Meniu

NE MULȚUMIM CU EGALUL ÎN FINLANDA

Aflată într-o situație care nu îi face cinste, România întâlnește vineri seară, la Helsinki, pe Finlanda în bătălia de supraviețuire în Grupa 3 a Ligii B din Liga Națiunilor. Reprezentativa nordică este cu un punct și o poziție deasupra noastră, după ce a strâns 4 puncte din tot atâtea meciuri, în timp ce noi ne-am mulțumit doar cu succesul din meciul tur.

FINLANDA, O REPREZENTATIVĂ TOT MAI SLABĂ

Finlanda a terminat pe locul al doilea în Grupa 4 a Ligii B în campania 2020-21, ceea ce i-a menținut în Liga B, dar se confruntă cu posibilitatea retrogradării în Liga C în funcție de ce se va întâmpla în această lună.

Selecționata condusă de Markku Kanerva a obținut patru puncte în primele două meciuri, cu Bosnia-Herțegovina și Muntenegru, dar a pierdut ultimele două meciuri, cu România și, respectiv, cu Bosnia, ambele în deplasare.

De asemenea, Finlanda a pierdut șase din ultimele șapte meciuri împotriva României, inclusiv o înfrângere cu 1-0 în meciul retur din iunie, dar speră ca avantajul terenului propriu să conteze vineri seara.

Totuși, jocul nordicilor din ultimii ani nu este unul încurajator fiind învinși, în amicale, și de naționale precum Estonia sau Slovacia.

AVEM CEL MAI SLAB ATAC DIN GRUPĂ

În prezent, România se află pe ultimul loc în grupă, cu doar trei puncte din patru meciuri, ceea ce înseamnă că o înfrângere vineri ar duce la retrogradarea în Liga C, cu un meci rămas de disputat.

Tricolorii încearcă să se mențină în Liga B, după ce au obținut promovarea din Liga C la finalul sezonului 2018-19.

Echipa lui Edward Iordănescu a început actuala campanie din Liga Națiunilor cu două înfrângeri consecutive în fața Muntenegrului și a Bosniei, înainte de a înregistra o victorie cu 1-0 în fața Finlandei, la 11 iunie. Golul contra Finlandei este singurul marcat până acum de tricolori, astfel că avem cel mai slab atac dintre toate echipele aflate în Liga B (chiar și Armenia a punctat de două ori iar Slovenia de 3, dar într-o grupă mult mai grea - cu Serbia, Suedia și Norvegia).

În plus, România va intra în acest meci după o înfrângere categorică, după ce a pierdut cu 3-0 acasă cu Muntenegru pe 14 iunie, Stefan Mugosa marcând un hat trick pentru oaspeți.

Din păcate, problemele ofensive nu sunt o noutate în lotul lui Iordănescu - nici în încercarea de a ajunge la Mondial România nu a reușit să marcheze în unele meciuri esențiale și cel puțin abordabile: 0-0 cu Islanda și cu Macedonia de Nord sau în amicale de genul 0-1 cu Grecia.

Cu goluri primite ușor și de la echipe precum Georgia (1-2), Armenia (2-3), Muntenegru (0-2 și 0-3), tricolorii nu pot aborda această partidă decât prudent.

Cum nici exprimarea ofensivă nu este una strălucită, mizăm pe o partidă cu goluri la o singură poartă pentru o cotă de 1.90. Și pariul România nu pierde, la o cotă de 1.70, pare atractiv în fața unui adversar pe care îl dominăm categoric în directe.

PUNCTE CHEIE:

  • Cel mult o echipă a marcat în 12 din ultimele 14 meciuri ale României;
  • Și în cazul Finlandei, 8 din ultimele 11 partide disputate pe teren propriu au adus goluri la o singură poartă;
  • Tricolorii s-au impus în precedentele două directe fără să primească gol;
  • În acest moment, cu un singur gol marcat în 4 meciuri (chiar contra Finlandei), România are cel mai slab atac din grupă și singura șansă reală la puncte este ca defensiva să funcționeze în această deplasare.