Meniu

30 Decembrie. Atletico termină 2020 pe primul loc!

ÎȘI CONTINUĂ ATLETICO SERIA VICTORIILOR SIGURE?

Atletico Madrid pare mai solidă ca oricând în ultimii ani și are în acest moment prima șansă la titlu în Spania. Echipa lui Simeone joacă aproape imperial din punct de vedere defensiv, iar miercuri primește vizita lui Getafe, una din cele mai economicoase formații din prima ligă iberică, astfel că ne așteptăm la un meci fără prea multe goluri.

Au trecut mai bine de șase ani de la ultimul titlu de campioană pe care Atletico îl cucerea grație unui 1-1 smuls Barcelonei pe Nou Camp în chiar ultima etapă. De atunci, adică din vara lui 2014, a doua echipă din Madrid nu a coborât mai jos de locul 3, dar nici nu a mai urcat pe prima treaptă a podiumului.

Cea mai bună apărare din era Simeone

În această vară, Simeone nu a mai investit în departamentul defensiv, acolo unde și-a cam îndeplinit planurile în precedentele campanii de transferuri. În schimb, l-a adus gratis pe Luis Suarez de la Barcelona și l-a răscumpărat din China pe Yannick Ferreira-Carrasco pentru a da și mai mult dinamism atacului său. Iar cei doi l-au răsplătit pe antrenor, deoarece uruguayanul a marcat de șapte ori în zece partide jucate, în timp ce aripa belgiană a înscris de două ori și a oferit trei pase decisive.

Apărarea, în schimb, a fost cea care a adus punctele, iar cifrele pe care linia formată din Gimenez, Savic, Hermoso sau Felipe le produc sunt uimitoare. În meciurile disputate în La Liga până acum, Atletico a primit gol în doar patru meciuri: înfrângerea cu Real Madrid (0-2) și victoriile cu Granada (6-1), Osasuna (3-1) și Elche (3-1). În rest, șapte victorii la zero, printre care cele cu Barcelona (1-0), Valencia (1-0 pe Mestalla) sau Sociedad (2-0 în deplasare) și două remize albe (0-0 cu Huesca și Villarreal).

Cu cele cinci goluri primite, defensiva lui Simeone are, practic, un gol încasat la 234 de minute. Dacă se menține până la finalul sezonului, această cifră va fi un record în mandatul de nouă ani al argentinianului pe banca lui Atletico. Cea mai bună performanță de până acum a fost înregistrată în sezonul 2015/16, când cele 18 goluri marcate de adversari s-au tradus într-o medie de unul la 190 de minute, iar în stagiune 2013/14, atunci când au câștigat titlul, madrilenii au primit un gol la 131 de minute, adică un total de 26.

Getafe e anti-GG

Miercuri, pe Wanda Metropolitano vine Getafe, o echipă care e recunoscută pentru stilul deloc generos pe care-l practică sub comanda lui Jose Bordalas. Cele 1,93 de goluri marcate la meciurile fostei echipe a lui Cosmin Contra reprezintă a treia cea mai slabă performanță din întregul campionat, după FC Sevilla și Eibar. În plus, Getafe are un procentaj de 71% de meciuri care s-au terminat NGG, adică în care o singură echipă a marcat, dar aici îi este inferioară lui Atletico, cea care are 77% la acest capitol.

În șase meciuri jucate în deplasare, Getafe a bifat un singur GG, 2-2 pe terenul Valenciei, adică echipa cu cel mai mare procentaj din toată prima ligă spaniolă. În rest, două 0-0, cu Eibar și Alaves, o victorie cu Cadiz (2-0) și două înfrângeri cu Sociedad și Levante (ambele 0-3). Nici pe teren propriu lucrurile nu stau foarte diferit, tot cinci meciuri fiind NGG, dar numărul total este de opt. Se remarcă victoria cu Barcelona (1-0) și cea cu Betis (3-0).

Ținând cont de profilul fiecăreia, dar și de istoricul confruntărilor directe, acolo unde Getafe nu a mai marcat din 2011 (!), este destul de clar că gândurile noastre se îndreaptă spre un NGG. O victorie fără gol primit a lui Atletico ar putea fi, de asemenea, o variantă demnă de luat în calcul.

PUNCTE CHEIE:

  • Cinci din precedentele șase meciuri ale lui Atletico s-au terminat cu maximum o echipă printre marcatoare;
  • Atletico a primit gol în una din cele mai recente șase partide jucate pe teren propriu în La Liga (golaveraj 12-1 în acest timp);
  • Echipa lui Simeone a câștigat nouă din ultimele zece jocuri din campionat, șapte dintre ele fără să primească gol;
  • Cinci din cele șase partide pe care Getafe le-a disputat în deplasare în sezonul în curs al La Liga s-au terminat NGG;
  • Atletico Madrid a câștigat la zero ultimele zece confruntări directe de pe teren propriu! Golaverajul în acest interval este 26-0;
  • Getafe nu a marcat deloc în precedentele 17 (!) întâlniri cu Atletico, 15 dintre care sunt înfrângeri. În perioada indicată, a primit 33 de goluri.