Meniu

26 Iunie, la 22:00. Italia trece greu de Austria

În cursul celui de-al doilea meci din optimile de finală ale Euro, Italia va înfrunta Austria pe Wembley, pentru un meci care se anunță destul de dezechilibrat. Într-adevăr, Italia a impresionat cu adevărat în faza grupelor și și-a permis chiar să își menajee titularii la ultimul meci, în timp ce Austria a avut mai multe dificultăți în a se califica, chiar dacă echipa a terminat în final pe locul 2 în grupa sa cu 6 puncte. Italienii nu concep alt rezultat decât victoria și nu ar trebui să aibă mari dificultăți în a obține, mai ales că au beneficiat de aproape o săptămână de pauză.

Ce defensivă au italienii!

Inutil să amintim că Italia este în prezent una dintre cele mai în formă echipe din lume. Recordul este foarte simplu : italienii nu au mai pierdut niciun meci din septembrie 2018, adică o serie de 30 de meciuri fără înfrângere ! Mai mult, echipa nu a cedat multe remize, deoarece acest lucru s-a întâmplat doar de 5 ori. Mancini a reușit să creeze o echipă cu adevărat consistentă, în care colectivul este cu adevărat sudat și coeziv.

Italienii au trecut foarte ușor de faza grupelor după un parcurs perfect. Într-adevăr, echipa a câștigat toate cele 3 meciuri, fără să primească niciun gol, fiind alături de Anglia singura națională de la Euro fără gol primit. În plus, această soliditate defensivă nu este nouă, iar echipa a primit deja foarte puține goluri înainte de competiție. În ultimele 11 meciuri disputate (toate meciurile incluse), echipa a realizat pur și simplu 11 meciuri fără gol primit, subliniind dificultățile cu care se confruntă alte echipe în ceea ce privește marcarea golurilor împotriva italienilor. Dincolo de cifre, Italia a lăsat o impresie cu adevărat interesantă, deoarece echipa nu a fost niciodată în dificultate pentru a câștiga vreunul dintre cele 3 meciuri din faza grupelor. De fiecare dată, italienii au realizat performanțe cu adevărat solide, datorită unui colectiv bine uns și mai ales datorită unei apărări foarte puternice. Faptul că Italia a câștigat la minim 3 goluri diferență meciurile cu Cehia, Turcia și Elveția este un reper pe care probabil nici o altă echipă din Europa nu ar reușit să îl mai bifeze în acest moment.

Austria, surpriza grupei C

Austria a avut parte de un parcurs mai dificil pentru calificarea în turul următor și a trebuit să aștepte până la finalul ultimului meci pentru a fi sigură de calificare. Primul meci cu Macedonia nu a fost ușor, chiar dacă echipa a câștigat cu 3-1, deoarece austriecii au așteptat finalul partidei pentru a marca de două ori și a obține cele 3 puncte. În confruntarea cu Olanda, coechipierii lui Alaba și-au arătat clar limitele, fără a putea concura cu Portocala Mecanică, cu o înfrângere cu 2-0 în care au reușit să trimită un singur șut pe poartă.

În cursul ultimei zile, austriecii au reușit să se impună în fața Ucrainei cu scorul de 1-0, permițând calificarea echipei în optimi. Dincolo de acest loc 2, merită observat însă că această grupă a fost probabil cea mai ușoară de la Euro, cu Macedonia de Nord un outsider clar. În plus, echipa pare a fi foarte fragilă în fața unor adversari mai buni, așa cum a arătat meciul cu Olanda, dar și înfrângerea cu 4-0 în fața Danemarcei de acum câteva luni. Mai mult, în ultimele 6 meciuri disputate împotriva unor echipe mari (Polonia, Danemarca, Olanda și Anglia), Austria a pierdut de 6 ori și nu a marcat niciun gol, ceea ce dovedește dificultățile enorme de a înscrie împotriva unor astfel de adversari.

Mai trebuie amintit că italienii au jucat toate meciurile de până acum acasă (inclusiv amicalele), iar cu Țara Galilor au folosit rezervele. Așadar, titularii vor fi cu adevărat odihiți pentru acest meci după aproape 10 zile de pauză. Austriecii în schimb au avut mult de tras contra Ucrainei și s-au tot deplasat - au jucat în Anglia, apoi la Viena, la București, la Amsterdarm, din nou la București iar acum se deplasează la Londra. Nu este deloc exclus ca și această diferență în ceea ce privește odihna să își spună cuvântul.

Având în vedere rezultatele anterioare ale celor două echipe în faza grupelor, se pare că Italia va fi marea favorită pentru a ajunge în sferturile de finală. Italienii au fost cu adevărat impresionanți în cursul fazei grupelor și se pot baza pe o apărare deosebit de puternică. La polul opus, Austria s-a calificat fără să impresioneze, iar echipa și-a dovedit limitele în fața unor echipe mai bune, odată cu meciul cu Olanda. Prin prisma trecutului, coechipierii lui Alaba s-au luptat cu adevărat împotriva unor echipe mai bune și nu au marcat în multe meciuri împotriva acestui tip de adversari.
Din toate aceste motive, putem presupune că Italia va câștiga acest meci fără să primească niciun gol. În urma recentelor performanțe defensive ale Italiei, precum și a slăbiciunilor austriecilor împotriva unor echipe mai bune, italienii sunt în mare parte favoriți, iar Austria va întâmpina probabil dificultăți uriașe în a înscrie.

PUNCTE CHEIE:

  • Italia vine după 11 victorii consecutive în care nu a primit gol. Printre adversari s-au numărat Elveția, Cehia, Polonia sau Țara Galilor, echipe mai valoroase totuși decât Austria, iar 10 din aceste victorii au fost la cel puțin două goluri diferență;
  • În ultimele 15 meciuri, italienii au primit un singur gol (de la Olanda), deși au jucat două meciuri cu acest adversar;
  • S-au acumulat 29 de meciuri în care italienii au primit doar 5 goluri, o performanță greu de imaginat în fotbalul european, mai ales că au fost multe adversare care participă la turneele finale;
  • Austria și-a arătat mereu limitele cu adversari mai puternici și a pierdut de fiecare dată fără să marcheze cu Olanda, Anglia, Danemarca (de două ori), Polonia, Brazilia sau Țara Galilor.