Meniu

27 Iunie, la 22:00. Belgia elimină Portugalia

Portugalia a avut mult ghinion la acest European - după ce a nimerit în grupă cu Franța, Germania și Ungaria, a prins cel mai dificil adversar în optimi (Belgia) și dacă va trece în sferturi va da aproape sigur peste Italia. Era greu de imaginat un traseu mai dificil pentru campioana europeană en-titre. Belgia în schimb a beneficiat de o grupă accesibilă, dar drumul către trofeu este la fel de dificil (Portugalia în optimi, probabil Italia în sferturi și Franța în semifinale). Dincolo de miza evidentă a meciului, partida mai propune un duel extrem de interesant, cel între Lukaku și Ronaldo pentru titlul de golgheter al turneului.

Lukaku a marcat 3 goluri în cele trei meciuri din grupă și a contribuit la obținerea maximului de puncte, iar atacantul lui Inter Milano va încerca să fure spectacolul împotriva celui mai bun marcator al turneului, Ronaldo. Ronaldo are deja 5 goluri și o pasă de gol și este marele favorit pentru titlul de golgheter al turneului. Merită însă punctat că 3 din cele 5 goluri au venit din penalty-uri care, deși corect acordate, nu au venit din faze clare de gol ale portughezilor. Contra defensivei bine organizate a belgienilor este posibil să nu se mai creeze oportunități similare.

Belgia, liderul mondial care trebuie să confirme

Belgia ocupă de ceva timp primul loc în ierarhia FIFA dar echipa nu a reușit să câștige încă vreun trofeu. La Euro 2016 a trecut relativ ușor de grupe (cu 6 puncte, a ocupat locul 2), însă a fost zdrobită de Țara Galilor în sferturi (1-3) după ce trecuse fără probleme de Ungaria în optimi (4-0). A venit Mondialul din 2018 unde după maximul de puncte obținut în grupe (Anglia a fost unul din adversari) au venit și victoriile cu Japonia și Brazilia înaintea eliminării în semifinala cu Franța (0-1). Acum belgienii au obținut din nou maxim de puncte în grupe și după jocul prestat și în Liga Națiunilor par în sfârșit pregătiți să ducă traseul la bun final.

Belgia a câștigat fără nici un fel de emoții grupa B. În primul meci s-au distrat cu rușii (un categoric 3-0 chiar la St. Peteresburg în care rușii au trimis un singur șut pe poartă), au suferit apoi în prima repriză contra danezilor (2-1 după ce Danemarca a condus la pauză) pentru ca în ultimul meci să treacă cu 2-0 de Finlanda fără să forțeze absolut deloc (și din nou, un singur șut a ajuns pe spațiul porții lor). Singurul inconvenient (și este de luat în calcul) a fost oboseala drumurilor: Belgia a jucat prima oară la Saint Petersburg, apoi la Copenhaga, din nou la St. Petersburg și acum la Sevilla. Toate au reprezentat zboruri lungi, care nu îi avantajează pe fotbaliști. Pe de altă parte, e foarte important de notat că belgienii au jucat cu două zile înaintea Portugaliei (deci au două zile extra de pauză), iar efortul portughezilor din meciul cu Franța a fost net superior celor al lui Lukaku&co contra finlandezilor.

Belgia a reușit să le ofere mult timp de joc lui Hazard, De Bruyne și Witsel în ultimul meci împotriva Finlandei, iar acum că Diavolii Roșii se apropie de forța maximă și de condiția fizică deplină pentru meciuri, nivelul lor de încredere trebuie să se îmbunătățească și el.

Portugalia, mari probleme defensive

Portugalia a fost marea surpriză a ultimul European pe care l-a câștigat deși a avut o singură victorie în timpul regulamentar. În rest, 6 egaluri (3 în grupe și 3 în fazele superioare) le-au permis lusitanilor să pună mâna pe trofeu. Istoria nu s-a mai repetat însă la Mondial, unde după o prestație modestă în grupe (o victorie la limită contra Marocului într-un meci dominat de marocani și egaluri cu Iran și Spania), Portugalia a fost eliminată de Uruguay (1-2) în optimi.

La Euro însă Portugalia a început bine grupa F și a trecut cu 3-0 de Ungaria după ce maghiarii au cedat în finalul partidei (în minutul 83 scorul era încă 0-0). A urmat însă o prestație ștearsă contra Germaniei (2-4) în care defensiva portugheză a arătat extrem de rău, deși atacul german nu este la cel mai înalt nivel în acest moment și nici nu are jucători de talia lui Lukaku sau De Bruyne (Havertz și Gnabry nici nu traversează cea mai bună formă). Nici în meciul cu Franța (2-2) defensiva nu a strălucit și chiar dacă Franța a beneficiat de un penalty gratuit (prin care Benzema a egalat în prima repriză), vârful lui Real s-a demarcat foarte ușor la golul de 2-1. În plus, avantajul Portugaliei a fost că Mbappe a bifat un nou meci dezamăgitor la Euro (cotat alături de H. Kane ca favorit la titlul de golgheter, cei doi nu au încă nici un gol marcat), Griezmann a contribuit prea puțin la faza ofensivă iar Pogba nu a mai fost jucătorul din meciul contra Germaniei.

Pentru acest meci, credem că defensiva portugheză va avea probleme mult mai mari decât în precedentele două meciuri, pentru că De Bruyne, Hazard și Lukaku sunt în mare formă și pot crea oportunități la toate atacturile. În plus, Ronaldo și Jota vor avea mari dificultăți în a marca pentru că defensiva belgiană este bine organizată iar norocul unor penalty-uri ca cele din meciul cu Franța (venit după două greșeli individuale și nu după faze periculoase de atac) sunt puțin probabil să se repete. Mergem așadar pe victoria Belgiei, mai ales că avem o cotă de 2,55.

PUNCTE CHEIE:

  • Belgia are 11 victorii și doar două egaluri în ultimele 13 victorii, inclusiv victorii cu Danemarca (de două ori), Anglia, Elveția, Croația și Țara Galilor;
  • Belgia a primit un singur gol în ultimele 4 meciuri (contra Croației, Danemarcii, Rusiei și Finlandei);
  • Portugalia a arătat de multe ori mari probleme defensive și a primit minim două goluri de la Ucraina, Croația, Serbia, Germania și Franța, dar și un gol de la modesta Luxemburg;
  • Portugalia nu a impresionat atunci când a întâlnit adversari mai puternici în ultimii ani: o înfrângere și două egaluri cu Franța, înfrângere cu Germania, egal și înfrângere cu Ucraina, două 0-0 cu Spania sau înfrângere cu Uruguay la Mondial.