Meniu

Franța - Portugalia

Invincibila Franța vrea să-i facă pe oaspeți să sufere

Amintirea cea mai dulce pentru Cristiano Ronaldo și colegii săi de la echipa națională rămâne, cu siguranță, finala Euro 2016, pe care au câștigat-o la Paris chiar în fața gazdelor. De atunci, au trecut patru ani și trei luni, iar cele două naționale au reușit să câștige fiecare câte un trofeu, cu cel mai strălucitor, Cupa Mondială, în dreptul Franței. Duminică, echipa lui Deschamps are prilejul potrivit pentru revanșă.

O echipă ce îl are în componență pe marele Cristiano Ronaldo nu poate fi niciodată scoasă din calcule, însă la Campionatul European din 2016, Portugalia nu era printre favorite. În capul acestei liste era cu siguranță Franța, care beneficia, pe lângă statutul de gazdă, și de un lot extrem de competitiv, dar calculele hârtiei au fost răsturnate în mod surprinzător.

Ronaldo, Nani și Quaresma i-au dus în finală

Trupa lui Fernando Santos s-a strecurat, efectiv, până în semifinale, acolo unde a ajuns și cu destulă șansă. De exemplu, în grupe, Ronaldo, Nani și colegii săi au fost la un pas de eliminare. Cu doar două puncte după primele jocuri, Portugalia trebuia să scoată un rezultat pozitiv în fața Ungariei. Maghiarii debordau de entuziasm după ce obținuseră patru puncte până la partida cu lusitanii, iar moralul bun s-a translatat și pe tabela de marcaj, pentru că au reușit să conducă naționala de la Lisabona de trei ori. Nu a fost îndeajuns, deoarece portughezii au revenit de fiecare dată, astfel că meciul s-a terminat 3-3.

În optimi, golul din minutul 117 al lui Quaresma contra Croației a fost îndeajuns pentru a ajunge la sfertul de finală cu Polonia. Acolo, Portugalia a împins meciul la penalty-uri, după ce Renato Sanches a anulat reușita lui Lewandowski, iar la loteria decisivă, toți cei cinci executanți aleși de Fernando Santos au transformat tot și au profitat de ratarea lui Blaszczykovski. În semifinale, adversar a fost surpriza Țara Galilor, care nu a mai avut suflu după ce în turul anterior întorsese scorul cu Belgia de la 0-1 la 3-1, astfel că Bale și ai lui s-au înclinat cu 0-2 în penultimul act.

Au câștigat fără Ronaldo

Finala mult așteptată era văzută drept un duel între veteranii mingicari ai Portugaliei, Ronaldo și Nani, ambii marcatori a câte trei goluri în turneu, versus vedetele lui Deschamps, în frunte cu Griezmann, Pogba sau Payet. Din păcate pentru Cristiano, care aștepta încă de la debutul din 2004 un trofeu cu Portugalia, ultimul act s-a terminat pentru el în minutul 25, atunci când a ieșit de pe teren accidentat fiind.

Lusitanii au arătat însă o disciplină ieșită din comun și au dus meciul în prelungiri, acolo unde eroul a apărut de unde ne-am fi așteptat mai puțin. Eder, introdus pe finalul celor 90 de minute pe teren pentru a asigura Portugaliei prezența pe teren a unui vârf, a luat în prelungiri o acțiune pe cont propriu și, cu un șut de la aproape 30 de metri, a reușit în minutul 109 singurul gol al partidei.

Franța s-a ambiționat după eșecul de acasă

Pentru echipa lui Didier Deschamps, pierderea trofeului chiar în fața propriilor suporteri a reprezentat un factor motivator în vederea următorului turneu final. Mbappe și ai lui au trecut de o grupă de calificare dificilă, cu Olanda, Suedia sau Bulgaria, chiar dacă au făcut egaluri cu Belarus și Luxemburg. Ajunși în Rusia de pe primul loc, “cocoșii” s-au impus într-o serie cu Australia, Peru și Danemarca, iar apoi au trecut rând pe rând de Argentina, Uruguay și Belgia în fazele eliminatorii.

În finală, francezii nu au avut mari emoții contra Croației, pe care au învins-o clar, 4-2, și au reușit să își adjudece, astfel, a doua Cupă Mondială din istorie.

De partea cealaltă, nici portughezii nu au stat cu mâinile în sân și au cucerit primul trofeu al Ligii Națiunilor. Chiar dacă e mai lipsit de strălucire decât un Euro sau un Mondial, pentru oameni înfometați după performanță precum Ronaldo acest succes reprezintă cu siguranță un alt motiv de mândrie și un factor psihologic motivator.

Gazdele sunt mai în formă

Revenind la prezent, vizita lui Cristiano Ronaldo în Franța vine cum nu se mai bine pentru băieții lui Didier Deschamps. Campioana mondială e neînvinsă de peste un an, iar acasă seria de meciuri fără eșec depășește granițele a doi ani. Tocmai de aceea, Portugalia are o misiune extrem de grea în față și sunt șanse mari să nu mai repete succesul din 2016.

Francezii au arătat o poftă de gol ieșită din comun în ultima partidă, amicalul cu Ucraina (7-1), însă trebuie spus că adversara a fost grav afectat de pandemie și de cazurile pozitive din lot. De partea cealaltă, Portugalia lui Ronaldo a remizat 0-0 contra Spaniei, într-un meci de gală care nu a oferit spectacolul scontat pe tabelă. La Paris, sunt șanse mari să nu se mai repete o asemenea situație, pentru că Mbappe, Giroud, Griezmann și ceilalți francezi din ofensivă au în cap doar răzbunarea. Și, să fim drepți, au șanse serioase să o și obțină.

KEY POINTS:

  • Portugalia a câștigat șase meciuri din ultimele opt deplasări (o singură înfrângere) și are un golaveraj de 20-8 în acest interval
  • Cinci din ultimele opt deplasări ale lusitanilor s-au terminat cu pariul GG3+ câștigător
  • Ultima întâlnire între cele două s-a petrecut în finala Europeanului din 2016, când Portugalia a câștigat cu 1-0, după prelungiri
  • Franța nu a mai pierdut de 11 meciuri, timp în care a strâns nouă victorii și un egal, golaverajul fiind de 29-6 (de unde rezultă o medie de 2,9 goluri marcate pe partidă)
  • Campioana mondială are 15 meciuri la rând fără înfrângere pe teren propriu, din care 12 sunt victorii. Golaverajul e unul elocvent: 40-12 (doar cinci meciuri a terminat fără gol primit, adică 33%)
  • În seria de 15 meciuri acasă fără înfrângere a Franței, 11 au fost GG, zece au fost 3+, iar 9 GG3+