Meniu

7 Martie. Bayern trece spectaculos de Dortmund.

SE PIERDE IAR BORUSSIA ÎN FAȚA “BALAURULUI” DIN MUNCHEN?

Bayern Munchen este lider în Germania, dar pașii greșiți din perioada recentă au permis celor de la Leipzig să se apropie amenințător. Echipa lui Hansi Flick primește sâmbătă seara vizita rivalei Borussia Dortmund, dar în ciuda ideii de derby, bavarezii au un imens ascendent moral prin prisma recentelor confruntări directe.

În ultimii ani, duelul pentru titlu, dacă poate fi numit așa, s-a purtat între Bayern Munchen și Borussia Dortmund. În mod evident, vorbim de un duel dezechilibrat, pentru că Bayern a câștigat ultimele 7 titluri, în timp ce Borussia le-a luat pe celelalte două. În plus, galben-negrii au fost de 5 ori pe locul 2, însă de fiecare dată nu au putut duce lupta până la capăt.

Se odihnește Bayern?

O bună bucată de vreme, adică aproximativ un an, Bayern Munchen a părut aproape invincibilă. Nu vorbim doar de acel 8-2 cu FC Barcelona, ci de toată seria pe care a reușit-o în Bundesliga, acolo unde nu a pierdut între 7 decembrie 2019 și 27 septembrie 2020, atunci când a fost înfrântă surprinzător de Hoffenheim (1-4). Ulterior acestui eșec, bavarezii au mai strâns 12 meciuri fără înfrângere în Bundesliga, 9 dintre care victorii, asta până la un alt duel cu o dinamică ciudată. Vorbim aici de jocul de la Monchengladbach, în care Bayern a condus cu 2-0, dar a sfârșit învinsă cu 3-2.

După alte 5 victorii în campionat, în ultimele 3 runde campioana a reușit să piardă iar 5 puncte. În primul rând, vorbim de înfrângerea cu Eintracht Frankfurt, care a câștigat cu 2-1 și a confirmat forma bună din 2021, iar apoi de egalul 3-3 cu codașa Arminia Bielefeld. E drept, în cea mai recentă apariție în campionat, echipa lui Lewandowski a câștigat cu 5-1 contra lui FC Koln, dar cele mai recente piedci sunt încă vii în imaginația adversarilor.

Borussia e doar Haaland?

Pentru Dortmund, acest sezon este unul de calibrare. După ce anul trecut l-a avut pe Jadon Sancho într-o formă prea bună cu cele 17 goluri și 16 pase de gol, Borussia spera într-un atac în haită al tinerilor. Haaland avea deja o jumătate de an la Dortmund, Bellingham tocmai fusese adus, iar Giovanni Reyna începea și el să capete experiență în Bundesliga.

Pe alocuri, tinerii lui BVB au confirmat așteptările, dar în același timp au reușit să adeverească și principiul inconsistenței unei echipe care se bazează pe puști. Haaland este cel mai bun exemplu, mai ales că norvegianul este al treilea golgheter din Bundesliga, cu 17 goluri. Lewandowski, omologul său de la Bayern, e la mare distanță și se bate doar cu recordurile grație celor 28 de goluri și 6 pase decisive reușite în doar 22 de meciuri.

E adevărat că Borussia și-a revenit în ultima vreme. A câștigat la Sevilla în Liga Campionilor (3-2), iar în campionat a legat două victorii cu Schalke (4-0) și Arminia (3-0), dar aceste rezultate înseamnă prea puțin în economia unei confruntări cu mastodontul numit Bayern Munchen.

Tocmai de aceea, miza noastră merge tot pe victoria campioanei, care este cotată la peste 1.60. Confruntările directe, dar și experiența superioară a gazdelor sunt elemente care ne fac să credem că Borussia nu va reuși ceva remarcabil pe Allianz Arena.

PUNCTE CHEIE:

  • Bayern a câștigat ultimele 4 confruntări directe, perioadă în care a acumulat un golaveraj de 11-4;
  • Campioana Germaniei e neînvinsă pe teren propriu, acolo unde are 8 victorii în 11 meciuri;
  • În jocurile disputate pe teren propriu, munchenezii au marcat 42 de goluri, deci aproape 4 pe meci!
  • Dortmund a câștigat doar un meci din precedentele 4 deplasări interne, contra codașei Schalke, perioadă în care are un golaveraj de 8-8;
  • În cele 6 deplasări la echipele din prima jumătate a clasamentului, Dortmund a obținut o singură victorie și 4 eșecuri. Toate au fost GG, 5 dintre ele GG3+, iar golaverajul este 9-11.