Meniu

7 Ianuarie: Poate Alanya să dea lovitura la Fener?

REUȘEȘTE ALANYASPOR SĂ COONTINUE VÂNĂTOAREA GRANZILOR DIN ISTANBUL?

Alanyaspor a fost pentru multe etape lider în Turcia și nimic nu părea să o deraieze. Luna decembrie a venit însă ca un coșmar pentru echipa din regiunea Antalya, iar avansul s-a risipit. Joi, trupa antrenată de debutantul Cagdaș Adan se deplasează la Istanbul, acolo unde îi priește, pentru a da o nouă lovitură și cu Fenerbahce.

Echipa-record a Turciei a pierdut din ritm în ultimii ani, când s-a clasat în afara primelor cinci locuri din campionat, dar acest sezon pare să-i priască întrucâtva. Chiar dacă momentan se află pe poziția a cincea, Fenerbahce nu mai pare aceeași echipă fragilă din perioada recentă, dar are încă mari probleme de constanță. În plus, în meciurile importante din acest sezon a avut evoluții îndoielnice aproape de fiecare dată.

Fener s-a prăbușit după un început bun

Ca niciodată în ultimii ani, formația galben-albastră a început campionatul fără să se încadreze la rubrica învinselor. E drept că după trei etape făcuse deja două egaluri, unul cu nou-promovata Hatayspor și altul cu Galatasaray (ambele 0-0), dar totuși și-a păstrat invincibilitatea până în etapa a opta, când a pierdut acasă surprinzător cu Konyaspor (0-2). Până atunci, reușise s-o învingă și pe Trabzonspor, o echipă în declin în 2020 (3-1), dar ulterior a început șirul sinusoidal care i-a descris traseul din ultimii ani.

A mai pierdut acasă două meciuri, primul cu rivala locală Beșiktaș (3-4) și al doilea cu Malatyaspor (0-3), iar apoi a fost învinsă și de Gaziantepul lui Șumudică (1-3), acolo unde nu a avut prea multe șanse. E drept, în ultimele două etape Fener a învins campioana Bașakșehir (4-1) și pe Kasimpașa (3-0), dar e clar că inconstanța a revenit în traseul “fanarioților”.

Alanyaspor trage să revină în vârf

De partea cealaltă, Alanyaspor este în căutarea formei care i-a descris traseul în prima jumătate a turului de campionat, atunci când a strâns șapte victorii și două egaluri (1-1 la Rizespor și 1-1 cu Trabzon) în primele nouă etape. În acest interval, trupa din sud-vestul Turciei învinsese la Sivasspor (2-0), spulberase acasă revelația Hatayspor (6-0) și trecuse cu 2-1 și de Galatasaray.

Între timp, ritmul a scăzut și pentru echipa verde-portocalie. Chiar dacă victoria cu Beșiktaș (2-1) e de pus la butonieră, ea rămâne singura din luna decembrie, pentru că au început să apară și înfrângerile. Cea mai importantă a fost cea în fața surprinzătoarei echipe a lui Marius Șumudică, care i-a învins cu 3-1 în ultimul meci pe care Alanya l-a jucat în deplasare. De atunci, fostul lider din Turcia a trecut cu 3-0 de Bașakșehir și a arătat că își merită locul pe podiumul din Super Lig.

Joi, cea mai bună apărare din campionat (12 goluri în 16 meciuri) vrea să facă din nou un meci solid în fața celor de la Fener, care sunt cotați parcă prea bine raportat la conjunctura din Turcia. Dacă punem la socoteală faptul că Alanyaspor s-a descurcat excelent cu toate echipele mari în acest sezon, dar și faptul că Fenerbahce pare să aibă un complex în fața viitoarei adversare, pariul “X2” e de luat în calcul, mai ales că prețul este unul excelent.

PUNCTE CHEIE:

  • Alanyaspor e neînvinsă de trei meciuri în fața lui Fenerbahce, contra căreia a reușit două victorii în acest interval (golaveraj 5-2);
  • Fenerbahce are trei înfrângeri în precedentele patru jocuri disputate pe teren propriu în campionat, timp în care a acumulat un golaveraj de 7-10;
  • Alanyaspor a avut o un decembrie groaznic în deplasare, cu patru eșecuri la rând, însă înainte obținuse trei victorii și un egal din patru meciuri, perioadă în care a strâns un golaveraj de 7-2;
  • Alanya a învins în acest sezon toate celelalte trei forțe din Istanbul, Galatasaray, Beșiktaș și Bașakșehir, contra cărora a strâns un golaveraj de 7-2.