Meniu

Nice – Slavia Praga

CONFIRMĂ CEHII SUPERIORITATEA DIN TUR?

Slavia Praga și-a revenit după un început de sezon mai puțin fast și a început să câștige pe bandă rulantă. Cehii se deplasează joi seara la Nice, pe care au învins-o în urmă cu trei săptămâni destul de clar, și vor să materializeze și în Franța superioritatea europeană mult superioară.

Campioana Cehiei a fost la un pas de a doua participare consecutivă în grupele Champions League, dar o cădere inexplicabilă în ultimele 30 de minute ale returului cu Midtjylland le-a răpit alb-roșiilor îndeplinirea acestui vis. Echipa lui Nicolae Stanciu a trebuit să se mulțumească pentru acest sezon cu Liga Europa, acolo unde în urmă cu două ediții a ajuns până în sferturi, iar aerul acestei competiții începe iar să-i priască.

S-au odihnit o lună în campionat

Pe tot parcursul lunii octombrie, Slavia nu a avut programat niciun meci în campionatul intern. Al doilea. Val al pandemiei a lovit puternic și Cehia, iar autoritățile de la Praga au decis ca fotbalul să fie pus pe hold. În acest context, tot ce i-a mai rămas campioanei au fost meciurile din Europa League, acolo unde s-au descurcat de minune.

După înfrângerea din prima etapă suferită în Israel pe terenul celor de la Hapoel Beer Sheva (1-3), Slavia și-a revenit și a strâns șase puncte din următoarele două meciuri. Întâi a învins favorita Bayer Leverkusen pe propriul teren (1-0), în fața căreia a profitat de omul în plus pe care l-a avut mai bine de o repriză. Ulterior, cehii au dat peste Nice, pe care au dominat-o și învins-o mai clar decât o arată scorul (3-2).

De la reluarea campionatului în Cehia, Slavia a câștigat două meciuri: 1-0 acasă cu Mlada Boleslav și 6-0 în deplasarea la codașa Opava.

Nice e fana deplasărilor în Franța

Cumva paradoxal dacă judecăm după duelul direct cu Slavia, Nice este o echipă care istoric se descurcă mai bine pe teren advers în acest sezon. După zece etape disputate din campionatul intern, echipa de pe Coasta de Azur a obținut 10 din cele 17 puncte în deplasare, acolo unde are un golaveraj de 9-4. Acasă, a obținut un singur succes în precedentele patru etape (2-1 cu Nantes) și are un golaveraj negativ în cele cinci meciuri: 6-8.

E adevărat că în Europa League lucrurile stau cumva invers, dar și calibrul adversarilor a diferit. Singura victorie obținută în actuala ediție de Nice a fost cea cu Hapoel Beer Sheva, formație pe care a învins-o cu 1-0. În deplasare, a fost surclasată în prima rundă de Leverkusen (2-6), iar apoi a venit rândul Slaviei să facă trei puncte pe spatele francezilor (2-3).

Forma de moment ne-o indică pe Slavia drept favorită, mai ales că și în meciul direct din urmă cu trei săpătmâni cehii au arătat că au răspuns la probleme pe care Nice le ridică. Cota pe care echipa lui Stanciu o oferă pentru “2 solist” este și ea extrem de ofertantă și tocmai raportul risc/beneficiu este cel care ne împinge către această alegere.

PUNCTE CHEIE:

  • Slavia are patru victorii consecutive, din care trei fără să primească gol. Golaverajul strâns în această perioadă este 11-2
  • Cehii au marcat în nouă din precedentele zece deplasări efectuate în cupele europene
  • În ultimele cinci jocuri programate pe propriul teren, Nice a suferit două înfrângeri, a făcut un egal și a câștigat de două ori. Golaverajul pentru intervalul amintit este de 5-7
  • Cehii au câștigat cu 3-2 partida tur, francezii marcând al doilea gol abia în prelungiri