Meniu

03 Iulie, la 19:00. Danemarca ajunge în semifinale!

Baku găzduiește sâmbătă, de la ora 19:00 un sfert de finală ușor surprinzător între Danemarca și Cehia. Fără să fi impresionat în grupe, Cehia a produs marea surpriză după ce a învins cu 2-0 Olanda într-un meci în care olandezii nu au arătat aproape nimic (la ora meciului, Olanda era una din cele 3 echipe care își câștigase toate meciurile de la Euro, alături de Italia și Belgia). Danemarca nu a fost considerată nici un moment una din favoritele acestui turneu, iar faptul că acum este la un pas de semifinală reprezintă cu siguranță o surpriză.

Cehia, surpriza optimilor

Cehia a trecut relativ greu de faza grupelor. Echipa a debutat bine, cu o victorie 2-0 chiar pe terenul Scoției (obținută însă cu o mare doză de noroc, căci scoțienii au presat constant iar unul din golurile cehilor a venit de la peste 40 de metri de poartă). A urmat egalul cu Croația (1-1), un rezultat echitabil însă căci nici una din echipe nu a impresionat, dar de notat că cehii au trimis un singur șut pe spațiul porții. Deși înfrângerea cu Anglia a fost la limită (0-1), cehii au făcut un nou meci modest și au trimis din nou un singur șut pe spațiul porții.

Până la trecerea de grupe, norocul i-a însoțit pe cehi - s-au calificat la Euro după ce au avut o grupă foarte accesibilă (în afară de Anglia, care a câștigat grupa, au mai jucat doar cu Kosovo, Bulgaria și Muntenegru, adversare de care ar fi trecut orice echipă decentă din fotbalul european). Chiar și în aceste condiții, cehii au suferit 3 înfrângeri (în Anglia, în Kosovo și în Bulgaria). Tragerea la sorți de la Euro le-a rezervat clar o grupă accesibilă (din nou cu Anglia, dar contra Scoției și Croația cu vicecampionii mondiali ieșiti de mult din formă). În Liga Națiunilor au jucat cu Scoția, Israel și Slovacia și au terminat pe primul loc deși pierduseră ambele meciuri cu Scoția. Chiar și golurile marcate în faza grupelor au fost destul de norocoase, mai ales reușitele din partida cu Scoția.

Cehii au făcut însă un meci formidabil contra Olandei. Chiar dacă golurile au venit după eliminarea lui de Light (în minutul 55), cehii au închis perfect drumul spre poarta lui Vaclik iar olandezii nu au reușit să cadreze nici măcar un șut. Mai mult, pe lângă cele două goluri, cehii ar fi putut beneficia și de un penalty și au părut mai tot timpul echipa mai periculoasă. Desigur, la această desfășurare a contribuit și jocul inexeplicabil de slab al olandezilor, care au amintit de prestația 2-4 contra Turciei. Scenariul nu ar trebui să se repete însă și în fața danezilor, o națională aflată în creștere clară.

Danemarca, calificare la pas

Lotul danez a absorbit foarte bine evenimentul nefericit de la meciul de debut contra Finlandei. Chiar dacă echipa nu a găsit puterea să își revină și a terminat meciul învinsă (0-1), Danemarca a jucat excelent în prima repriză contra Belgiei (și a condus cu 1-0, dar a fost în final învinsă de geniul lui De Bruyne). Obligată să câștige în ultima rundă pentru a mai avea șanse la calificare, Danemarca a răspuns perfect și a zdrobit Rusia cu 4-1. Ajutată și de victoria Belgiei în fața Finlandei, Danemarca a încheiat grupa pe locul 2.

Meciul cu Țara Galilor din optimi a fost fără istoric. Danemarca a controlat autoritar jocul și pe lângă cele 4 goluri a mai avut alte câteva ocazii importante - o bară a lui Braithwaite și o alta a lui Mathias Jensen, plus alte câteva ocazii importante. Galezii în schimb au avut un singur șut pe poartă și nici acela cu adevărat periculos. Țara Galilor a arătat chiar mai rău decât în meciul cu Italia, ceea ce subliniază și nivelul la care au ajuns danezii. În plus, faptul că au crescut de la meci la meci nu poate să fie decât un atu înaintea duelului cu Cehia.

Evoluția danezilor de la Euro nu ar trebui însă să fie o surpriză - echipa a arătat foarte bine în Liga Națiunilor (a terminat pe 2, după Belgia, dar neînvinsă de Anglia, căreia i-a smuls 4 puncte), s-a calificat neînvinsă la Euro (e drept, tot de pe locul 2) și s-a instalat confortabil pe primul loc al grupei de calificare la Mondial după 3 victorii fără gol primit contra Austriei, a Moldovei și a Israelului.

În privința acestui meci, deși cehii au un moral bun după victoria cu Olanda, mizăm pe o victorie a danezilor. Dacă în cazul cehilor victoria din optimi a părut mai mult o întâmplare și nu a confirmat un joc bun al echipei (Cehia a pierdut spre exemplu cu 4-0 în fața Italiei ultimul amical înainte de Euro), danezii au un fotbal în creștere de ani de zile și rezultatele din ultima vreme (4-0 în Austria, 4-0 cu Țara Galilor, 4-1 cu Rusia, 1-1 cu Germania, 1-0 cu Anglia) arată că echipa se apropie de apogeul său așa că ar trebui să se impună în această confruntare. Mai mult, cota de 2,20 pentru victoria danezilor este una generoasă.

PUNCTE CHEIE:

  • În afara meciurilor cu Finlanda și Belgia din primele două etape de la Euro, Danemarca are un bilanț de 11 victorii, un egal (cu Germania) și o înfrângre (tot cu Belgia) în ultimele 13 partide;
  • Danemarca are 3 victorii în ultimele 5 meciuri oficiale în care a marcat 4 goluri: 4-0 în Austria în grupa de calificare la Mondial, 4-1 cu Rusia în ultima etapă din grupă și 4-0 cu Țara Galilor în optimi;
  • Cehia nu face față adversarilor de calibru - are înfrângeri aproape pe linie cu echipe precum Anglia, Italia, Germania, Brazilia, Țara Galilor sau Ucraina (în total 7 înfrângeri în 8 meciuri) și doar două victorii cu astfel de adversari (cu Anglia, în urmă cu doi ani și cu Olanda în optimi).
  • Ultima întâlnire directă oficială (în 2013, în calificările pentru Mondialul din 2014) a fost tranșată de danezi cu scorul de 3-0.