Meniu

29 Decembrie: Marchează iar ambele la Brighton?

SE REPETĂ TRADIȚIA GG-URILOR ȘI LA VIZITA LUI ARSENAL LA BRIGHTON?

Arsenal a dat lovitura în etapa de Boxing Day în derby-ul Londrei, dar drumul ‘tunarilor’ către jumătatea superioară a clasamentului e lung. Prima bornă trece prin Brighton, acolo unde dau peste una dintre colegele de suferință ale acestui sezon, o echipă care este regina GG-urilor în acest sezon.

Premier League începe să cearnă echipele din vârf acum că s-a ajuns la etapa unde e nevoie și de constanță, nu doar de sclipiri, și primim semne că și Arsenal vrea să se reintroducă în discuția referitoare la locurile pentru cupele europene. Echipa lui Mikel Arteta caută al doilea succes consecutiv după victoria obținută în fața lui Chelsea runda trecută (3-1), iar adversară îi va fi Brighton.

Singura victorie în 2020 e cu Arsenal

“Pescărușii” sunt la al patrulea sezon în Premier League și în precedentele trei nu au reușit niciodată să termine mai sus de locul 15, deci lupta pentru evitarea retrogradării nu le este cu nimic străină. Aflată momentan pe poziția a 16-a, echipa pregătită de Graham Potter a provocat câteva mici surprize în acest sezon, mai ales când a fost vorba de meciurile din deplasare. A câștigat la Aston Villa (2-1) sau Newcastle (3-0) și a remizat duminică la Londra, cu West Ham (2-2), dar a și reușit un egal acasă cu Liverpool (1-1).

Problema lui Brighton a fost reprezentată de meciurile de acasă, acolo unde chiar dacă înscrie des, nu reușește să câștige. De exemplu, în acest sezon a reușit să marcheze în șase din cele șapte meciuri jucate pe propriul teren, dar nu a câștigat decât patru puncte (cu Liverpool, WBA, Sheffield United și Burnley). A pierdut în schimb duelurile cu Chelsea (1-3), Manchester United (2-3) sau Southampton (1-2), în ciuda GG-urilor reușite. De altfel, singura victorie pe care gazdele de marți au obținut-o pe arena proprie în 2020 în cele 16 meciuri de campionat disputate a fost chiar contra lui Arsenal, 2-1 în iunie!

Arsenal începe să marcheze

“Tunarii” au și ei probleme serioase în acest sezon, care momentan îi găsește pe un surprinzător loc 15. În ciuda faptului că în are în atac nume precum Alexandre Lacazette sau Pierre Aubameyang, echipa lui Mikel Arteta are probleme mari în a marca. Sau cel puțin a avut.

Vorbim la trecut, deoarece în acest moment Arsenal vine după trei meciuri de Premier League consecutive în care a marcat: 1-1 cu Southampton, 1-2 la Everton și 3-1 acasă cu Chelsea. Ultima oară când londonezii au mai legat două partide cu gol marcat a fost la începutul sezonului, în perioada în care au strâns trei victorii în primele patru etape (3-0 la Fulham, 2-1 și cu West Ham, și cu Sheffield United), cealaltă fiind o înfrângere suferită pe trenul lui Liverpool (1-3).

Arsenal pare să recâștige puțină tracțiune și va forța probabil o nouă victorie pe terenul lui Brighton, chiar dacă nu a mai câștigat pe The Amex din 2017. Cum ultimele dueluri directe au adus mereu goluri de ambele părți, iar gazdele s-au specializat în meciuri din zona GG, ne așteptăm ca acest pronostic să se repete și de data aceasta.

PUNCTE CHEIE:

  • Brighton are cel mai mare procentaj al GG-urilor din tot campionatul Angliei, 78%, dintr-o medie de goluri de 2,8 pe meci, adică a 12-a din Premier League;
  • “Pescărușii” au bifat GG-ul în șase din cele șapte jocuri disputate pe teren propriu în campionat, singura excepție fiind întâlnirea cu Burnley (0-0), echipa cu cel mai mic procentaj la GG din Anglia;
  • Gazdele nu au câștigat nicio partidă acasă în acest sezon, dar a pierdut doar o dată în ultimele cinci apariții;
  • Ultimele patru apariții pe teren ale lui Arsenal s-au terminat cu ambele echipe printre marcatoare, iar precedentele trei au fost chiar GG3+ (golaveraj 6-8 în acest interval);
  • Ultimele cinci confruntări directe s-au terminat GG, rezultatul a doua dintre ele fiind 1-1 și celelalte trei fiind câștigate de Brighton cu 2-1;
  • Toate cele cinci întâlniri directe desfășurate pe terenul lui Brighton (prima în 2013) s-au terminat GG, patru chiar GG3+ (golaveraj 9-9).