Meniu

8 Ianuarie. Sporting obține o nouă victorie

CONTINUĂ SPORTING MARȘUL PENTRU TITLU?

Sporting Lisabona este în pole-position pentru primul titlu din ultimii 19 ani, după un start lansat ce a lăsat-o postura de singură echipă invincibilă din Portugalia. Alb-verzii au joi seara o deplasare relativ dificilă în Insulele Madeira, contra lui Nacional, dar gazdele au un istoric catastrofal în confruntările directe, în multe nereușind nici măcar să marcheze.

Campionatul Portugaliei este dominat autoritar de Benfica și FC Porto aproape în fiecare an, din cele 86 de titluri, 66 fiind împărțite de cele două mari forțe. Din cele 20 rămase, Sporting a cucerit 18, însă a trecut foarte mult timp de la ultimul. Mai exact, de când Ladislau Boloni era antrenor acolo, Mario Jardel și Marius Niculae făceau spectacol în atac, iar doi tineri adolescenți pe nume Cristiano Ronaldo și Ricardo Quaresma își făceau ucenicia pe lângă cei numiți anterior.

La Sporting, tinerii sunt la putere

Antrenată din vară de fostul mijlocaș Ruben Amorim, care a participat la două turnee finale alături de naționala Portugaliei, Sporting a devenit o forță grație unui mix între jucători cu experiență și tineri de mare perspectivă. În prima categorie intră Joao Mario, consacrat la clubul lusitan și trecut apoi pe la Inter Milano sau West Ham, Sebastian Coates, fotbalist cu 40 de selecții la naționala Uruguayului adus în Europa de Liverpool sau Antonio Adan, care a apărat mult la Betis, dar a făcut-o sporadic și la Real Madrid sau Atletico.

A doua categorie, cea a tinerilor, este însă cea mai interesantă și cea care până acum și-a adus o contribuție majoră. În capul listei trebuie să îl punem pe Pedro Goncalves (22 de ani), cel care a fost fost adus în vară de la Famalicao pentru 6,5 milioane de euro și s-a impus instantaneu în garnitura lui Sporting. A jucat până acum pe patru posturi, adică mijlocaș central, mijlocaș ofensiv, dar și pe ambele flancuri ale terenului. Cel mai bine s-a simțit în spatele vârfului, unde a reușit cinci goluri și un assist în trei jocuri, dar și pe banda dreaptă, unde a marcat celelalte șase goluri reușite. În total, 11 reușite și titlul neoficial de golgheter al campionatului, la ceva distanță față de urmăritori.

În urma acestuia vine Tiago Tomas (18 ani), un jucător la fel de versatil care poate juca și vârf, și aripă dreapta și al doilea atacant. Cu șase goluri, din care trei în campionat, fotbalistul format în academia lui Sporting are un viitor luminat. Nu am putea termina discuția despre tineri fără să-l pomenim pe Nuno Mendes, fundașul stânga de 18 ani pe care toate echipele importante din Europa și-l doresc deja.

Cu acest cocktail de experiență și entuziasm, Sporting Lisabona a reușit să aibă un traseu aproape impecabil în campionat. A strâns zece victorii, cele mai importante la Guimaraes (4-0) și în ultima etapă cu Braga (2-0), dar și două egaluri, unul cu Famalicao în deplasare și unul acasă cu FC Porto (ambele 2-2). În plus, în jumătate din meciuri nici măcar nu a primit gol, ceea ce cu Nacional are o însemnătate mare, deoarece echipa din Madeira a cam tot avut probleme să-i marcheze lui Sporting chiar și când echipa din Lisabona nu arata așa bine ca în acest sezon.

Meciurile lui Nacional produc cele mai multe cornere

În etapa a 13-a, Sporting se deplasează în Insulele Madeira, acolo unde Nacional o așteaptă. Echipa din Funchal este în acest moment într-o poziție decentă în clasament, locul 9, și asta grație începutului bun de sezon. În primele șapte jocuri, gazdele de joi au pierdut o singură dată, 1-2 la Braga, dar au câștigat doar două jocuri în acest interval: 1-0 la codașa Farense și 2-1 acasă cu Gil Vicente. În rest, Nacional a strâns patru egaluri, Boavista (3-3), Belenenses (1-1), Pacos de Ferreira (0-0) și Maritimo (0-0). În ultimele etape, Nacional a strâns trei înfrângeri și o singură victorie, aceasta fiind obținută în ultima etapă acasă cu Tondela (2-0), care este cea mai slabă echipă în deplasare din prima ligă a Portugaliei.

Capitolul la care echipa din Funchal se remarcă este cel al cornerelor pe meci, deoarece meciurile ei furnizează cele mai multe astfel de lovituri: 11,28. E drept că dintre acestea, doar 4,55 pe meci sunt ale gazdelor de joi, restul de 6,68 fiind înregistrate de adversari. Sporting, în schimb, a obținut în medie 5,83 de lovituri de la colț, a doua cea mai bună medie din Portugalia după cea a lui Braga (6,08).

Acestea fiind spuse, ne așteptăm la un meci în care Sporting să zburde iar spre victorie, mai ales prin prisma formei în care se află actualmente. Nacional, oricum, este una din adversarele ei preferate, pentru că în confruntările directe din campionat ale ultimilor ani abia dacă a reușit să marcheze, ceea ce reprezintă un aspect de speculat. Astfel, pariul sigur pentru acest meci pare a fi “2 solist”, dar și o victorie a lui Sporting fără să primească gol merită încercată.

PUNCTE CHEIE:

  • Nacional are trei înfrângeri în precedentele patru jocuri de campionat, victoria din acest interval venind acasă, în fața Tondelei, cea mai slabă echipă în deplasare din Portugalia;
  • Echipa din Madeira nu a înscris în precedentele patru confruntări directe cu Sporting disputate pe propriul teren în campionat, trei dintre acestea fiind înfrângeri;
  • Sporting a câștigat șase din ultimele șapte confruntări directe, cealaltă fiind un egal, în șase dintre meciuri neprimind gol (golaverajul în acest interval e 15-2);
  • Zece victorii și patru egaluri a strâns echipa din Lisabona în precedentele 14 întâlniri directe din campionat, perioadă în care are nouă jocuri fără gol primit;
  • Cinci victorii și un egal are Sporting în deplasările din acest sezon, interval în care golaverajul este 14-4;
  • Echipa din Lisabona este neînvinsă în campionat după 12 jocuri, timp în care are zece victorii și un golaveraj de 28-8.