
Belgia – Elveția
Contribuie și elvețienii la spectacolul cu care ne-au obișnuit gazdele?
Belgia a ajuns până pe locul 1 în clasamentul FIFA grație unui lot fabulos de jucători și al jocului electrizant prestat de aceștia. Obișnuite cu golurile, gazdele vor găsi în Elveția un adversar care știe cum să abordeze un joc cu o echipă importantă, de aceea ne așteptăm să vedem marcatori din ambele tabere.
Roberto Martinez este, probabil, unul dintre cei mai norocoși antrenori din lume. Spaniolul de 47 de ani are la dispoziție în calitatea sa de selecționer al Belgiei fotbaliști precum Kevin De Bruyne, Eden Hazard, Romelu Lukaku sau Thibaut Courtois printre alții, dar asta aduce cu sine și destulă presiune.
Belgienii vor un trofeu cu naționala
Considerată pe merit drept “generația de aur” a fotbalului flamand, actuala echipă nu a câștigat însă niciun trofeu cu naționala. Singura consolare o reprezintă medaliile de bronz pe care le-au obținut la Mondialul din 2018, cea mai bună performanță la un turneu final al Cupei Mondiale.
Între timp, băieții lui Martinez au ajuns în fruntea clasamentului primelor reprezentative grație unui traseu de 22 de meciuri, din care 18 au fost victorii. Singurele înfrângeri au venit contra Angliei, în octombrie, și contra Elveției, un surprinzător 2-5 în noiembrie 2018.
Ca și atunci, și de data aceasta problemele de efectiv pot fi decisive pentru belgieni. De data aceasta, Eden Hazard nu a fost convocat pentru că este cumva în urmă cu pregătirea după ce abia a revenit pe teren ca urmare a unei accidentări. În plus, Romelu Lukaku nu a jucat în ultimele trei partide ale lui Inter Milano și sunt șanse mici să apară pe teren contra Elveției, dar locul său va fi luat de Michy Bathuasyi, care a marcat de trei ori în ultimele patru partide pentru națională. În plus, din cele 15 jocuri în care atacantul lui Crystal Palace a marcat, Belgia nu a pierdut nici măcar una și are 14 victorii și o remiză.
Belgienii încep în forță, elvețienii sunt vulnerabili
Pregătirea pentru Euro – acolo unde sunt printre favoriții la trofeu alături de Anglia și Franța - a început deja pentru belgieni. Meciul cu Elveția, fie el și amical, e o șansă în plus pentru Roberto Martinez să remedieze problemele care au apărut la ultima sesiune de meciuri a naționalelor, când gazdele au câștigat un singur meci, cu Islanda (2-1).
Elvețienii vin și ei după o serie de meciuri cu deznodământ nefericit și așteaptă o nouă victorie de anul trecut. În cele cinci partide disputate de la pauza luată din cauza pandemiei, fotbaliștii din Țara Cantoanelor au strâns două egaluri și trei înfrângeri, însă doar o singură dată nu au reușit să marcheze, contra Spaniei, în deplasare (0-1).
Interesant este că elvețienii au încasat gol în primele 30 de minute de patru ori în precedentele cinci apariții. În același timp, belgienii au înscris în primele 20 de minute ale partidei în șase din cele mai recente șapte jocuri, date ce ne ajută să dăm un verdict bazat pe goluri. Astfel, ne așteptăm ca partida de la Leuven să fie un deschisă, în care ambele să înscrie, iar numărul golurilor să fie de minimum trei.
PUNCTE CHEIE:
- Belgia a marcat în toate cele 22 de partide pe care le-a disputat de la semifinala Mondialul din 2018 jucată cu Franța (0-1). În acest interval, au înscris de 67 de ori, adică o medie de trei goluri pe meci
- Ultima oară când gazdele au pierdut pe teren propriu a fost în 2016, contra Spaniei (0-2)
- Șase din precedentele șapte partide jucate de flamanzi s-au terminat cu ambele formații printre marcatoare. Cinci dintre acestea au bifat pariul “GG3+” câștigător
- Ultimele două directe, disputate în ediția trecută a Ligii Națiunilor, s-au terminat GG3+, la fel ca și un amical din 2016, acestea fiind singurele confruntări directe din 1990 încoace
- Cinci din cele mai recente șase partide ale Elveției s-au terminat cu ambele formații printre marcatoare, patru dintre acestea chiar GG3+ (golaverajul în acest interval e de 12-10, adică 3,7 goluri pe meci)
- Elveția a înscris în opt din precedentele zece deplasări, inclusiv în Germania (de trei ori), în Islanda (de două ori), în Belgia, Portugalia și Ucraina (câte o dată)