Meniu

AZ Alkmaar – Napoli

CINE PE CINE NEUTRALIZEAZĂ DE DATA ASTA?

Napoli are o singură înfrângere în acest sezon al Ligii Europa, chiar în prima etapă cu AZ Alkmaar, iar joi e programată revanșa. Italienii sunt pe primul loc în grupa F, dar au nevoie de un rezultat pozitiv în Olanda, tocmai de aceea pronosticăm un meci mai închis decât ar fi de așteptat.

Cu Rijeka pe post de sparring partner, Napoli, AZ Alkmaar și Real Sociedad au rămas să-și împartă punctele și calificarea. După patru etape, italienii au un avantaj de două puncte în clasament, dar asta și pentru că sunt singurii care au disputat ambele meciuri contra croaților, iar finish-ul grupelor se anunță extrem de delicat pentru napoletani.

Eșecurile au venit doar acasă

În acest sezon, echipa antrenată de Gennaro Gattuso a pierdut patru meciuri din cele 13 pe care le-a avut programate. Primul eșec a fost, de fapt, o înfrângere prin neprezentare, pentru că din cauza a două cazuri de Covid depistate în lot, trupa de sub Vezuviu a refuzat deplasarea la Torino, pentru meciul cu Juventus, și a pierdut la “masa verde” jocul cu campioana.

Celelalte trei înfrângeri ale lui Napoli au venit, total neașteptat, pe teren propriu. Dacă în campionat a fost răpusă de Sassuolo (0-2) și AC Milan (1-3), în Liga Europa s-a înclinat chiar în fața adversarei de joi. AZ Alkmaar nu a făcut un meci mare pe San Paulo din punct de vedere ofensiv, acolo unde a știut să speculeze una din puținele ocazii avut și a blocat apoi atacurile adversarilor. În ciuda unui raport de șuturi la poartă de 20-4, olandezii au câștigat la limită, 1-0.

Alkmaar și-a calibrat apărarea

Napoli a reușit ulterior să învingă în următoarele trei meciuri, dar victoria de pe terenul lui Sociedad (1-0) pălește pe lângă succesele cu Rijeka (2-1 în deplasare și 2-0 acasă). Fix împotriva spaniolilor a avut AZ viață grea, în fața cărora nu a reușit să obțină decât un singur punct (0-0 în deplasare și 0-1 acasă). Totuși, cele trei puncte suplimentare aduse de victoria clară cu Rijeka (4-1) o țin în cursa pentru calificare pe Alkmaar.

Iar olandezii au toate motivele să spere la un rezultat bun cu Napoli, pentru că forma lor este din ce în ce mai bună, mai ales în apărare. În ultimele 13 partide disputate, eșecul cu liderul din Spania este singurul suferit, iar în ultimele șase meciuri a AZ a reușit să țină poarta închisă de cinci ori. Acest lucru ar trebui să o pună în gardă pe Napoli, mai ales că Victor Osimhen, atacantul adus pentru 70 de milioane de la Lille lipsește. Italienii nu se vor putea baza nici pe Elseyd Hysaj, Amir Rrahmani, ambii diagnosticați cu Covid, astfel că misiunea echipei lui Gattuso se anunță a fi destul de dificilă.

Pentru că vorbim de un meci decisiv în economia calificării, pe care niciuna din cele două echipe nu vrea să-l piardă, e de așteptat să vedem un joc prudent din partea ambelor combatante. Judecând în funcție de context, dar și cu ochii pe rezultatele recente, ne așteptăm ca partida de la Alkmaar să nu se transforme într-un GG clasic.

PUNCTE CHEIE:

  • Cinci din ultimele șase jocuri are lui Alkmaar din acest sezon s-au terminat NGG, la fel și ultimele trei programate pe propriul teren
  • Trei din cele patru meciuri disputate de AZ în această grupă s-au terminat cu maximum o echipă printre marcatoare. Excepția e acel 4-1 de acasă cu Rijeka
  • Olandezii nu au pierdut în ultimele 11 meciuri jucate acasă în cupele europene, cinci dintre acestea fiind NGG
  • AZ Alkmaar a câștigat precedentele două jocuri disputate acasă în Europa contra echipelor din Italia, cu Inter în 1982 (1-0) și cu Udinese în 2012 (2-0)
  • Napoli a pierdut patru din precedentele cinci partide disputate contra echipelor din Olanda, inclusiv pe cea din tur cu Alkmaar (0-1)
  • Cinci din cele mai recente șapte jocuri pe care Napoli le-a disputat s-au terminat cu maximum o echipă pe tabela de marcaj
  • Trei din cele patru partide disputate de italieni în actuala ediție a Ligii Europa au bifat pariul NGG. Excepția este deplasarea de la Rijeka (2-1)