mai există "încă un obstacol uriaș de cucerit". Obstacolul pe care Anglia îl va înfrunta duminică seară pe Wembley este Italia lui Roberto Mancini - o echipă care este neînvinsă în 33 de meciuri și care a impresionat pe toate planurile la acest turneu final.

Miracolul Italia

Italia a început turneul ca un uriaș de neoprit, învingând atât Turcia, cât și Elveția cu 3-0 - o performanță absolut remarcabilă, având în vedere că niciodată în istoria lor Squadra Azzurra nu marcase mai mult de două goluri într-un singur meci la un Campionat European. O victorie de rutină cu 1-0 în fața Țării Galilor le-a permis să obțină maximum de puncte în faza grupelor și, în acel moment, era greu să nu-i vezi pe italieni croindu-și drumul spre gloria Euro fără să primească nici măcar o lovitură, darămite un gol.

Cu toate acestea, meciul din optimi împotriva Austriei nu a fost tocmai ușor, având nevoie de prelungiri pentru a învinge echipa lui Franco Foda, dar au apăsat din nou pe accelerație împotriva Belgiei în sferturile de finală, oferind o prestație sublimă în prima repriză înainte de a le da oamenilor lui Roberto Martinez o lecție despre cum să ducă la bun sfârșit un meci de fotbal.

Italia a fost implicată în probabil cele mai bune două meciuri ale turneului, sfertul de finală împotriva Belgiei și apoi semifinala cu Spania. Spania a condus meciul în fața Italiei și a copleșit-o în prima parte, jucând în stilul cu care, până în acel moment, oamenii lui Roberto Mancini erau obișnuiți să joace ei; presing ridicat și cu o intensitate extremă. A fost cu atât mai impresionant atunci că Italia s-a retras într-o formă tradițională pentru azzuri și a apărat cu brio atacurile spaniolilor. Italia a reușit chiar să deschidă scorul pe finalul primei reprize, înainte de a se trezi însă egalată de Morata, care a trimis meciul în prelungiri. În cele din urmă, Italia a câștigat la penalty-uri, dar faptul că Squadra Azzurra se simte complet confortabil cu două stiluri de joc extrem de diferite o va face incredibil de greu de învins.

Cameleonii lui Southgate

Probabil nu a existat o echipă la acest turneu, sau poate la orice alt turneu internațional major, care să se adapteze așa cum a făcut-o Anglia. Echipa lui Gareth Southgate a fost cameleonul Euro 2020, schimbându-și stratul exterior în fiecare meci pentru a-și exploata adversarii.

Două victorii și o remiză în faza grupelor le-au permis să obțină un meci de optimi împotriva vechiului lor dușman de moarte, Germania, și tocmai prin potrivirea formației germanilor, Anglia a reușit să iasă victorioasă. E drept, echipa Germaniei nu mai este de câțiva ani o forță a fotbalului, lucru evidențiat de înfrângerea cu Spania (0-6) sau mai recent de cea de pe teren propriu cu Macedonia de Nord (1-2). Până la victoria din optimi, mulți suporteri s-au arătat nemulțuiți de dificultatea de a marca a englezilor - chiar dacă echipa nu a primit gol, a reușit să înscrie doar de două ori în faza grupelor contra unor adversari accesibili.

O victorie confortabilă cu 4-0 în fața Ucrainei în sferturile de finală, un meci în care Southgate a optat pentru o abordare mai ofensivă, a dus Anglia în a treia semifinală în trei ani, unde a trecut de Danemarca datorită unui gol în prelungiri al lui Harry Kane. E drept că Anglia dominase mare parte a meciului, dar la fel ca și în grupe a părut incapabilă să marcheze. A trimis meciul în prelungiri grație unui autogol al danezilor, iar penalty-ul din care Kane a adus calificarea probabil s-ar fi acordat o singură dată din 100 de faze similare. În fața ofensivei perfect organizate a italienilor, Anglia ar putea avea probleme și mai mari să marcheze, ceea ce le dă italienilor prima șansă măcar în timpul regulamentar.

Deși casele de pariuri o văd pe Anglia favorita acestui meci, noi credem că Italia va termina neînvinsă după 90 de minute. Cota de 1,52 pentru 1X, deși ușor în scădere, este în continuare suficient de atractivă, mai ales că Anglia are o singură victorie în ultimii 40 de ani contra Italiei (din 11 întâlniri). Desigur, și pariul Total goluri 0-2 pare intuitiv și vine cu o cotă similară, 1.50.

PUNCTE CHEIE:

  • În precedentele 3 întâlniri directe, Italia are o victorie și două egaluri. De altfel, Italia a pierdut o singură dată în fața Angliei în ultimii 40 de ani, în cele 11 întâlniri directe;
  • Italia are o serie impresionantă de 33 de meciuri fără înfrângere, din care doar 7 egaluri și 26 de victorii;
  • Italia a primit doar 3 goluri în ultimele 18 meciuri;
  • Anglia are mari probleme în a înscrie, așa cum a arătat cu Scoția, Danemarca, Cehia, Austria și România (când a marcat cel mult o dată, deși a avut posesie și multe șuturi la poartă);
  • Anglia a confirmat rar împotriva adversarilor valoroși - nu a învins Danemarca în ultimele 3 directe (o înfrângere și două egaluri), a pierdut cu Belgia și Spania și a terminat la egalitate cu Olanda și Elveția.