Meniu

4 Iunie, la 21:45. Italia, magistrală și cu cehii

Italia joacă vineri seară, de la ora 21:45, ultimul amical înainte de a da startul Campionatului European peste exact o săptămână contra Turciei.

Una din principalele candidate la trofeu, Italia, tocmai și-a definitivat lotul pentru Euro și după ce a făcut ultimele reglaje în amicalul cu San Marino a pregătit și un test mai serios, contra cehilor.

Antrenorul italian Roberto Mancini a numit lotul final de 26 pentru Euro 2020 chiar în această săptămână și este gata de confruntările din grupa A, contra Elveției, Turciei și a Tării Galilor. După ce a contribuit la instabilitatea din defensiva Romei care a distrus sezonul echipei în această primăvară, Gianluca Mancini s-a trezit lăsat în afara lotului. Alături de ei, au mai ratat convocarea și Moise Kean, de la Everton, Matteo Pessina, mijlocașul lui Atalanta și Matteo Politano, atacantul lui Napoli.

Așteptări mari de la Noua Italie a lui Mancini

Roberto Mancini, fostul antrenor al celor de la Manchester City, este conștient de faptul că așteptările în peninsulă sunt din ce în mai mari, iar meciul de Stadio Renato Dall'Ara este un bun prilej de a le arăta fanilor că au de ce să spere la trofeu. De când a preluat conducerea echipei în mai 2018, a înregistrat cea mai mare rată de succes a oricărui antrenor italian, ieșind câștigător în peste 66% din cele 28 de jocuri disputate. În plus, echipa a punctat de 67 de ori și a primit doar 14 goluri în acest interval.

Cu cerneala încă neuscată pe noul contract valabil până în 2026, Mancini a reușit cu succes să întoarcă umilința predecesorului său care a ratat calificarea la Cupa Mondială din 2018. De atunci, Italia s-a calificat la pas pentru Euro 2020 (10 victorii din 10 meciuri, 37 de goluri marcate și doar 4 primite), a ajuns în semifinalele Ligii Națiunilor (unde va întâlni Spania la începutul lunii octombrie) și a debutat cu 3 victorii în campania de calificarea pentru Campionatul Mondial din Qatar 2022. Cu ultimele meciuri de calificare, a stabilit un nou record de 56 de meciuri jucate acasă în preliminariile Cupei Mondiale fără înfrângere.

Per total, multipla campioană mondială vine după o serie de 26 de meciuri fără înfrângere și cu siguranță va vrea să o continue, indiferent de primul 11 aliniat de cehi.

Probleme cu antrenamentele pentru cehi

Cum campania lor la Euro va începe abia pe 14 iunie, contra Scoției pe Hampden Park, Cehii vor disputa abia acum primul amical de la încheierea sezonului 2020-21. De fapt, antrenamentele lor au fost date peste cap de măsurile COVID-19 luate de scoțieni, căci planul inițial a fost să se antreneze în Edinburg pe durata verii. În schimb, cehii s-au trezit nevoiți să rămână acasă și vor fi nevoiți să călătorescă spre și din Marea Britanie pentru fiecae meci de la turneul final.

Înainte de a întâlni Albania la Praga săptămâna viitoare, vor trebui să părăsească din nou capitala pentru deplasarea pe Emilia-Romagna.

Startul în calificările pentru Mondial a fost unul cu plusuri și minusuri - au învins categoric Estonia, au reușit un egal contra Belgiei, dar au pierdut apoi după un meci modest cu Țara Galilor.

Cehii se îndreaptă însă spre al șaptelea Campionat European consecutiv și va da peste adversari redutabili: Anglia, Croația și Scoția. Lotul echipei lui Jaroslav Silhavy este alcătuit pe scheletul echipei Slavia Praga, echipă care a impresionant pe toate planurile în ultimul sezon. Fosta pereche a Slaviei, Vladimir Coufal și Tomas Soucek - acum duo la West Ham United - au stat și ei la baza performanțelor din ultima perioadă, care au culminat cu victoria contra Angliei în drumul spre Euro.

Totuși, meciurile în deplasare s-au dovedit călcâiul lui Ahile pentru cehi, care au suferit înfrângeri inclusiv pe terenul unor echipe precum Kosovo, Bulgaria, Rusia sau Australia.

Forma impresionantă pe care au arătat-o italienii, indiferent de adversar, ne face să mizăm pe o victorie a gazdelor la o cotă de 1.65. În plus, datorită defensivei de fier, sunt de luat în calcul și pariurile victorie sigură gazde (VSG) la o cotă de 2.85, dar și un pariu pe victoria gazdelor la minim două goluri la o cotă de 2.75.

PUNCTE CHEIE:

  • Italia vine după 7 victorii consecutive, toate fără gol primit și toate cu minim două goluri marcate;
  • În ultimele 23 de partide, italienii au reușit 20 de victorii și au terminat de 3 ori la egalitate;
  • În drumul către Euro, Italia a câștigat toate cele 10 meciuri și a avut al doilea cel mai bun atac (37 de goluri) și a doua cea mai bună apărare (doar 4 goluri primite) dintre toate echipele europene;
  • Defensiva italiană pare o adevărată fortăreață, cu un singur gol primit în ultimele 11 meciuri;
  • Cehia nu se simte bine pe teren străin, unde a pierdut 3 din ultimele 4 meciuri;
  • Și în drumul spre Euro Cehia a avut mari probleme în deplasare, unde a suferit înfrângeri cu Anglia, Kosovo și Bulgaria.