Meniu

12 Mai, la 22:15. O pune Chelsea la colț pe rivala Arsenal?

Finala Cupei Angliei programată sâmbătă a forțat jucarea în avans a unuia dintre cele mai interesante derby-uri pe care finalul de sezon al Premier League ni le oferă. Chelsea primește vizita lui Arsenal și chiar dacă oaspeții nu prea mai au un obiectiv în aceste ultime etape, o victorie în fața rivalei din Londra ar fi, cu siguranță, un motiv de mândrie pentru propriii fani.

Fotbalul englez este, probabil, cel în care derby-urile sunt la orice pas. Locale, de clasament, istorice, însă cert este că deseori ne ciocnim de confruntări care au o însemnătate mai profundă decât a unui simplu meci de fotbal. Una dintre acestea este și Chelsea – Arsenal, mai ales că ambele împart zona de nord-vest a Londrei. Chiar dacă tradițional au rivali istorici mai importanți (Tottenham în cazul lui Arsenal și Spurs și Fulham în privința albaștrilor), rivalitatea sportivă din ultimii 20 de ani a alimentat-o și pe cea dintre suporteri, iar acum Chelsea a devenit cea mai urâtă de către fanii adverși și viceversa.

Arsenal joacă pentru orgoliu

Mikel Arteta nu a reușit încă să găsească cheia succesului la Arsenal și, pentru prima oară din sezonul 1994/95, londonezii nu vor fi calificați în Europa la finalul acestei stagiuni. Este greu de găsit o cauză principală pentru insuccesele ‘tunarilor’ dar inconstanța a fost, cu siguranță, un element important în parcursul echipei din nord-vestul Londrei.

La jumătatea săptămânii trecute, Arsenal a spulberat și ultima șansă concretă de a participa în competițiile continentale de la toamnă. Villarreal a fost însă mai bună și, după 2-1 în Spania, ibericii s-au închis perfect pe Emirates și au obținut biletele pentru finala cu Manchester United. Rămași doar cu campionatul, ‘tunarii’ au în clasament un dușman. Aflați pe locul 9, la 4 puncte de Tottenham (locul 7), cei de la Arsenal trebuie să spere într-un concurs de împrejurări miraculos pentru a mai prinde una dintre primele 7 poziții.

Chelsea încă tremură pentru Liga Campionilor

Pentru viitoarea adversară a ‘tunarilor’, viitorul sună mult mai bine. La doar câteva luni de la momentul înlocuirii lui Frank Lampard cu Thomas Tuchel, situația lui Chelsea s-a schimbat complet. În Premier League a crescut constant și e acum pe locul 3, sâmbătă joacă finala Cupei Angliei cu Leicester, iar în Liga Campionilor a ajuns până în finala cu Manchester City.

Pe lângă finețurile la care e greu să avem acces, schimbările evidente pe care le-a făcut noul manager se leagă de siguranța în apărare și reinventarea atacului. Dacă în defensivă sistemul cu 3 fundași și două aripi ce la bază sunt fundași laterali a dat roade excelente, în față vorbim de un cumul de factori: transformarea lui Havertz într-un vârf fals, fructificarea vitezei lui Werner și libertatea la creație care i se dă lui Mount.

Rezultatele s-au văzut inclusiv în ultimele meciuri. Chelsea a bătut-o pe West Ham (1-0), echipa de pe locul 5 și una din rivalele pentru calificarea în Liga Campionilor și a eliminat-o pe Real Madrid după 1-1 în Spania și 2-0 la Londra. În weekend a câștigat și pe terenul lui Manchester City (2-1 după 0-1 la pauză), a doua victorie contra ‘cetățenilor’ din ultimele săptămâni după succesul obținut pe 17 aprilie în semifinalele Cupei Angliei (1-0).

În acest context, cu Chelsea în plină formă și cu Arsenal într-un declin, în ciuda victoriei cu WBA din weekend, partida are o favorită clară. Vorbim aici de gazde, iar cota de peste 1.70 pentru ‘1 solist’ este îndestulătoare.

PUNCTE CHEIE:

  • Chelsea are o formă excelentă în ultimele luni, cu o singură înfrângere în ultimele 20 de meciuri jucate în competițiile interne, 14 dintre care sunt victorii;
  • În precedentele 7 meciuri pe care le-a jucat în toate competițiile, Chelsea a avut rezultate impresionante: 5 victorii (inclusiv două cu Man. City și una cu Real Madrid) și două remize;
  • Echipa lui Tuchel are în continuare cea mai bună defensivă din campionat în meciurile de acasă, acolo unde a încasat doar 16 goluri în 17 apariții;
  • Albaștrii se luptă pentru a-și securiza locul de Liga Campionilor, pentru care îi mai trebuie 4 puncte, în timp ce Arsenal este prinsă fără obiectiv la mijlocul clasamentului;
  • În acest sezon, Arsenal nu s-a descurcat prea bine în deplasările la echipele din prima parte a clasamentului. În cele 10 jocuri contra formațiilor din Top 12, ‘tunarii’ au 6 eșecuri și două remize;
  • În confruntările directe din campionat în care a fost gazdă, Chelsea se descurcă foarte bine. Neînvinsă în ultimele 8, echipa lui Tuchel are 6 victorii, două egaluri și un golaveraj de 20-6!