Meniu

13 Februarie. Liverpool este învinsă clar de Leicester.

MAI REZISTĂ LIVERPOOL PRESIUNII CONTRA LUI LEICESTER?

Campioana Liverpool pare ieșită din cursa pentru titlu în Premier League, chiar dacă mai sunt de jucat încă 15 etape din acest sezon. Echipa lui Jurgen Klopp tremură inclusiv pentru un loc în primele 4, iar partida cu Leicester poate fi decisivă. Totuși “cormoranii” au forța necesară pentru a câștiga în această deplasare dificilă, mai ales că au ascendentul moral în fața “vulpilor”.

Presiunea sub care Liverpool a trăit ultimele două sezoane și-a spus cuvântul în cele din urmă și a deraiat echipa lui Salah, Mane sau Firmino. Cursa nebună cu Manchester City din 2018/19, sezon în care a câștigat și Liga Campionilor și stagiunea precedentă de excepție au epuizat resursele unei echipe care în 2021, cel puțin, a arătat în multe momente modest.

Săptămână decisivă pentru prezența în Ligă

În acest moment, Liverpool se află pe locul 4, la 10 puncte distanță de Manchester City, care mai are și o restanță de disputat. Campioana are în acest moment 40 de puncte, e la 3 lungimi în spatele lui Leicester și la 5 de Manchester United. Problema “cormoranilor” este că din spate vine potopul, deoarece nu mai puțin de 5 echipe i-au pus gând rău și vor s-o scoată inclusiv din circuitul Ligii Campionilor. Chelsea și West Ham sunt doar la un punct în spate, Everton e la 3, iar Tottenham și Aston Villa vin și ele la câte un punct distanță.

Pentru Liverpool, săptămâna care urmează poate fi crucială în economia acestui sezon și chiar a următorului. Asta deoarece după confruntarea cu Leicester, campioana Angliei urmează să se deplaseze la Budapesta, pentru turul optimilor Ligii Campionilor cu RB Leipzig, iar apoi, duminică, are de jucat derby-ul cu Everton.

Șansa se poate numi chiar Leicester

Singurul avantaj pe care Liverpool îl are înaintea confruntării de sâmbătă după-amiaza cu Leicester este chiar istoricul recent pe care-l are în disputele cu “vulpile”. În ultimele 7 meciuri, campioana a câștigat de 6 ori, iar cele mai recente două are un golaveraj de 7-0. În plus, ultimele două deplasări făcute de “cormorani” au venit cu victorii prețioase la West Ham și Tottenham (ambele 3-1), lucru care poate da puțină încredere unei trupe măcinată de accidentări.

Zona centrală a defensivei este și pentru acest meci în pioneze. Fără Van Dijk și Gomez până la finalul sezonului, dar și fără Joel Matip, care va lipsi aproximativ o lună, Liverpool l-a pierdut și pe Fabinho, cel care fusese retras de avarie ca fundaș central alături de cealaltă improvizație, Jordan Henderson.

Leicester poate să profite de această breșă pe care soarta i-a oferit-o, însă trupa lui Brendan Rodgers nu s-a descurcat nici ea bine în perioada recentă. Dacă Liverpool a pierdut în ultima etapă fără drept de apel derby-ul cu Manchester City (1-4), “vulpile” au făcut un egal sec la Wolves (0-0), asta după ce în precedentele 3 etape obținuse doar 4 puncte după seria de meciuri cu Everton (1-1), Leeds (1-3) și Fulham (2-0).

Pentru că istoricul recent o recomandă, dar și pentru că deja are cuțitul la os, ne așteptăm la o replică de orgoliu a celor de la Liverpool. Asta înseamnă neapărat o victorie, pentru că orice alt rezultat o va trimite pe campioană într-o zonă extrem de periculoasă.

PUNCTE CHEIE:

  • Leicester are 5 înfrângeri și un egal în ultimele 10 partide disputate pe propriul teren în campionat;
  • “Vulpile” au o singură victorie pe teren propriu împotriva echipelor din Top 10 al Premier League din 6 meciuri. Celelalte sunt un egal și 4 înfrângeri (5-11 în acest interval);
  • Liverpool a câștigat cele mai recente două deplasări efectuate în campionat contra unor adversari de top, West Ham și Tottenham (golaveraj 6-2 în acest timp);
  • “Cormoranii” au o singură înfrângere în cele 10 meciuri din Premier League contra echipelor din Top 8, chiar în ultima etapă cu City. În rest, au 6 victorii, 3 egaluri și un golaveraj de 19-11);
  • Liverpool are 7 confruntări directe la rând fără înfrângere cu Leicester, 6 dintre care sunt victorii;
  • Oaspeții au câștigat precedentele 3 deplasări efectuate pe terenul “vulpilor” (golaverajul în intervalul indicat este 9-3).