Meniu

18 Iunie, la 19:00. Egal cât 3 puncte pentru cehi

În cadrul celei de-a doua runde din grupa D, Croația înfruntă Cehia la Glasgow, pentru un meci care se anunță deja decisiv pentru Modric&co. În cursul primei zile, cele două echipe au avut rezultate opuse, iar o înfrângere acum ar periclita aproape definitiv șansele croaților pentru un loc în optimi. Vicecampionii mondiali au însă mulți jucători de calibru în lot cu care să îi pună în dificultate pe surprinzătorii cehi.

Mai pot obține croații vreo performanță?

Chiar dacă nu a confirmat parcursul formidabil de la Mondialul din 2018, Croația a reușit să obțină rezultate notabile și să dea dovadă că poate pune probleme adversarilor cu nume. În timpul calificărilor pentru Euro, echipa a reușit să termine pe locul 1 al grupei sale, chiar dacă nu a realizat un parcurs perfect (5 victorii în 8 meciuri). Cu toate acestea, echipa nu a avut un bilanț defensiv foarte bun, deoarece 6 meciuri din 8 s-au încheiat cu ambele echipe reușind să înscrie, evidențiind dificultățile defensive ale echipei, chiar și atunci când se confruntă cu adversari mai mici.

Probleme defensive au fost confirmate în cursul Ligii Națiunilor, când croații s-au confruntat cu adversari mult mai buni. Într-adevăr, echipa a produs jocuri cu adevărat prolifice marcând de 9 ori și primind 16 goluri în doar 6 etape. În plus, toate meciurile s-au încheiat cu ambele echipe incluse pe tabelă.

Drumul spre Qatar se anunță unul dificil, căci croații au pierdut surprinzător, 0-1, în Slovenia. Inclusiv Armenia a găsit drumul spre poarta croata, la fel ca și Belgia. Recent, singurele echipe care nu au marcat în poarta nefericitului Livakovic au fost Cipru și Malta. Prima zi de Euro nu a fost un succes pentru croați, care au pierdut cu 1-0 în fața Angliei după o prestație lamentabilă, în care au cadrat un singur șut pe spațiul porții (e drept, nici englezii nu au jucat mai grozav, dar din cele două șuturi expediate unul a reușit să se strecoare în plasă). Chiar dacă apărarea nu pare a fi într-o formă impresionantă, Croația se poate baza în continuare pe jucători ofensivi de mare valoare, precum Kramaric, Perisic, Rebic și Kovacic, printre alții. În consecință, jocurile Croației sunt adesea prolifice și pare foarte probabil ca echipa să înscrie dar și să mai primească un gol.

Cehia, capabilă atunci când contează!

În timpul calificărilor, echipa a terminat pe locul 2 în grupa sa, imediat după Anglia, datorită a 5 victorii în 8 etape, inclusiv una împotriva Angliei. Cehii au arătat însă probleme în deplasări, fiind învinși inclusiv de Kosovo și Bulgaria, echipe fără pretenții în fotbalul european. Anul trecut, echipa a avut o evoluție destul de bună în Liga Națiunilor, terminând pe locul 1 în grupă și fiind promovată în Liga A, grație unei mari puteri ofensive, cu 9 goluri marcate în 6 meciuri, care au contribuit decisiv la cele 4 victorii. Totuși, echipa a pierdut ambele meciuri cu Scoția, pe care a învins-o însă în meciul cu adevărat important, debutul de la Euro.

În 2021, Cehia a avut rezultate mixte. Echipa a început cu o victorie impresionantă împotriva Estoniei, cu 6 goluri marcate, dar și cu 2 goluri primite în fața unui adversar net inferior. A urmat egalul, 1-1, contra super puterii Belgia, pentru ca deplasarea în Țara Galilor să fie din nou un eșec (0-1). În amicalul din Italia prestația cehilor a fost una dintre cele mai modeste din ultimii ani, și au părăsit terenul după un dureros 0-4 în care nu au reușit să tragă nici măcar un șut la poartă. Ultimul amical, 3-1 cu Albania, a mai liniștit puțin apele, dar a fost din nou problematic golul primit cu un adversar inferior. Toate acestea s-au risipit însă în meciul solid contra Scoției, 2-0, deși aici norocul a jucat un rol crucial - Schick a prins un gol de la jumătatea terenului așa cum se întâmplă cel mult o dată în carieră, iar gazdele au ratat cât pentru două meciuri.

După cum puteți vedea, rezultatele Cehiei par a fi destul de imprevizibile. Singura tendință pe care o putem desprinde este că echipa se poate baza pe o parte ofensivă destul de eficientă, deoarece echipa nu a reușit să înscrie decât de două ori în ultimele 10 meciuri oficiale. În plus, echipa pare capabilă să primească uneori multe goluri, așa cum au evidențiat jocurile recente cu Estonia și Italia. Cum ulciorul nu merge de multe ori la apă, credem că defensiva cehă nu va mai scăpa fără gol și contra Croației.

Pronosticul pentru acest meci

În ceea ce privește performanțele anterioare ale ambelor echipe, pare destul de imprevizibil să presupunem ce echipă va câștiga acest meci. Cu toate acestea, putem presupune că acest meci va fi destul de prolific și bogat în goluri, așa cum se întâmplă adesea în cazul Croației. În plus, cehii și-au dovedit capacitatea de a înscrie multe goluri, dar se pot confrunta și cu probleme defensive. Chiar dacă echipa nu a punctat cu Anglia și Belgia, Croația are o mare putere ofensivă, iar un alt meci fără gol marcat pare destul de puțin probabil.

Din toate aceste motive, ne putem aștepta ca acest meci să se încheie cu ambele echipe marcând, pariu pentru care avem o cotă de 2.00. Croația nu va avea altă opțiune decât să își asume riscuri pentru a lua cele 3 puncte și ar trebui să joace un fotbal ofensiv, ceea ce ar putea asigura un meci destul de deschis și prolific. Tocmai pentru că egalul nu îi mulțumește pe croați, putem miza și pe GG3+ (ambele marchează și se înscriu cel puțin 3 goluri în meci) la cota 2.50.


PUNCTE CHEIE:

  • Toate cele 6 meciuri ale Croației din Liga Națiunilor s-au încheiat cu goluri la ambele porți;
  • Croația are doar 3 meciuri din ultimele 27 în care nu a marcat (cu Anglia, Belgia și Slovenia);
  • Doar două partide au terminat croații în ultimele 17 fără gol primit (și acelea cu modestele Cipru și Malta);
  • În total, 12 din ultimele 17 meciuri ale Croației s-au terminat cu pariul GG câștigător;
  • Cehia are doar 3 meciuri din ultimele 18 în care nu a primit gol - cu Scoția, Slovacia și Israel;
  • Cehii au reușit să marcheze în 19 din ultimele 23 de meciuri.