Meniu

7 Iunie, la 21:45. Germania, victorie categorică contra Letoniei

Germania și-a ales ca ultim amical înainte de startul oficial al Euro 2020 o partidă contra mult mai modestei Letonia. Miza există doar pentru gazde, care au nevoie să capete încredere după o serie de rezultate nu tocmai demne de o fostă campioană mondială. Evident, nemții pornesc ca mari favoriți în acest joc, dar Letonia poate pune probleme, așa cum a fost cazul meciului recent din Turcia, din grupele pentru Mondial. Formația antrenată de Joachim Low trebuie să câștige pentru a detensiona vestiarul, în timp ce letonii nu au nici un fel de presiune.

A apus Germania?

Sunt ani buni de când Germania nu mai reprezintă o adevărată forță în fotbalul mondial - la ultimul Campionat Mondial a terminat pe ultimul loc în grupă (devansată de Coreea de Sud) iar în grupa de Liga Națiunilor a terminat pe 2 însă cu un golaveraj negativ. Nici măcar în grupa pentru calificarea la Mondialul din 2022 nu este lider, după ce a fost învinsă acasă de Macedonia.

Doar două victorii adunate în 6 meciuri de Liga Națiunilor și umilința din ultima rundă, 0-6 în Spania, au subliniat finalul unei ere pentru fotbalul german. Poate nu chiar o coincidență, nici echipa fanion a nemților, Bayern, nu a mai repetat sezonul bun din stagiunea trecută.

În drumul spre Qatar, Neuer și colegii săi au trecut ușor de Islanda, dar apoi au bifat doar o victorie la limită contra României, pentru ca apoi să urmeze umilința cu Macedonia. Germanii au căutat apoi o victorie în amicalul cu Danemarca, o echipă puternică, care să le demonstreze că sunt în continuare o forță a fotbalului mare, dar nu au reușit să obțină decât un egal. Cea mai mare problemă a actualei echipe o reprezintă defensiva - în grupa de Liga Națiunilor au încasat nu mai puțin de 13 goluri în 6 meciuri. Nici atacul totuși nu mai funcționează la fel de bine, iar echipa nu a mai bifat mai mult de 3 goluri în ultimele 12 meciuri, deși înainte meciurile cu peste 3 goluri ale nemților erau la ordinea zilei.

Letonii nu mai sunt ciuca bătăilor

Chiar dacă Letonia este considerată în continuare una din cele mai slabe echipe din Europa, rezultatele nu au mai fost la fel de slabe în ultima perioadă, iar echipa a pierdut doar de 3 ori în ultimele 10 meciuri. În calificările pentru Mondial, letonii au arătat o abordare curajoasă. Deși au pierdut 2 din cele 3 meciuri jucate, acestea au fost oarecum la limită, 1-2 cu Muntenegru, 0-2 cu Olanda, iar în plus au smuls un egal liderului Turcia, după ce au și fost conduși cu 2-0 și 3-1.

Echipa este în mod evident limitată și nu are jucători de talie mondială în lot, dar rezultatele recente nu o mai pun în fața unor scoruri ridicole așa cum se întâmăpla în urmă cu câtiva ani. Ultima înfrângere la peste 4 goluri diferență a fost în urmă cu 16 meciuri, în fața Austriei, dar letonii și-au luat revanșa în retur și au câștigat.

Predicții pentru joc

Evident, Germania pornește ca mare favorită și cel mai probabil va câștiga acest meci. În timp ce nemții au în lot jucători de excepție pentru aproape fiecare poziție, Letonia nu se poate ridica la acest nivel. Totuși, ultimele performanțe ale oaspeților împotriva unor echipe mai bune arată că aceștia nu vor face deplasarea doar pentru a fi ridiculizați. Deși jocul nu are nici o miză directă pentru letoni, posibilitatea unui rezultat bun în fața unei echipe de talia Germaniei este întotdeauna o sursă de inspirație.

Din toate aceste motive, credem că Germania va câștiga la cel mult 4 goluri diferență. Pariul H2(-4.5) la o cotă de 1.75 pare alegerea inspirată pentru acest meci.

PUNCTE CHEIE:

  • În ultimele 12 meciuri, Germania nu a mai reușit nici o victorie la mai mult de 3 goluri diferență. Mai mult, a fost recent umilită de Spania, 0-6, a pierdut acasă cu Macedonia de Nord, 1-2, și a terminat la egalitate cu Danemarca, 1-1;
  • În ultimii 3 ani și jumătate (timp în care au jucat 37 de meciuri), nemții au obținut doar două victorii la minim 5 goluri diferență - un 6-1 cu Irlanda în 2019 și 8-0 cu Estonia, în același an. În rest, au avut meciuri cu adversari modești în care nici nu au marcat mai mult de două goluri - Peru, Belarus, Macedonia de Nord sau Arabia Saudită fiind câteva exemple;
  • Chiar dacă nu a întâlnit cei mai puternici adversari, letonii nu au mai pierdut la 5 goluri diferență de 17 meciuri. În acest interval, au obținut câteva rezultate notabile - au învins Austria (1-0), au remizat cu Muntenegru și Turcia. Și în deplasarea din Olanda letonii s-au descurcat bine, deși în final au pierdut cu 0-2.