Meniu

29 Decembrie. Porto continuă forma bună la Guimaraes

ÎȘI RESPECTĂ FC PORTO FORMA DIN ULTIMELE DOUĂ LUNI?

Campioana Portugaliei își revine după un start mai puțin fericit de campionat și a început cursa de urmărire a primului loc. În ultimul meci din 2020, Porto se deplasează la Guimaraes, acolo unde caută trei puncte pe terenul Vitoriei. E de așteptat ca echipa lui Sergio Conceicao să o și obțină deoarece rivala stă bine în clasament, dar joacă modest acasă.

FC Porto a câștigat două din precedentele trei campionate în Portugalia, dar în acest sezon are concurență serioasă din partea rivalelor tradiționale, Benfica și Sporting. Mai ales ultima arată excelent în actuala stagiune și a rămas, pentru moment, singura echipă neînvinsă din campionat.

Serie de 12 meciuri fără eșec pentru campioană

Totuși, FC Porto și-a regăsit ritmul după ce în primele două luni ale sezonului a avut de suportat anumite turbulențe. Dacă egalul cu Sporting (2-2 la Lisabona) și înfrângerea de la Manchester cu City (1-3) nu pot să intre la acest capitol, eșecurile cu Maritimo Funchal (2-3 acasă) și Pacos de Fereira (2-3 în deplasare) se încadrează cu siguranță. Cel cu Pacos rămâne, de altfel, ultima înfrângere a “dragonilor”, iar de atunci au trecut aproape două luni.

Între timp, Porto a strâns 11 victorii și un singur egal, 0-0 cu echipa lui Pep Guardiola în Portugalia. Printre victorii sunt unele extrem de importante, cum ar fi cele două tur-retur cu Marseille (3-0 în Portugalia și 2-0 în Franța), succesul de la Atena cu Olympiakos (2-0) sau cucerirea Supercupei Portugaliei, chiar înaintea de Crăciun, în fața rivalei Benfica (2-0).

Vitoria Guimaraes nu stă nici ea rău în clasament și are 19 puncte după 10 etape, cu trei mai puține decât Porto. Dacă în deplasare lucrurile merg excelent pentru alb-negri, care au un singur gol primit în cinci meciuri și 13 puncte obținute, acasă situația stă diferit. Din cinci meciuri, Vitoria câștigat două (1-0 cu Pacos de Ferreira și Portimonense) și a pierdut trei, toate fără să marcheze gol: 0-1 cu Belenenses și Braga și 0-4 cu Sporting Lisabona.

Este clar că echipa din Guimaraes poate pune unele probleme, însă favorita clară este Porto. Forma de moment a "dragonilor", dar și rezultatele din meciurile directe îi îndreptățesc pe campioni să spere la victorie, iar rezultatele îndoielnice ale gazdelor de acasă fac ca pariul “2 solist” să fie extrem de tentant.

PUNCTE CHEIE:

  • Porto are 11 victorii și un egal (cu Manchester City) în cele mai recente 12 jocuri, opt dintre acestea fiind terminate fără gol primit (golaveraj 25-6 în acest timp);
  • Campioana Portugaliei a câștigat la zero precedentele patru deplasări, golaverajul în acest interval fiind de 7-0;
  • Guimarares are trei înfrângeri la zero în precedentele patru meciuri jucate acasă, iar golaverajul în această perioadă este 1-6;
  • FC Porto a câștigat ultimele trei confruntări directe, golaverajul pentru acestea fiind 7-2;
  • Campioana are patru victorii și un egal în precedentele cinci vizite oficiale la Guimarares, iar pentru acest interval golaverajul este 7-2.