Meniu

09 Octombrie, la 21:45. Danemarca surclasează Moldova

Reprezentativa Moldovei primește sâmbătă seară, pe stadionul Zimbru din Chișinău, vizita Danemarcei, într-o nouă rundă a preliminariilor europene pentru Cupa Mondială 2022. Situația celor două este diametral opusă în Grupa F - gazdele au un singur punct și ocupă ultima poziție, în timp ce danezii sunt pe primul loc, cu maxim de puncte și fără gol primit.

Moldova este la coada fotbalului

În ciuda performanțelor recente ale lui Sheriff Tiraspol (care are însă mulți jucători străini în lot), cea de-a 180-a cea mai bună echipă națională din lume nu s-a calificat niciodată la un turneu internațional major în istoria sa de 27 de ani și a câștigat doar cinci din cele 63 de meciuri de calificare la Cupa Mondială.

Cel mai recent meci al Moldovei, împotriva Insulelor Feroe, le-a oferit una dintre cele mai bune șanse de a mai aduna niște puncte, deoarece a întâlnit a patra cea mai mică țară din UEFA după populație. Cu toate acestea, fluierul final a adus un nou meci cu mai multe goluri pe tabelă în dreptul adversarilor, iar golul lui Nicolae Milinceanu s-a dovedit a fi doar o consolare în înfrângerea cu 2-1.

Remiza 1-1 în meciul tur din martie contra feroezilor rămâne singurul lor punct din această campanie, iar selecționata are acum o singură victorie (într-un amical cu Azerbaijan) în ultimele 24 de meciuri în toate competițiile, pierzând 20 din aceste dispute. Mai mult, rezultatele din acest interval încep să amintească mai mult de reprezentativele din San Marino sau Gibraltar, căci Moldova are mari dificultăți în a se exprima ofensiv și a înregistrat înfrângeri cu 0-8 contra danezilor, 1-4 cu Islanda, 0-4 cu Slovenia, 0-6 cu Italia sau 0-4 cu Albania.

Danemarca, parcurs fără pată

Cu 6 victorii în primele 6 meciuri și un golaveraj impecabil, 22-0, calificarea ar trebui să fie o simplă formalitate pentru danezi, care au 7 puncte avans față de locul secund cu doar 4 meciuri rămase de jucat. După ce povestea lor de basm de la Euro 2020 s-a încheiat nemeritat în fața Angliei după golul marcat de Harry Kane dintr-un penalty care nu se dă, danezii și-au revenit cu determinarea caracteristică în preliminariile din septembrie.

Două goluri în două minute au fost suficiente pentru a asigura victoria în fața Scoției, dar Insulele Feroe și-au surprins apoi vizitatorii cu o defensivă lăudabilă. A fost nevoie de 85 de minute pentru ca Danemarca să reușească să obțină victoria, după lovitura de cap bine plasată a lui Jonas Wind.

O victorie cu 5-0 în fața Israelului a încheiat o pauză internațională reușită pentru Kasper Hjulmand și echipa sa, care își vor asigura unul dintre cele două locuri de calificare cu o victorie sâmbătă și ar putea chiar să își asigure aproape matematic primul loc - cu trei meciuri înainte - dacă meciul Scoția-Israel se va încheia la egalitate.

Eroii verii continuă să meargă din ce în ce mai bine și au demonstrat deja că pot surclasa echipe precum Rusia, Țara Galilor sau Israel, astfel că meciul contra firavilor moldoveni ar trebui să fie doar o formalitate.

Având în vedere că peste trei zile urmează să primească vizita Austriei, n meci ce se anunță mai dificili, unii dintre jucătorii de bază ai danezilor ar putea fi odihniți pentru acest meci - Pierre-Emile Hojbjerg și Andreas Christensen fiind cei mai probabil candidați, având în vedere că sunt la un cartonaș galben distanță de o suspendare.

Hjulmand a aliniat o întreagă echipă de rezerve în meciul tur cu Moldova și totuși a obținut o victorie categorică cu 8-0, așa că va fi încrezător în orice echipă va alege să alinieze.

Yussuf Poulsen pare pregătit să conducă linia de start și va încerca să adauge un singur gol la cel pe care l-a marcat până acum în cele cinci apariții din campanie.

O nouă victorie la minim 4 goluri diferență a danezilor (H2(3.5)) nu e deloc exclusă, iar cota de 3.05 oferită de Superbet face acest pariu foarte atractiv.

PUNCTE CHEIE:

  • Moldova a pierdut meciul tur cu 0-8 și are înfrângeri la minim 4 goluri cu echipe precum Slovenia, Albania, Italia, Turcia sau chiar Luxemburg;
  • Cu 23 de înfrângeri în ultimele 28 de meciuri, Moldova este outsider în fața oricărei echipe din Europa (poate mai puțin San Marino și Gibraltar);
  • Danemarca are cel mai bun atac din grupă, cu 22 de goluri marcate și încă nu a primit gol;
  • Dincolo de meciul tur cu moldovenii, danezii au mai bifat recent victorii categorice: 5-0 cu Israel, 4-0 cu Țara Galilor, 4-1 cu Rusia, 4-0 cu Austria;
  • Printre rezultatele recente ale danezilor, se numără două egaluri și o victorie contra Angliei, un egal contra Germaniei sau victorii cu Suedia și Cehia, echipe aflate în topul celor mai puternice echipe din Europa.