Meniu

9 Aprilie. Lille câștigă și continuă cursa pentru titlu

ÎȘI CONFIRMĂ LILLE STATUTUL CONTRA LUI METZ?

Lille este liderul surpriză din Ligue 1 și e pe punctul de a obține cea mai importantă performanță din istoria clubului. Deplasarea de vineri de pe terenul lui Metz nu este o formalitate, însă gazdele nu se descurcă deloc bine în ultima vreme, iar motivația vizitatorilor este, probabil, la cotele cele mai înalte.

În ultimii ani, discuțiile legate de fotbalul din Franța se desfășoară pe sistemul ‘PSG și restul’. De când a fost preluată de miliardarii din Qatar, multipla campioană din Hexagon a subjugat adversarele fără mari probleme aproape de fiecare dată. În mod surprinzător, acest lucru nu se întâmplă și în actuala stagiune, când Lille, Monaco și Lyon au atacat în haită trupa lui Neymar și Mbappe.

Lille e la 7 etape de paradis

Triplă campioană a Franței, Lille traversează un sezon extrem de interesant. În Europa League, francezii au fost eliminați în 16-imi de Ajax, după un dublu 1-2, dar în grupe a reușit o performanță notabilă. Lille a câștigat deplasarea de la AC Milan cu 3-0 și le-a administrat astfel italienilor cea mai drastică înfrângere din istoria lor în jocurile de pe San Siro.

Cupa Franței a reprezentat singurul eșec autentic pentru formația alb-roșie, care a ieșit încă din runda optimilor din competiție. Ghinionul a fost că sorții le-au scos în față celor de la Lille cel mai puternic adversar, pe PSG, care a reușit o victorie cu 3-0, însă mai dificilă decât o arată scorul. Totuși, lucrurile merg strună în campionat, iar succesul suprem este aproape.

Etapa trecută, Lille a câștigat cu 1-0 pe terenul lui PSG și a reușit să-și recâștige prima poziție, pe care se află acum la 3 puncte de campioana en titre. Cu avantaj în jocurile directe cu aceasta, actualul lider trebuie să câștige în cele 7 etape rămase 18 puncte pentru a fi sigură de titlu. Acest lucru e destul de posibil, mai ales că singurul adversar cu adevărat tare pe care Lille mai trebuie să-l înfrunte este Lyon, pe care o va vizita peste 3 etape.

A obosit Metz?

În acest sezon de Ligue 1, Lille este cea mai bună echipă din campionat în jocurile din deplasare, așa că ascendentul contra lui Metz deja există. Gazdele de vineri nu traversează oricum o perioadă prea bună, fiind fără victorie în precedentele 4 meciuri. În acest timp, a obținut un singur egal, un 2-2 în deplasarea de la Lens, și 3 înfrângeri: acasă cu Angers (0-1) și Rennes (1-3) și în deplasare la Monaco (0-4).

Echipa din Principat i-a fost adversar și la mijlocul săptămânii într-una din optimile de finală ale Cupei Franței. Totuși, deznodământul a fost cumva similar, doar scorul diferind. Monaco s-a impus doar cu 1-0, într-un meci pe care l-a dominat destul de autoritar, iar întrebarea care se pune acum înainte de jocul cu Lille este legată de nivelul de epuizare al gazdelor.

Pentru că toate elementele din jurul acestui joc indică o favorită clară, pe Lille, am aruncat un ochi și pe cotă. ‘2 solist’ vine cu 1.70 și noi considerăm că este o valoare îndeajuns de bună pentru a miza pe acest pronostic. Singurul impediment poate fi reprezentat de absențele lui David, marcatorul din victoria cu PSG, Yazici și Celik, dar considerăm că Lille are un lot îndeajuns de consistent pentru a trece peste un asemenea impediment.

PUNCTE CHEIE:

  • Lille are o serie excelentă în jocurile din deplasare, cu 8 victorii și un egal în precedentele 9 meciuri pe traseu;
  • Oaspeții au cel mai bun palmares din Ligue 1 în deplasare. În acest sezon, trupa lui Galtier are o singură înfrângere. În plus, Lille are și cea mai bună apărare pe teren străin, cu doar 9 goluri primite în 15 apariții;
  • În ultimele 4 confruntări directe, Lille este neînvinsă. În acest timp a obținut 3 victorii și un golaveraj de 7-1;
  • Metz nu traversează deloc o perioadă fertilă. Nu are nicio victorie în precedentele 4 jocuri, timp în care a obținut un singur egal, iar golaverajul este modest: 3-10;
  • Gazdele de vineri au mari probleme contra echipelor din vârful campionatului. Contra celor din Top 4 a pierdut 5 din 6 jocuri, 4 dintre acestea fără gol marcat.