Meniu

13 Februarie. Tottenham nu 'supraviețuiește' duelului cu City.

SE ÎMPIEDICĂ IAR CITY CONTRA SPERIETORII TOTTENHAM?

Sezonul actual al Premier League a avut o desfășurare cu multe schimbări de situație. Totuși, cu 15 etape înainte de final, Manchester City pare că s-a desprins în postura de mare favorită, iar meciul cu Tottenham poate să fie o ultimă ocazie pentru ca echipa lui Guardiola să mai facă un pas greșit care să dea speranță urmăritoarelor.

Acesta este și unul din motivele pentru care fotbalul este un sport atât de popular, anume caracterul imprevizibil al meciurilor și capacitatea prezentului de a ignora trecutul recent. E adevărat că City arată în ultima vreme ca fiind infailibilă, dar știm cu toții că astfel de povești nu există în fotbal și că oricine poate să piardă.

City a pierdut ultima oară cu... Tottenham

Cele 15 victorii la rând pe care echipa lui Pep Guardiola le-a strâns au băgat în sperieți pe mai toți adversarii pe care City îi poate întâlni în viitorul apropiat în Anglia și Europa. Nu doar consecutivitatea succeselor ci mai ales felul în care acestea au fost obținute impresionează, asta deoarece rezultatele fenomenale au venit pe fundația unei apărări aproape perfecte, un aspect care nu prea era întâlnit în trecut pe Etihad Stadium. 66% din aceste victorii, adică 10 dintre ele, au venit fără ca “cetățenii” să ia gol, performanțele cuplului Dias – Stones fiind impresionante.

Echipa din Manchester a strâns în campionat 14 meciuri consecutive fără înfrângere, din care doar două sunt egaluri: 0-0 pe Old Trafford cu Manchester United și 1-1 acasă cu West Bromwich. Însă acești pași greșiți au venit tocmai la jumătatea lui decembrie, astfel că în contextul programului încărcat al echipelor din Anglia asta înseamnă undeva în trecutul îndepărtat. Tot acolo găsim și ultimul eșec al trupei lui Guardiola, care a pierdut ultima partidă tocmai pe 21 noiembrie 2020, atunci când Jose Mourinho și a lui Tottenham i-a dat o lecție de joc defensiv în meciul tur și a învins cu 2-0.

Spurs gâfâie după ce și-a pierdut statutul de favorită

Pentru că vorbeam la începutul articolului despre răsturnările de situație din actualul sezon, trebuie să vorbim puțin și de dinamica traseului pe care Tottenham l-a avut până acum. În prima parte a turului, londonezii s-au mobilizat foarte bine și cu duetul Son – Kane la prova, au obținut câteva rezultate impresionante care i-au dus pe primul loc în Premier League.

Vorbim aici de succesul răsunător din deplasarea la Manchester United (6-1) sau victoriile cu City, Southampton (5-2) sau Arsenal (2-0). Totuși, odată ajunsă pe primul loc, trupa lui Mourinho a început să se dezintegreze încetul cu încetul. De pe 6 decembrie, data succesului cu “tunarii”, Tottenham a mai jucat în campionat de 11 ori și a câștigat doar în trei rânduri: 3-0 cu Leeds, 3-1 la Sheffield United și 2-0 în ultima etapă, contra lui West Brom. În rest, Spurs a mai contabilizat 5 înfrângeri și 3 egaluri, iar astfel a ajuns să se prăbușească până pe locul 8 înaintea acestei etape.

Totuși, un derby este un derby și indiferent de forma de moment, lucrurile se pot schimba foarte rapid. Tottenham l-a recuperat și pe golgheterul Harry Kane (marcator a 13 goluri, la fel ca Son, dar și furnizor a 11 pase de gol), iar match-up-ul cu City îi satisface pe londonezi, care au mai câștigat și în returul ediției trecute, dar și în sezonul 2018/19 al Ligii Campionilor. Tocmai de aceea, cota pe care Spurs a primit-o ca să nu piardă, 3.30, arată extrem de interesat și pare o ocazie bună pentru a încerca un pariu riscant, dar care are mai multe șanse de a ieșit decât cele acordate de bookmakeri.

PUNCTE CHEIE:

  • Tottenham e neînvinsă în ultimele 3 confruntări directe, cele mai recente două fiind victorii (golaveraj 6-2 în acest interval);
  • Spurs este singura echipă care le-a învins în acest sezon pe primele două clasate, după 2-0 cu Manchester City și 6-1 cu Manchester United;
  • Oaspeții au a doua apărare în deplasările din Premier League în această stagiune, cu 9 goluri primite în cele 10 jocuri;
  • Tottenham nu a pierdut două meciuri consecutive în deplasare de când a fost preluată de Jose Mourinho, iar acum vine după o înfrângere la Brighton;
  • City nu a învins nicio echipă din Top 8 al Angliei în acest sezon pe teren propriu. A făcut un egal cu Liverpool și a pierdut cu Leicester.

CORNERE (medie pe meci):

  • Man. City– 10,23 (7,05 primite / 3,18 împotrivă)
  • Tottenham – 9,41 (4,18 pentru / 5,23 împotrivă)

CARTONAȘE (medie pe meci):

  • Man. City – 2,68 (1,09 împotrivă / 1,59 adversarele)
  • Tottenham – 3,68 (1,32 împotrivă / 2,36 adversarele)