Meniu

08 August, la 18:00. Lille, debut de sezon cu egal

Similar cu Urizceni în România sau Leicester în Premier League, Lille a reușit să câștige titlul în Ligue 1 sezonul trecut deși nimeni nu îi dădea nici o șansă la startul sezonului (PSG părea de netrecut iar oricum Lyon și Monaco stăteau la pândă). În final, deși a pierdut destule puncte pe parcus, Lille a avut puterea necesară să își păstreze avansul și să bifeze al 5-lea titlu din istorie (precedentul venise în urmă cu 10 ani iar celelalte 3 au peste o jumătate de secol vechime).

Acum, campioana urmează să debuteze pe terenul lui Metz în încercarea de a-și apăra titlul, deși misiunea pare extrem de dificilă. Totuși, meciul de la Metz ar putea asigura cele 3 puncte, căci Metz nu a prea reușit să le pună probleme granzilor în sezonul trecut.

Metz, un sezon cinstit

Fără să fie o prezență constantă pe prima scenă a fotbalului francez, Metz a reușit să se mențină în prima divizie după o promovare rapidă (a stat un singur sezon în Ligue 2). A încheiat pe locul 15 primul sezon după promovare, fără prea mari emoții privind retrogradarea. Sezonul trecut, deși a terminat pe 10, a avut doar 7 puncte peste Nantes, echipa de pe locul 18 care a jucat baraj de rămânere în prima ligă. Această diferență de 7 puncte pentru 8 locuri arată cât de compact a fost campionatul francez în sezonul recent încheiat.

Revenind la Metz, deși nu a reușit să le pună mari probleme echipelor de top (nici un punct cu echipele de pe podium și doar 5 puncte în 12 meciuri cu primele 6 clasate), aceasta și-a jucat în general bine meciurile cu echipele fără pretenții, în special grație unei defensive foarte eficiente (Metz a avut cea mai bună defensivă din afara echipelor de top 6). La fel cum este și cazul lui Lille, Metz a fost una din echipele care a jucat mai bine în deplasare decât pe teren propriu, unde a adunat 27 de puncte (versus 20).

În pauza competițională Metz nu a reușit vreun transfer notabil, dar în schimb l-a cedat pe Victorien Angban la Sochi în schimbul a 4 milioane de euro. Pentru acest sezon obiectivul este tot o clasate la mijlocul clasamentului, dar șansele de a obține puncte contra lui Lille par destul de mici.

Lille, creștere impresionantă

Dacă la finalul sezonului 2017/2018 era aproape de retrogradare (a terminat pe 17), Lille a crescut enorm în anii următori iar în sezonul 2018/2019 a terminat deja pe locul secund, pentru ca sezonul recent încheiat să câștige și titlul. Așa cum a arătat-o și parcursul european, titlul nu fost o întâmplare, și chiar dacă lupii au fost eliminați de Ajax încă din șaisprezecimile Europa League, fotbalul arătat în grupe a fost unul de cel mai înalt nivel.

În urmă cu câteva zile Lille a reușit să își pună în vitrină și prima SuperCupă din istorie, chiar în fața lui PSG. E drept că de la parizieni au lipsit nume importante (Neymar, Mbappe), dar să bifezi două victorii consecutive fără gol primit în fața vicecampioanei rămâne o performanță pe care puține echipe o pot egala.

De altfel, apărarea a fost principala armă a lui Lille în obținerea titlului, căci campioana a primit doar 23 de goluri în cele 38 de etape. Cu un joc aproape perfect în deplasare, Lille a reușit să își păstreze concentrarea în finalul campionatului și să obțină punctele care i-au păstrat un avans de doar un punct peste PSG. Ca și adversara de astăzi, Lille nu a bifat transferuri importante, dar lotul pare unul bine sudat.

Cota de 1,75 pentru victoria oaspeților pare una generoasă și reprezintă alegerea pentru această primă rundă.

PUNCTE CHEIE:

  • Lille vine după 7 victorii și două egaluri în ultimele 9 meciuri oficiale, inclusiv victoria din finala SuperCupei cu PSG;
  • Campioana a tranșat 4 din ultimele 5 întâlniri directe (plus un egal), interval în care a primit un singur gol;
  • Sezonul trecut, Lille a obținut 8 victorii și un egal în cele 10 deplasări la echipele din a doua jumătate a clasamentului;
  • În clasamentul meciurilor din deplasare, Lille a fost cea mai bună echipă, cu 14 victorii în 19 etape;
  • Metz a încheiat sezonul trecut cu 7 înfrângeri în ultimele 10 meciuri oficiale;
  • Metz a fost una din cele mai slabe echipe pe teren propriu în sezonul trecut, acumulând doar 20 de puncte în 19 meciuri;
  • Metz a pierdut toate cele 6 meciuri cu primele 3 clasate și a marcat un singur gol împotriva acestor formații. În plus, pe teren propriu are un singur punct în 6 meciuri cu primele 6 clasate (un egal cu Marseille).