Meniu

09 Octombrie, la 19:00. Suedia, victorie fără emoții!

Suedia va încerca să reia pulsul victoriilor în Grupa B când își va continua campania de calificare la Cupa Mondială 2022, sâmbătă seara, acasă, contra selecționatei din Kosovo. Echipa lui Janne Andersson ocupă în prezent locul doi în grupă, cu nouă puncte în patru meciuri, în timp ce Kosovo ocupă locul patru, după ce a obținut patru puncte în primele cinci meciuri și nu are practic nici o speranță la calificare.

Au învins Spania!

Suedezii trebuie să își revină rapid după înfrângerea oaecum neașteptată în fața Greciei, iar meciul de pe teren propriu contra modestei Kosovo pare oportunitatea perfectă pentru câștigătoarea grupei E de la Euro 2020. Selecționata condusă de Andersson a fost în căutarea celei de-a patra victorii consecutive în drumul spre Qatar, luna trecută la Atena, dar a trebuit să se recunoască învinsă cu 2-1 după o prestație entuziasmantă a elenilor.

Galben-albaștrii au avut un start încurajator în campania de calificare, învingând Georgia, Kosovo și Spania în primele trei meciuri și acumulând nouă puncte, bifând astfel și prima înfrângere a Furiei Roja în timpul regulamentar din 2021 (și doar a doua din ultimii 3 ani). Constantă în fața echipelor mai slab clasate, Suedia a adunat 9 victorii din ultimele 12 meciuri și în meciului cu Grecia nu au pierdut în fața nici unui adversar mai slab cotat și a mai cedat puncte doar cu Norvegia și Islanda în 2019.

Suedia se află în prezent pe locul al doilea în Grupa B, cu trei puncte în fața Greciei, locul al treilea, dar la patru puncte în spatele Spaniei; La Roja, însă, a jucat cu două meciuri mai mult, adunând 13 puncte din șase partide.

Blagult, care a fost vicecampioană mondială la Cupa Mondială din 1958, a ajuns în sferturile de finală ale ediției din 2018 a turneului, în timp ce la Campionatul European din această vară a ajuns în optimi, unde a fost eliminată oarecum surprinzător în prelungiri de Ucraina. O nouă participare la Mondial este clar așteptată în micuțul stat nordic, iar jocul le dă toate motivele să spere la acest rezultat.

Suedia va înfrunta Kosovo pentru a treia oară în istoria sa, după ce meciul tur din Kosovo a fost la discreția suedezilor, care s-au impus cu 3-0 iar Suedezii au câștigat și un amical din 2020 cu 1-0.

Kosovo, o echipă fără orizont

Kosovo va aborda acest meci după o înfrângere cu 2-0 în fața Spaniei luna trecută, într-un meci de la care nu a emis pretenții, iar un total de patru puncte din cinci meciuri a lăsat echipa lui Bernard Challandes pe poziția a patra în clasament. Vizitatorii nu pot spera la calificare, căci este practic imposibil de imaginat un scenariu în care să termine pe una din primele două poziții din grupă.

Totuși, cele 4 puncte sunt deja o îmbunătățire față det doar un punct din cele 10 meciuri de calificare pentru Cupa Mondială din 2018, dar încă departe comparat cu cele 11 puncte strânse în drumul spre Euro 2020 când a terminat pe locul 3 în Grupa A.

Echipa lui Challandes a fost învinsă fără replică în meciul tur cu Suedia și în afara egalului cu Grecia nu are multe motive de laudă în fața unor echipe cu minim de pretenții fotbalistice. Mai mult, Kosovoa este una din puținele echipe care nu a izbutit să învingă Moldova în ultimii 2 ani.

PUNCTE CHEIE:

  • Suedia a câștigat ultimele 7 meciuri jucate pe teren propriu, printre victime numărându-se Spania și Croația;
  • În ultimii doi ani, doar Portugalia și Franța au plecat neînvinse din Suedia;
  • Kosovo are 7 înfrângeri în ultimele 10 deplasări, inclusiv cu Macedonia, Albania sau Slovenia;
  • Cele două întâlniri directe, ambele în ultimii 2 ani, s-au încheiat cu victoria Suediei care nici nu a primit vreun gol.