Meniu

19 Decembrie. Lyon a trecut-o și pe Nice pe lista victimelor

ÎȘI ARATĂ LYON SUPERIORITATEA ÎN DEPLASAREA DE LA NICE?

Olympique Lyon s-a supărat după ce a fost lăsată în afara cupelor europene și s-a hotărât să atace titlul de campioană în Ligue 1. Aflată pe locul 3, echipa lui Rudi Garcia trebuie să rămână în plasa fruntașelor Lille și PSG, iar o victorie pe terenul lui Nice este și obligatorie, dar și foarte plauzibilă.

Vara care a trecut, OL elimina din Liga Campionilor pe Juventus și Manchester City, iar apoi, în semifinale, dădea emoții unui Bayern care fix înainte spulberase pe Barcelona. Dinamica sezonului nu a ajutat-o însă, iar faptul că Ligue 1 s-a întrerupt definitiv cu zece etape înainte de final a lăsat-o în afara cupelor europene, la un punct în spatele lui Nice și Reims, de exemplu.

Lyon a bătut-o pe PSG

Pentru că are și mai mult timp la dispoziție, dar și jucători de valoare, Lyon s-a calibrat rapid în această stagiune și a început să lupte de la egal la egal pentru primele locuri din clasament. După ce în primele șase etape a obținut un singur succes (4-1 la Dijon în debutul sezonului), dar a și înregistrat singura înfrângere (1-2 la Montpellier), echipa lui Rudi Garcia s-a dezlănțuit.

În următoarele opt etape doar liderul Lille i-a mai putut face față (1-1), pentru că Lyon a luat cele trei puncte de la toată lumea, inclusiv de la PSG (1-0 pe Parc des Princes), Monaco (4-1) sau Saint-Etienne (2-1). A făcut un pas greșit în ultima etapă când nu a știut să profite de omul în plus cu Brest și a fost egalată în prelungiri (2-2), dar acesta e tocmai un prilej pentru a-și dori și mai mult victoria în deplasarea de la Nice.

Oaspeții au antrenor român

Nice care a început sezonul implicată pe două planuri (Europa League / campionat), nu a reușit să facă față și a capotat odată cu venirea lunii noiembrie. Traseul sinuos de dinainte, pigmentat cu patru eșecuri, a fost continuat cu ale cinci înfrângeri consecutive, iar asta i-a fost fatal lui Patrick Vieira, cel care era la cârma echipei de doi ani și jumătate.

În locul legendei din Franța a fost adus românul Adrian Ursea, cel care a reușit cel puțin temporar să readucă la viața trupa de pe Coasta de Azur. După un egal (0-0 la Reims) și două înfrângeri (0-1 atât cu Beer Sheva în Europa și cu Rennes), a venit în sfârșit și prima victorie, obținută în deplasarea de la Nimes (2-0).

Totuși, asta nu înseamnă nimic în fața șirului de rezultate pozitive strâns de Lyon, care este favorita clară a acestei confruntări. Chiar dacă nu are o cotă uriașă, credem că alegerea echipei conduse de Memphis Depay va da rezultatele scontate.

PUNCTE CHEIE:

  • Lyon e neînvinsă în ultimele șase deplasări, din care patru sunt victorii, trei în ultimele meciuri (golaveraj 10-5 în acest interval);
  • Oaspeții sunt neînvinși de 12 meciuri, iar în ultimele nouă au șapte victorii. În tot acest interval, golaverajul echipei este de 22-10;
  • Lyon a câștigat trei din precedentele patru confruntări directe, una dintre ele fiind un meci amical din această vară (golaverajul în perioada indicată este 6-4);
  • Nice are o singură victorie în ultimele nouă meciuri, obținută chiar în ultima etapă. Șapte înfrângeri a strâns în această serie, iar golaverajul e 9-16 în intervalul acesta;
  • Oaspeții au cinci înfrângeri consecutive acasă, dar au reușit să marcheze în primele patru dintre acestea (golaveraj 5-12 în acest timp).