Meniu

12 aprilie, la 22:15. Continuă Everton visul la Liga Campionilor?

RĂMÂNE EVERTON ÎN CURSA PENTRU PRIMELE LOCURI?

Cursa pentru primele locuri din Anglia este în plin elan și inclusiv Aston Villa, locul 10 din Premier League, are speranțe. Everton, aflată pe locul 8 momentan, încă se mai gândește la Liga Campionilor, dar pentru ca acest obiectiv să fie realizabil este obligatorie o victorie luni seara, la Brighton.

Cursa pentru locurile de cupe europene este fascinantă în prima ligă engleză. Manchester City este aproape campioană, în ciuda înfrângerii din ultima etapă de la Leeds (1-2), dar celelalte locuri de sub ea sunt deschise în totalitate. Acesta este și motivul pentru care Carlo Ancelotti și băieții săi speră într-un forcing de final care să le aducă fericirea.

Liga Campionilor ar fi o premieră

În ultimii 11 ani, Everton a participat doar de două ori în competițiile continentale. Altădată o forță care se bătea la titlu în Anglia, echipa albastră din Liverpool a decăzut serios în ultimii ani. O ieșire din grupele Europa League în 2017/18 și o optime de finală în 2014/15 sunt singurele motive de mândrie, dacă se poate spune așa, ale fanilor ‘caramelelor’.

Până în prezent, Liga Campionilor a reprezentat pentru Everton un vis frumos și, dacă ar fi să judecăm rațional, inclusiv acum acest lucru este valabil. Clasați pe locul 8, la 7 puncte de Chelsea, James Rodriguez și colegii lui au mult de lucru pentru îndeplinirea unui asemenea obiectiv. Totuși, matematica le dă și ceva speranțe. În primul rând, Everton are de disputat o restanță cu Aston Villa, iar o victorie contra rivalilor din clasament i-ar aduce la 4 lungimi distanță de locul 4. Apoi, un succes cu Brighton, luni, ar reduce această diferență la un singur punct, deci există speranță.

Joacă locul 17 cu locul 4

Înaintea confruntării de pe Amex Stadium, formele celor două combatante nu sunt deloc impresionante. Everton vine după 3 meciuri fără victorie, timp în care a obținut un singur punct (1-1 cu Crystal Palace), în timp ce Brighton a pierdut ultimul meci cu 1-2 în fața lui Manchester United. Mai mult, trupa din sudul Angliei are 4 eșecuri în precedentele 6 partide de campionat, inclusiv cu West Brom (0-1) sau Crystal Palace (1-2).

Totuși, diferența majoră vine atunci când segmentăm ușor meciurile celor două. În calitate de gazde, așa cum vor fi și luni, cei de la Brighton se descurcă modest. Sunt abia pe locul 17 în Premier League din acest punct de vedere și au doar două succese pe propriul teren. Everton, în schimb, și-a luat seva din jocurile disputate în deplasare, acolo unde se află pe locul 4 în campionat chiar dacă are cu un meci sau chiar două mai puțin decât adversarele.

Din acest motiv, în special, dar și pentru că Everton are o motivație superioară decât Brighton, ne așteptăm să vedem un joc în care oaspeții să domine. Asta nu înseamnă neapărat o victorie, dar cu siguranță reprezintă un motiv pentru care pronosticul X2, la o cotă de 1.70, să fie realizabil.

PUNCTE CHEIE:

  • Everton are o singură înfrângere în ultimele 10 deplasări (pe terenul lui Chelsea). În aceste meciuri a strâns 7 victorii și două egaluri;
  • Echipa lui Ancelotti este obișnuită să obțină puncte pe teren străin, cu 29 de puncte în 14 deplasări (locul 4 în campionat la acest capitol);
  • Everton s-a impus în ultimele două întâlniri directe, iar golaverajul acumulat în această perioadă este de 5-2;
  • În ultimele 9 meciuri, Brighton a obținut doar două victorii, alături de două egaluri și 5 înfrângeri;
  • ‘Pescărușii’ au mari probleme pe teren propriu, unde au obținut doar două victorii în 15 meciuri.

PUNCTE CHEIE:

  • S-au marcat cel puțin 3 goluri în ultimele 5 meciuri de campionat găzduite de Hoffenheim;
  • 74% din meciurile găzduite de Hoffenheim în acest sezon s-au terminat cu Peste 2,5 goluri, a doua cea mai mare valoare din Bundesliga;
  • 6 din cele 8 meciuri ale lui Hoffenheim cu echipe de top 6 s-au terminat cu minim 3 goluri pe tabelă;
  • S-au marcat cel puțin 3 goluri în 6 din ultimele 8 meciuri de campionat ale lui Leverkusen;
  • 6 din ultimele 7 întâlniri directe au produs cel puțin 3 goluri, cu un golaveraj total de 14-13 în favoarea lui Hoffenheim.