Meniu

17 Ianuarie. Inter o învinge clar pe Juventus în derby-ul Italiei

SE ANUNȚĂ DIN NOU O AVALANȘĂ DE GOLURI LA INTER – JUVE?

Derby d’Italia a ajuns în fața unui nou episod și de data aceasta campioana Italiei nu mai pare să fie favorită în mod atât de clar. Venirea lui Andrea Pirlo și schimbările de filozofie pe care acesta le-a făcut au afectat întrucâtva echilibrul echipei sale și, chiar dacă în ultima vreme se simte o îmbunătățire, meciul cu Inter este, probabil, cel mai relevant test intern.

Antonio Conte a venit în urmă cu un an și jumătate pe banca lui Inter cu un obiectiv foarte clar: readucerea titlului în vitrina nerazzurrilor. În cei 10 ani de când milanezii nu au mai câștigat Il Scudetto, acesta a fost cucerit o dată de rivala locală AC Milan (2011), iar de atunci, în nouă rânduri consecutive, de rivala istorică Juventus. Practic, cum nu se putea mai rău.

San Siro a văzut un singur succes în 10 ani

Diferența valorică între Juve și Inter din ultimul deceniu a fost evidentă în cele mai multe momente, mai ales că milanezii au trecut și printr-o etapă de măcinări interioare și probleme financiare. Pentru a sublinia acest aspect avem confruntările directe din Serie A, acolo unde în ultimii 10 ani Inter a obținut un singur succes pe propriul teren: 2-1 în septembrie 2016.

Un alt aspect care subliniază superioritatea evidentă a lui Juventus este cel al pozițiilor pe care a terminat Inter în toată această perioadă. Până sezonul trecut, când la cârma nerazzurrilor a venit Antonio Conte, Inter a prins doar de trei ori Liga Campionilor și asta datorită locurilor 4 ocupate. Practic, în 10 ani nu a fost niciodată pe podium, iar în perioada 2012-2017, milanezii au terminat doar între pozițiile 5 și 9!

Juventus, invincibilă cu rivalele

Anul trecut, însă, venirea lui Conte a resuscitat derby-ul și a adus mai multă sare și piper în Serie A. Chiar dacă s-a datorat și celor două înfrângeri pe care Juventus le-a suferit în ultimele două etape, când era deja campioană, faptul că Inter a terminat la un punct de rivală e destul de elocvent pentru reechilibrarea forțelor.

În acest sezon, Inter s-a descurcat destul de bine cu adversarele din Top 6, mai ales că de cele mai multe ori aceste meciuri sunt decisive. Dacă se spune că titlurile se câștigă cu echipele mici, în fața cărora trebuie să faci cât mai multe puncte, cu cele de top se face diferența, iar Inter se apropie de adevăr. Singura înfrângere a fost suferită în fața lui Ibrahimovic și a sa AC Milan (1-2), în timp ce unica victorie a venit contra lui Napoli (1-0), ambele jocuri fiind disputate pe propriul teren. În rest, trei egaluri, toate în deplasare: 2-2 la AS Roma și 1-1 contra lui Lazio și a Atalantei.

Juventus, în schimb, stă puțin mai bine din acest punct de vedere, în sensul în care nu a pierdut până acum cu formațiile din vârf, singura înfrângere a campioanei fiind cea cu 0-3 pe care Fiorentina i-a administrat-o înainte de Crăciun. Pe AC Milan a bătut-o recent chiar pe San Siro (3-1), iar în rest a strâns și ea trei egaluri: 1-1 acasă cu Atalanta și 2-2 cu Roma și 1-1 cu Lazio pe Stadio Olimpico.

Trendul către goluri al celor două rivale din Derby d’Italia e destul de elocvent și ne așteptăm ca ambele să marcheze și de această dată. Totuși, dacă ar trebui să intrăm și în pronosticurile din zona 1X2, cel mai probabil e ca Juventus să nu piardă, mai ales că este într-o revenire de formă.

PUNCTE CHEIE:

  • Precedentele 4 confruntări directe desfășurate pe San Siro în Serie A (și 8 din ultimele 9) s-au terminat cu ambele pe tabelă;
  • Juventus are 7 întâlniri consecutive cu Inter în care nu a pierdut, 5 dintre acestea fiind victorii (golaveraj 10-4 în acest interval);
  • Cele două formații dau doi dintre cei mai buni marcatori din Italia. În acest sezon, Cristiano Ronaldo are 15 goluri, iar Lukaku are 12;
  • În Serie A, Juventus a pierdut o singură deplasare pe terenul lui Inter din ultimele 10. Golaverajul în această perioadă este 14-10;
  • Campioana Italiei a bifat pariul GG în ultimele 4 partide. Dintre acestea, 3 au fost victorii, iar a patra s-a finalizat cu o calificare în sferturile Cupei Italiei (golaveraj 12-5);
  • 11 din precedentele 13 deplasări ale lui Juventus în Serie A s-au terminat cu ambele formații printre marcatoare. 8 dintre acestea au fost GG3+;
  • Inter are 6 meciuri la rând în care au înscris ambele echipe (golaverajul în intervalul indicat 14-9)
  • 7 din cele 8 jocuri pe care milanezii le-au disputat pe San Siro în acest sezon al Serie A s-au terminat GG3+ (golaveraj 23-13, deci o medie de 4,5 goluri pe meci).