Meniu

13 Mai, la 21:45. Dortmund o spulberă pe Leipzig și câștigă Cupa Germaniei

Cupa Germaniei a ajuns la etapa finalei, iar dreptul de a juca pentru trofeu a fost câștigat de două din cele 3 echipe de top ale nemților: Borussia Dortmund și RB Leipzig. Chiar dacă stau mai slab în campionat, cei de la Borussia sunt ușor favoriți prin prisma directelor cu adversara, astfel că prima șansă joi seara este a lor.

Pentru prima dată în ultimii 4 ani, Bayern Munchen nu a ajuns în ultimul act al Cupei Germaniei. Deținătoarea celor mai multe astfel de trofee, 20 la număr, campioana en titre a nemților a ratat doar de două ori în ultimele 9 ediții prezența în finală, în condițiile în care în acest interval a cucerit trofeul de 5 ori.

Plecarea lui Nagelsmann a dezamorsat-o pe Leipzig

Chiar dacă actualul sezon nu s-a încheiat, cele două finaliste ale Cupei Germaniei și-au anunțat deja antrenorii pentru sezonul viitor. Dacă la Borussia venirea lui Marco Rose de la Monchengladbach nu surprinde, mai ales că Edin Terzic a fost doar interimar, plecarea lui Nagelsmann de la Leipzig a provocat un cutremur.

Antrenorul de 33 de ani a anunțat în urmă cu 3 săptămâni că s-a decis să accepte oferta lui Bayern Munchen, care va trebui să plătească 25 de milioane de euro pentru a-l elibera pe cel denumit de presă și ‘Baby Mourinho’. Vestea a venit cum nu se putea mai prost pentru jucătorii lui Leipzig care au slăbit ritmul în ultima vreme. Nu au ajutat nici eliminarea din Liga Campionilor, dar nici faptul că Bayern a reușit să tranșeze lupta pentru titlu destul de rapid, iar ‘taurii’ lui Negelsmann au rămas într-o zonă de confort cam largă pe locul 2. Rezultatele din ultima vreme au fost elocvente, totul culminând cu înfrângerile din fața lui Koln (1-2) și Dortmund (2-3).

L-au recuperat pe Haaland

În weekend, cele două s-au întâlnit la Dortmund și chiar dacă meciul a fost extrem de disputat, s-a terminat cu același deznodământ ca și în tur: adică Borussia a câștigat. Sancho a ieșit la rampă și a marcat golurile de 2-0 și 3-2, ultimul în minutul 87. ‘I-am promis lui Erling că vom câștiga’, a spus la final englezul.

Dar ce se întâmplase cu Haaland? Norvegianul nu a jucat nici în semifinala Cupei Germaniei cu Kiel, câștigată la pas de Borussia (5-0), dar nici cu Leipzig. Ultimul meci jucat a fost deplasarea de la Wolfsburg, câștigată de Dortmund cu 2-0 chiar grație unei ‘duble’ de-ale sale. Acesta se pare că s-a accidentat și a putut reveni la antrenamente chiar luni, când a făcut mai toate exercițiile alături de grup. Se așteaptă astfel ca joi seara să fie pe gazon din primul minut, mai ales că miza trofeului este extrem de importantă.

Pentru că directe îi conferă un important avantaj moral, Borussia este din oficiu favorită. În plus, forma recentă îi dă și mai multă încredere, în timp ce Leipzig nu pare că traversează un moment bun. Astfel, o înfrângere a lui Dortmund pare greu de conceput, iar cota de 1.50 pentru X2 pare a fi una excelentă în conjunctura dată.

PUNCTE CHEIE:

  • Leipzig nu este în cea mai bună formă a sezonului, după ce a reușit să câștige doar două din ultimele 6 meciuri disputate în campionat, timp în care a pierdut de 3 ori;
  • În acest sezon, Leipzig se chinuiește atunci când întâlnește echipele din vârf. Nu a câștigat deloc în cele 7 meciuri contra formațiilor din Top 5, 3 dintre care sunt înfrângeri;
  • Dortmund traversează cea mai bună perioadă a sezonului grație celor 6 victorii consecutive pe care le-a strâns în competițiile interne. Golaverajul în acest timp este excelent: 19-5;
  • Borussia are cel mai bun atac din Bundesliga după Bayern Munchen, cu 69 de goluri marcate în 32 de jocuri;
  • Confruntările directe sunt un argument important în favoarea lui Dortmund, care nu a pierdut deloc în precedentele 7 întâlniri cu Leipzig, 5 dintre care sunt victorii.