Meniu

19 Octombrie, la 22:00. Ajax o zdrobește pe Dortmund!

Ceva spectaculos trebuie să se întâmple marți, când primele două clasate din Grupa C a Ligii Campionilor se vor confrunta la Amsterdam în disputa dintre Ajax și Dortmund. Ambele formații au obținut puncte maxime din primele două meciuri, împotriva lui Beskitas și Sporting, așa că se vor confrunta în prima dintre întâlnirile consecutive care ar putea decide destinul lor.

Ajax se simte bine în Ligă!

În timp ce victoria cu 5-1 pe terenul lui Sporting din prima etapă - în timpul căreia Sebastien Haller a marcat de patru ori - a făcut ca Europa să se ridice în picioare și să ia în seamă abilitățile de atac ale lui Ajax, continuarea cu o victorie cu 2-0 pe teren propriu împotriva lui Besiktas în a doua etapă s-ar putea dovedi la fel de importantă pentru echipa lui Erik ten Hag.

Atacantul ivorian a marcat din nou pe Johan Cruijff ArenA, ajutându-și echipa să obțină a doua victorie consecutivă și devenind cel mai bun marcator al competiției până în prezent. Totuși, scorul nu a spus nimic despre dominația lor în fața campioanei Turciei, deoarece Ajax a reușit 23 de șuturi pe poartă și a avut 71% din posesie.

Aflată la a 17-a participare în faza grupelor - un nou record olandez, cu unul în fața vechii rivale PSV - campania din acest an reprezintă a patra participare consecutivă în Liga Campionilor propriu-zisă pentru un club care s-a restabilit recent în elita continentului, după mai mulți ani fără prea mult succes.

După un rar eșec în Eredivisie chiar înainte de pauza internațională, formația din Amsterdam și-a revenit pe drumul cel bun în weekend, când a învins Heerenveen: Haller, în mare formă, a deschis scorul cu al 14-lea său gol al sezonului, înainte ca David Neres să pecetluiască soarta partidei spre finalul timpului regulamentar.

Această victorie îi permite să se afle în fruntea campionatului național olandez și rămâne bine plasată pentru a obține un al treilea titlu consecutiv în primăvara anului viitor. Cu toate acestea, Ajax s-a calificat din grupa Ligii Campionilor o singură dată din ultimele opt participări în competiție, ajungând memorabil în semifinale în 2018-19.

Aflată pe locul al treilea în grupa sa pentru al doilea an consecutiv în stagiunea trecută, echipa lui Ten Hag se confruntă acum cu perspectiva unei duble confruntări cu Dortmund, care ar putea să o califice în faza eliminatorie, dacă se va descurca bine în această săptămână și în meciul retur de la începutul lunii viitoare.

Cu toate că recenta lor serie de șapte victorii consecutive s-ar putea să se fi încheiat, Ajax ar trebui să se dovedească o perspectivă de testare pentru Dortmund marți, în prima întâlnire competitivă a cluburilor din 2012.

Înaintea acestei întâlniri de acum nouă ani, cele două nume importante din fotbalul european s-au mai întâlnit în sferturile de finală din 1996, când golurile lui Edgar Davids și Patrick Kluivert au adus o victorie a deținătoarei trofeului în prima manșă la Dortmund, urmată de o victorie cu 1-0 în returul de la Amsterdam.

Bineînțeles, BVB a ridicat trofeul pentru singura dată în istoria sa la puțin peste un an după acea înfrângere, iar căutarea gloriei la Sankt Petersburg în primăvara anului viitor a început în stil mare în acest sezon.

Și Dortmund e altă echipă!

Echipa lui Marco Rose și-a început campania din Ligă cu o victorie în deplasare împotriva lui Besiktas în runda inaugurală, înainte de a trece de Sporting la sfârșitul lunii septembrie. În timp ce campionii portughezi le-au făcut viața grea celor de la Die Schwarzgelben într-o întâlnire oarecum zgârcită, primul gol al fostului jucător de la PSV, Donyell Malen, în culorile lui Dortmund, a despărțit în cele din urmă echipele.

În calitate de cel mai bun marcator al Ligii Campionilor din sezonul trecut, colegul lui Malen, Erling Haaland, a marcat zece goluri în cele opt apariții ale sale, iar atacantul foarte solicitat a marcat și la Besiktas luna trecută, înainte de a absenta în a doua zi a meciului din cauza unei accidentări.

Norvegianul conduce o unitate ofensivă de temut pentru BVB, care a marcat de 22 de ori în primele opt meciuri din Bundesliga, dintre care trei în victoria de sâmbătă cu Mainz, în urma căreia se află chiar în spatele lui Bayern Munchen în clasament. Cu toate acestea, echipa lui Rose este, de asemenea, vulnerabilă în defensivă și a încasat mai multe goluri decât trei membre ale ultimelor cinci din divizie.

O astfel de combinație le dă speranțe neutrilor că următoarele 90 de minute de acțiune împotriva lui Ajax vor aduce goluri din belșug și vor ține milioanele de fani ai fotbalului din fotoliu cocoțați pe marginea scaunelor lor.

PUNCTE CHEIE:

  • Ajax are un singur meci din ultimele 11 în care nu a marcat;
  • Dortmund are un singur meci oficial din ultimele 50 în care nu a marcat;
  • 10 din ultimele 13 deplasări ale lui Dortmund au adus goluri la ambele porți;
  • 8 din ultimele 11 meciuri oficiale ale lui Dortmund au bifat pariul GG.