Meniu

Napoli – AZ Alkmaar

Se fac scrum olandezii sub furia Vezuviului?

Napoli a început în stil de mare campioană actualul sezon și, cel mai grav pentru adversarii gen AZ, a arătat un apetit ofensiv exacerbat. Olandezii vin din preliminariile Ligii Campionilor, acolo de unde au fost eliminați de Dynamo Kiev, și par victime sigure înaintea disputei de pe San Paolo.

După patru participări consecutive în grupele Champions League, gazdele plătesc sezonul modest din precedentele 12 luni și trebuie să se mulțumească de această dată cu Liga Europa. Napoli și-a asigurat prezența în această competiție doar grație Cupei Italiei câștigată în fața lui Juventus, pentru că în ediția trecută a Serie A au terminat abia pe locul 7.

Învinși doar la “masa verde”

Ca să se asigure că în actuala stagiune nu mai plătesc tribut inconstanței, băieții lui Gennaro Gattuso au apăsat la maximum accelerația încă din prima etapă. Au început cu un 2-0 obținut într-o deplasare complicată la Parma, iar apoi au spulberat cu 6-0 pe Genoa. În etapa a treia, ar fi trebuit să se deplaseze la Torino pentru duelul cu rivala Juventus, dar acolo lucrurile au luat o întorsătură ciudată.

Conducerea lui Napoli a decis să nu se prezinte la meci după ce au fost descoperite două cazuri de Covid în lot (Zielinski și Elmas), însă conducerea fotbalului italian a dezavuat acest demers și i-a pedepsit. Pe lângă acordarea victoriei lui Juventus, 3-0 la “masa verde”, napolitanii au fost penalizați și cu un punct în clasament, însă e deja clar că acest caz va dura câteva luni și se va finaliza pe masa Tribunalului Sportiv de la Lausanne.

AZ Alkmaar a uitat să câștige

De partea cealaltă, AZ Alkmaar are un sezon cel puțin bizar până acum. Stagiunea precedentă, autoritățile olandeze au decis ca sezonul să fie anulat odată cu venirea pandemiei de Covid, lucru de care oaspeții de joi au profitat. Aflați pe locul 2 în campionat la momentul întreruperii, cei de la AZ au participat astfel în preliminariile Ligii Campionilor.

Acolo nu au avut însă viață lungă, pentru că au dat peste o vicleană trupă numită Dynamo Kiev, care a știut cum să profite de lacunele defensive pe care olandezii le prezintă și au câștigat cu 2-0. Acest aspect a fost speculat ulterior inclusiv de adversarii din campionatul intern, astfel că, după doar patru etape, AZ are deja zece goluri primite. Iar printre adversari nu s-a numărat vreo forță a Olandei, ci nume precum Zwolle, Sittard, Sparta Rotterdam și Venlo.

Tocmai de aceea, e destul de clar că trupa din Alkmaar este extrem de expusă în fața furiei lui Napoli, iar rezultatul final devine doar o chestiune de “care va fi handicapul?”. Evident, în favoarea italienilor.

KEY POINTS:

  • AZ are doar cinci victorii în cele 26 de meciuri jucate în deplasare de la schimbarea formatului competiției în 2009/10. E cea mai slabă dintre echipele cu minimum 26 de jocuri la activ
  • Alkmaar a strâns trei eșecuri și două remize în precedentele șase jocuri oficiale pe teren advers (golaveraj 9-13 în intervalul cu pricina)
  • Olandezii nu au nicio victorie în acest sezon în campionat, unde au strâns doar patru egaluri, golaverajul fiind de 10-10
  • Napoli are șapte victorii la rând în grupele Ligii Europa și nouă meciuri consecutive fără eșec
  • Italienii au cinci victorii la rând în oficiale pe teren propriu și o serie activă de 11 jocuri fără înfrângere (golaveraj 28-10 în intervalul din urmă, adică o medie de 3,45 goluri pe meci)
  • În acest sezon, Napoli are trei victorii din trei (dacă nu luăm în calcul meciul decis la “masa verde” cu Juventus) și un golaveraj de 12-1