Meniu

5 Ianuarie: Galata pornește cu prima șansă

REUȘEȘTE GALATA SA REVINĂ PE PRIMUL LOC CU O VICTORIE LA KONYA?

Galatasaray este favorita numărul 1 la casele de pariuri, în ciuda faptului că momentan se află doar pe locul 3. Formația antrenată de Fatih Terim a făcut un pas greșit în ultima etapă, dar poate să recupereze prima poziție marți, când se deplasează la Konya, acolo unde a câștigat aproape de fiecare dată în ultimii 15 ani.

De când președintele Recep Erdogan a declarat că sportul, în general, este politică de stat, fotbalul a devenit un fenomen și mai popular în Turcia. Mai ales printre investitori, cărora li s-au creat destule facilități pentru a investi, iar astfel au apărut mult mai multe echipe capabile să se bată cu tripleta istorică formată din Galatasaray, Fenerbahce și Beșiktaș. Așa se face că sezonul trecut, titlul a fost câștigat de Bașakșehir, iar Trabzon a luat locul 2, în timp ce Galata și Fener s-au mulțumit cu pozițiile 6 și 7.

Galata joacă mai bine în deplasare

Anul acesta, lucrurile par să intre cât de cât în normal, toate cele trei mari forțe fiind aflate în lupta pentru câștigarea campionatului. E drept, în această discuție sunt implicate și Alanyaspor sau Gaziantep, dar experiența și forța loturilor este de partea granzilor.

Dintre aceștia, prima șansă o are Galatasaray, care în acest moment se află pe locul al treilea, cu 30 de puncte după 15 meciuri. În fața roș-galbenilor se află Alanyaspor, la egalitate de puncte, dar cu un meci în plus disputat, și Beșiktaș, care are un punct avans. Totuși, echipa lui Fatih Terim este preferata caselor de pariuri, care i-au acordat o cotă de 2.35, în timp ce marile rivale Fenerbahce și Beșiktaș au amândouă 3,50.

Galatasaray este favorită inclusiv în deplasarea pe care o va efectua marți la Konya, acolo unde întâlnește fosta echipă a lui Ciprian Marica. Chiar dacă a remizat alb în ultima etapă cu Antalyaspor chiar pe propriul teren, multipla campioană a Turciei nu prea a făcut pași greșiți consecutivi în acest sezon. Exceptând perioada în care a fost implicată și în preliminariile pentru Europa League, acolo unde a trecut de Hajduk Split, dar a fost învinsă de Glasgow Rangers, Galatasaray și-a revenit mereu cu o victorie după fiecare egal sau înfrângere suferite în acest sezon.

În plus, trupa din Istanbul se descurcă mult mai bine pe teren străin decât acasă. A strâns 15 puncte din șapte meciuri, iar printre victime au fost și trei dintre reprezentantele Turciei în cupele europene: Bașakșehir (2-0), Trabzonspor (2-0) și Sivasspor (2-1). Asta în timp ce acasă are același număr de puncte, însă după opt jocuri, după ce a făcut trei egaluri și o înfrângere în acest timp.

Konyaspor este “rece” cu Galata

Un alt atu pentru Galatasaray este și istoricul pe care îl are în disputele cu cei de la Konyaspor, care nu au mai reușit să învingă mult mai titrata rivală din 2003. În plus, de cele mai multe ori în acest interval, alb-verzii nici măcar nu au reușit să marcheze, mai ales când aceste partide s-au desfășurat pe propriul teren.

În acest moment, Konyaspor vine după o perioadă nu prea bună. În afara victoriilor din Cupa Turciei, gazdele de marți au mai obținut 7 puncte din ultimele. 21 puse în joc, dar cele două victorii obținute în acest interval au venit în fața ultimelor clasate Kayserispor (2-1) și Erzurumspor (2-0). E drept, Konya a câștigat acasă cu Beșiktaș (4-1), dar acest lucru s-a întâmplat tocmai în septembrie, într-o perioadă în care rămânea neînvinsă după primele patru etape din campionat.

Înaintea jocului cu Galatasaray, gazdele au probleme serioase de lot, nouă jucători fiind accidentați sau incerți pentru această partidă. E adevărat că și Fatih Terim are unele probleme, Feghouli, Diagne sau Babel fiind incerți, în timp ce norvegianul Elabdellaoui este în spital după ce în noaptea de Revelion a suferit un grav accident din cauza unei petarde.

Așa cum spuneam la început, campionatul Turciei este unul destul de imprevizibil și toate meciurile jucate aici trebuie studiate cu atenție și, oricât de sigure ar părea, nu ar trebui să fie tratate cu titlu de certitudine. Totuși, istoricul celor de la Galatasaray din confruntările directe, forma mai bună, dar și valoarea net superioară o fac favorită în deplasarea de la Konya. Dacă ne gândim și că o victorie a oaspeților pot dubla miza, “2 solist” pare a fi un risc ce merită asumat.

PUNCTE CHEIE:

  • În ultimele șapte meciuri, Konyaspor a strâns patru înfrângeri, un egal și două victorii, acestea din urmă venind cu ultimele două clasate, Kayserispor și Erzumurspor;
  • Exceptând perioada de la începutul lui octombrie, când a fost ocupată și cu Europa League, Galatasaray nu s-a încurcat în două meciuri consecutive în acest sezon;
  • Oaspeții au patru victorii în ultimele cinci deplasări din Super Lig, perioadă în care au strâns un golaveraj de 11-4;
  • Galatasaray a strâns 13 meciuri fără înfrângere (10 victorii) în deplasările din campionat la Konya, în 11 dintre acestea reușind să nu primească gol;
  • 27 de jocuri consecutive fără înfrângere a strâns Galata în campionat contra lui Konyaspor, 20 dintre acestea fiind victorii.