Meniu

1 Ianuarie. Everton pierde acasă cu West Ham

PRELUNGEȘTE EVERTON SERIA VICTORIILOR CONTRA LUI WEST HAM?

Everton este pentru prima oră după mulți ani în discuția legată de primele patru locuri din Premier League, adică acelea care asigură calificarea în Liga Campionilor. Pentru echipa lui Carlo Ancelotti, următorul test este cel cu West Ham, o echipă care are un sezon decent, dar oscilant, iar argumentele. Indică o victorie a gazdelor.

Cel mai bun start al acestei stagiuni în Anglia i-a aparținut lui Everton, care după primele etape părea de neoprit, dar la un moment dat forma echipei din Liverpool s-a prăbușit pur și simplu. Între timp, în luna decembrie, “caramelele” și-au revenit și au luat cu asalt podiumul Premier League.

Everton s-a odihnit și l-a recuperat pe Richarlison

Perioada sărbătorilor de iarnă este cea mai aglomerată pentru echipele de fotbal din Anglia, care, pentru deliciul privitorilor, îngrămădesc în aceste zile meciuri non-stop, astfel că echipele ajung uneori la epuizare. În acest context, Everton se poate considera norocoasă înaintea confruntării cu West Ham, deoarece va avea șase zile de odihnă la dispoziție, după ce jocul cu Manchester City s-a amânat din cauza unor cazuri de Covid din lotul vicecampioanei.

Echipa lui Carlo Ancelotti avea oricum un moral ridicat, în urma celor patru victorii consecutive pe care le-a obținut în ultimele meciuri, trei dintre ele în fața unor echipe cu greutate: 1-0 cu Chelsea, 2-0 cu Leicester și 2-1 cu Arsenal. În ultima rundă, Everton a trecut cu 1-0 de Sheffield United, succes cu care la acea vreme se cățărase până pe locul 2, în spatele marii rivale Liverpool.

O veste bună pentru antrenorul italian este recuperarea lui Richarlison, cel care a absentat de la ultimul joc și care este o piesă importantă în angrenajul lui Everton. James Rodriguez nu e încă apt, conform declarațiilor lui Ancelotti, dar tehnicianul îl va avea la dispoziție și pe Dominic Calvert-Lewin, cel care a marcat 11 goluri în acest sezon de campionat.

West Ham pierde cu favoritele

În prima zi din an, pe Goodison Park va veni West Ham United, o echipă care în acest sezon și-a respectat cumva blazonul și a reușit rezultate relativ bune în comparație cu anii trecuți. Echipa antrenată de David Moyes este pe locul 10 și cu cele 23 de puncte strânse până în prezent își permite să viseze la cupele europene, chiar dacă Premier League, ediția 2020/21, prezintă o concurență acerbă la top.

Până în prezent, West Ham a reușit victorii cu echipele mai mici, dar are și câteva rezultate cu care se poate mândri, cum ar fi victoriile din etapele 3 și 4 cu Wolves (4-0) și Leicester (3-0 în deplasare), dar și succesele mai recente cu Aston Villa (2-1) și Leeds (2-1 în deplasare). Totuși, “ciocănarii” vin acum după o serie mai puțin fastă, cu doar trei puncte obținute în patru jocuri. Dacă înfrângerea cu Chelsea (0-3) poate fi justificată, în ciuda dimensiunii ei, poate chiar și egalul cu Southampton (0-0), remizele cu Brighton (2-2 acasă) și Crystal Palace (1-1 acasă) trebuie trecute la capitolul dezamăgiri pentru o echipă care flirtează cu ideea de cupe europene.

Este destul de clar că oaspeții pleacă din postura outsiderului în acest moment și nu sunt multe argumente care să funcționeze în favoarea lor. Everton, mai odihnită și motivată de parcursul recent, poate fi o alegere excelentă, mai ales că o victorie a lor poate dubla miza.

PUNCTE CHEIE:

  • West Ham are o serie de patru meciuri fără victorie, perioadă în care are un golaveraj de 3-6;
  • Gazdele au trei victorii și un egal în precedentele patru confruntări directe, interval în care golaverajul le este net favorabil: 9-2;
  • Everton are patru victorii (trei la zero) și o înfrângere în ultimele întâlniri de pe Goodison Park cu West Ham, timp în care golaverajul este 13-4;
  • Trupa lui Ancelotti a înscris 15 goluri în cele șapte meciuri disputate acasă în campionat, inclusiv cu Manchester United, Arsenal, Chelsea sau Liverpool;
  • Everton e neînvinsă în ultimele cinci meciuri de campionat, ultimele patru fiind câștigate. Golaverajul în intervalul indicat este de 7-2