Meniu

8 Mai. Barcelona și Atletico termină la egalitate

Cursa pentru titlu în Spania are parte de un final electrizant. În urmă cu o săptămână, 4 echipe se aflau într-un interval de 3 puncte, dar înfrângerea Sevillei a cam scos-o din calcule. Derby-ul Barcelona – Atletico de pe Nou Camp poate lămuri însă multe dintre dileme, iar catalanii par să aibă mai multe argumente în favoarea lor.

Într-un sezon afectat din plin de pandemie, La Liga ne oferă un final de poveste. În acest moment, Atletico Madrid are 76 de puncte, dar la două puncte în spate îi stau forțele istorice ale Spaniei, FC Barcelona și Real Madrid. Dacă trupa lui Zidane o primește acasă pe FC Sevilla, care este și ea la borna celor 70 de puncte, Barcelona și Atletico pot tranșa lupta directă în această etapă.

Barcelona nu poate fi sigură de titlu nici cu victorii pe linie

Ronald Koeman a fost contestat îndelung în momentul venirii la cârma Barcelonei, dar olandezul s-a achitat onorabil de sarcini într-un sezon cu multe probleme pentru catalani. Este drept, în 2021 a fost ajutat din plin și de Lionel Messi, ale cărui cifre sunt incredibile în cele 4 luni ale anului. Cifrele sunt uluitoare: 18 meciuri, 21 de goluri și 8 pase decisive, îndeajuns pentru a readuce trupa blaugrana în lupt pentru titlu.

După ce a condus ostilitățile în La Liga în primele 6 etape, Barcelona a revenit în urmă cu două runde în frunte pentru prima dată. Din păcate pentru Messi și ai lui, Granada a câștigat în mod total surprinzător pe Nou Camp cu 2-1 și a reușit s-o dea iar jos din frunte. În acest moment, catalanii mai au de jucat, în afară de Atletico, cu Levante și Eibar în deplasare și Celta acasă. Totuși, victorii pe linie în aceste 4 meciuri nu le-ar garanta titlul, chiar dacă ar depăși echipa lui Simeone, asta pentru că Real poate câștiga și ea tot și, fiind la egalitate de puncte cu Barcelona, avantajul din meciurile directe ar prima.

Atletico a scăzut turația serios

Una din surprizele plăcute ale acestui sezon european a fost Atletico Madrid, cea care a pornit, ca de fiecare dată, cu șansa a treia în La Liga, dar a reușit să se impună rapid în postura de lider, chiar dacă multă vreme a avut de jucat și două restanțe. În primele 19 meciuri, Atletico a câștigat de 17 ori, iar până spre finalul lui februarie pierduse doar o dată, în deplasarea de pe Bernabeu, cu Real (0-2).

Totuși, lucrurile s-au stricat în ultimele două luni, mai ales în deplasare, iar Atletico a cedat puncte peste tot. Chiar și în ultima etapă, la Elche, trupa lui Simeone a fost la un pas să piardă puncte, dar un penalty ratat de gazde în prelungiri le-a permis ‘plăpumarilor’ să-și păstreze poziția de lider. Totuși, evoluțiile madrilenilor din deplasare sunt de coșmar. În precedentele 6 jocuri pe teren străin au marcat doar de 3 ori, iar contra echipelor de forță s-au înclinat mereu fără să înscrie. S-a întâmplat nu doar cu Real, dar și cu Sevilla (0-1), cât și cu Chelsea (0-2) și Bayern Munchen (0-4) în Liga Campionilor.

Toate aceste elemente sporesc încrederea celor de la FC Barcelona, în timp ce Atletico nu are cum să nu simtă ceva teamă. Din acest motiv, pronosticul nostru pentru acest meci este ‘1 solist’, cota de aproape 1.90 fiind suficientă.

PUNCTE CHEIE:

  • Barcelona se poate baza pe o serie impresionantă în La Liga de la începutul lui 2021. În acest interval, a obținut 16 victorii în 19 meciuri;
  • Echipa lui Koeman are cel mai bun atac din La Liga de departe, cu 80 de goluri înscrise în 34 de partide;
  • Atletico a risipit avantajul consistent pe care-l avea în fruntea campionatului în special în deplasare, acolo unde a câștigat o singură dată, cu noroc, în ultimele 5 etape, timp în care a și pierdut de două ori;
  • În acest sezon, echipa lui Simeone a pierdut ambele confruntări din deplasare cu adversarii direcți, Real Madrid și Sevilla. De asemenea, a pierdut și în Ligă cu Bayern M. și Chelsea, toate 4 fără gol marcat;
  • Barcelona are un avantaj psihologic important în fața celor de la Atletico. În confruntările directe de pe Nou Camp, catalanii sunt neînvinși din 2006, timp în care au obținut 13 victorii și 7 egaluri.