Meniu

20 Octombrie, la 19:45. Barcelona, victorie la limită

Încă în căutarea primelor victorii și a primelor goluri în Liga Campionilor 2021-22, Barcelona și Dynamo Kiev se pregătesc de luptă în confruntarea din Grupa E de miercuri, de pe Camp Nou. Echipa lui Ronald Koeman intră în această partidă după o înfrângere cu 3-0 în fața Benficăi în a doua etapă, în timp ce omologii lor ucraineni au fost umiliți cu 5-0 de Bayern Munchen.

Barcelona riscă să nu treacă de grupe

O înfrângere cu 3-0 pe teren propriu în fața unei echipe la fel de galopante și nemiloase ca Bayern Munchen nu a fost sfârșitul lumii pentru Koeman - deși cei de pe Camp Nou și-au exprimat clar sentimentele - și presiunea avea să se acumuleze în curând asupra olandezului, deoarece Benfica a marșat spre victorie cu același scor în cea de-a doua etapă.

Darwin Nunez avea nevoie de doar trei minute pentru a deschide scorul, înainte ca Rafa Silva să dubleze avantajul Benficăi în minutul 69, iar Nunez avea să își treacă din nou numele pe listă, din penalty, cu 10 minute înainte de fluierul final, într-o experiență umilitoare pentru formația Blaugrana.

În ciuda speculațiilor de amploare potrivit cărora timpul său în banca catalană s-ar putea încheia în curând, Koeman a păstrat deocamdată încrederea lui Joan Laporta și a supervizat o victorie extrem de necesară cu 3-1 împotriva Valenciei în weekend, cu Ansu Fati, Memphis Depay și Philippe Coutinho pe lista marcatorilor, după golul lui Jose Gaya care îi aduseseră pe Lilieci în avantaj.

Victoria cu Los Che a reprezentat doar a doua victorie a Barcelonei din șapte meciuri în toate competițiile - pur și simplu inacceptabil pentru un club de talia catalanilor - iar diferența de goluri din Liga Campionilor, de -6, este a doua cea mai slabă din toate cele opt grupe, în fața celei de -7 a lui Malmo.

Aflată deja în pericol de a nu reuși să se califice în tururile eliminatorii pentru prima dată din sezonul 2000-01, Barcelona trebuie să încerce să inverseze o serie mizerabilă de formă care i-a făcut să piardă ultimele trei meciuri din Liga Campionilor pe Camp Nou, iar din noiembrie 2019 nu a mai păstrat o foaie albă pe teren propriu în competiție.

Fundașul Barcelonei, Eric Garcia, a fost dat eliminat pentru cumul de cartonașe galbene în meciul pierdut cu Benfica și este suspendat pentru această confruntare, astfel că Clement Lenglet ar trebui să fie utilizat alături de Gerard Pique. Accidentarea lui Ronald Araujo a sărăcit, de asemenea, rândurile defensivei Barcelonei, în timp ce Pedri rămâne și el absent pentru moment, dar există speranța că Ousmane Dembele ar putea fi capabil să joace la mijlocul săptămânii.

Sergio Aguero a obținut, de asemenea, primele sale minute în culorile catalane de pe banca de rezerve împotriva Valenciei, dar este puțin probabil ca argentinianul să fie luat în considerare pentru un loc în unsprezecele de start.

Șanse doar pentru hârtie pentru ucraineni

Deși a reușit să o țină pe Benfica la egalitate fără goluri în meciul de deschidere, nimeni nu se aștepta ca Dinamo Kiev să producă vreo surpriză în fața lui Bayern Munchen în runda a doua, iar bavarezii au oferit o prestație de cinci stele pentru a-i învinge pe ucraineni.

Robert Lewandowski a marcat de două ori, în timp ce Serge Gnabry, Leroy Sane și Eric Maxim Choupo-Moting au făcut, de asemenea, să se unduiască plasa în această partidă, dar punctul obținut de Dinamo în ziua inaugurală în fața Benficăi îi permite să ocupe locul al treilea, în fața Barcelonei, în aceaste meciuri inaugurale din Europa.

Echipa lui Mircea Lucescu a revenit la victorie în mod convingător în weekend, grație golurilor lui Vitaliy Buyalskyi, Viktor Tsygankov și Denys Garmash (2) din victoria cu 4-1 în fața lui PFK Lviv.

Un adevărat veteran al jocului, în vârstă de 76 de ani, Lucescu și-a văzut echipa câștigând doar una dintre cele opt întâlniri din Liga Campionilor - nereușind să marcheze în patru dintre aceste meciuri - și antrenorul vizitator nu va călători în Catalonia plin de optimism, chiar și cu dificultățile continue ale Barcelonei pe teren și în afara terenului.

În plus, Dinamo are o serie de patru meciuri pierdute împotriva Barcelonei în Liga Campionilor, cel mai recent pierzând cu 2-1 pe Camp Nou în faza grupelor din sezonul trecut, înainte de a fi umilită cu 4-0 pe teren propriu câteva săptămâni mai târziu.

Problemele bine cunoscute ale lui Dinamo Kiev în privința accidentărilor, mai ales în atac, sunt încă actuale, Artem Besedin, Vladyslav Kulach și Ibrahim Kargbo rămânând în sala de tratament, în timp ce fundașul Denys Popov se recuperează după o operație la ligamentele încrucișate.

De asemenea, Ilya Shkurin nu a fost în echipă pentru meciul cu Lviv din weekend, dar Garmash și-a revendicat dreptul de a fi titularizat în vârful atacului după ce a marcat două goluri deși a început meciul din postura de rezervă, mai ales că Vladyslav Supryaga a ieșit după doar 41 de minute.

Ilya Zabarnyi, protejatul de 19 ani, a fost supus unui adevărat test de realitate împotriva lui Bayern, dar va spera să revină în primul 11 aici, alături de Sergiy Sydorchuk și Mykola Shaparenko.

PUNCTE CHEIE:

  • Barcelona a câștigat ultimele 4 întâlniri directe, ultima oară chiar cu 4-0 la Kiev;
  • Barcelona s-a impus în 4 din ultimele 6 meciuri jucate acasă;
  • Dyn. Kiev a pierdut fără gol marcat deplasările recente la Bayern (0-5), Shakhtor D. (0-3) sau Villarreal (0-2).