Meniu

28 Iunie, la 19:00. Spectacol total în Croația - Spania

Croația și Spania se vor înfrunta la Copenhaga în optimile de finală ale Euro de la Copenhaga, într-un meci care se anunță mai echilibrat decât o arată calculul hârtiei. Ambele echipe au avut emoții pentru a trece de grupe - Croația a câștigat un singur punct în primele două meciuri, iar Spania a bifat și ea doar două egaluri în primele două partie. Totuși, ambele echipe au obținut victorii categorice în ultimul meci și ar trebui să asistăm la un nou meci plăcut.

Croația, prestație sub așteptări

Faza grupelor nu a fost deloc ușoară pentru Croația. Deși echipa era considerată favorită la calificare și ar fi trebuit să se lupte cu Anglia pentru locul 1, realitatea a fost puțin diferită. În primul meci croații au pierdut la limită, 0-1 cu Anglia, într-un meci extrem de sec care a avut în total doar 3 șuturi pe poartă (două ale britanicilor). În cel de-al doilea meci, finaliștii ultimului Mondial au reușit să marcheze o singură dată în fața Cehiei, primind și un gol, ceea ce a dus la un dezamăgitor 1-1, în fața unui adversar considerat inferior.

Ultimul meci a fost în sfârșit cel pe care fanii croați îl așteptau, iar naționala a bifat cele 3 puncte împotriva celui mai slab adversar din grupă : Scoția. Cu un succes cu 3-1, croații și-au recăpătat puterea ofensivă, după un meci bine gestionat. Faptul că au marcat cu un gol mai mult decât cehii (dar au și primit cu unul mai mult) le-a permis croaților să termine pe locul 2. Apărarea echipei rămâne un punct slab important : după 3 meciuri în faza grupelor, echipa nu a realizat niciun meci fără gol primit. În decursul ultimelor 19 meciuri disputate de colegii lui Modric, echipa a realizat doar 2 clean sheet-uri, în condițiile în care a întâlnit adversari mult mai slabi : Malta și Cipru. Această constatare este cu adevărat îngrijorătoare pentru echipă, chiar dacă și aceasta se poate baza pe o latură ofensivă consistentă, mai ales în confruntarea cu echipe mai bune : în decursul Ligii Națiunilor, Croația s-a confruntat cu adversari de anvergură (Franța, Germania, Suedia), iar toate cele 6 partide s-au încheiat cu ambele echipe incluse pe lista marcatorilor.

Nici Spania nu a confirmat

Nici pentru Spania faza grupelor nu s-a dovedit un drum lin, iar echipa nu a reușit să obțină locul 1, care îi părea destinat. În primul meci, Spania a avut de înfruntat o echipă foarte defensivă a Suediei (și a bifat o incredibilă posesie de 86%), care a dorit doar să păstreze tabela de marcaj goală, ceea ce a și dus la primul 0-0 al turneului. Încel de-al doilea meci, spaniolii au dominat încă o dată cu adevărat jocul în ceea ce privește posesia (76%), dar și acesta a fost destul de inutil, deoarece echipa a fost pedepsită și a obținut doar un 1-1 în fața Poloniei, după ce a ratat și un penalty. Cu 2 puncte după 2 meciuri, echipa lui Luis Enrique se afla într-o situație nesigură și aștepta ultimul meci împotriva unei echipe foarte slabe a Slovaciei pentru a obține biletele către optimi.

Victoria cu Slovacia nu a demonstrat mare lucru - slovacii s-au întrecut pur și simplu în gafe în apărare și pe lângă cele două autogoluri (dintre care primul cum rar poți vedea în fotbalul profesionist) s-au comportat mai degrabă ca o echipă de cartier adunată pentru un meci cu vecinii de la bloc.

Per total, Spania nu a lăsat o impresie extraordinară după această fază a grupelor, fără a reuși să arate mare lucru ofensiv cu Suedia și Polonia (doar o posesie seacă). În plus, chiar dacă echipa a primit un singur gol în cele 3 meciuri, Spania a întâlnit echipe foarte defensive care au vrut doar să nu primească gol. Privind puțin în urmă, defensiva spaniolă nu pare a fi tocmai liniștitoare: echipa a primit goluri împotriva Kosovo, Georgiei și Greciei. În timp ce se confruntă cu o echipă mai talentată din punct de vedere ofensiv, apărarea Spaniei s-ar putea confrunta cu mult mai multe dificultăți decât a fost cazul în faza grupelor.

Predicții pentru acest meci

Privind jocul echipelor din faza grupelor, alegerea câștigătoarei acestui meci nu este o sarcină ușoară, chiar dacă spaniolii vor fi favoriți datorită unei lot mai bun. Ambele echipe au probleme în compartimentul defensiv, dar și jucători care pot marca totuși cu destul de mare ușurință.

Croația este obișnuită să producă jocuri prolifice împotriva unor adversari mai buni, așa cum a dovedit-o și ultima confruntare directă dintre cele două echipe, care s-a încheiat cu un succes cu 3-2 al Croației în septembrie 2018, asta după ce spaniolii câștigaseră în tur cu 6-0.
Din toate aceste motive, putem presupune că ambele echipe vor înscrie pe parcursul acestui meci iar cota pentru acest pariu este 2.05. În același registru, putem miza pe un meci cu cel puțin 3 goluri la o cotă de 2.10, sau un pronostic combinat, GG3+, la 2.65.

PUNCTE CHEIE:

  • Croația primește gol cu multă ușurință - doar Malta și Cipru nu au înscris în poarta croată în ultimele 19 meciuri;
  • În meciurile oficiale Croația este o adevărată campioană a pariului GG: toate cele 6 meciuri din Liga Națiunilor și două din cele 3 meciuri jucate până acum la Euro au bifat acest pronostic;
  • Croații și marchează cu multă ușurință - au doar 3 meciuri din ultimele 28 în care nu au punctat, chiar dacă adversare au fost Anglia, Spania, Franța sau Portugalia;
  • Spania are doar două deplasări din ultimele 14 în care nu a primit gol (cu Portugalia și Malta);
  • În ultimele 23 de meciuri jucate în afara Spaniei, doar de două ori nu au găsit plasa Morata & co;
  • 12 din ultimele 15 meciuri în deplasare ale Spaniei au adus goluri la ambele porți;
  • Ultimul meci direct a fost extrem de atractiv, cu o victorie 3-2 a Croației.