Meniu

Petrolul Ploiești - Rapid București

Ne aduce goluri duelul “rănitelor” de tradiție din Liga a 2-a?

Derby-ul sfârșitului de săptămână în fotbalul românesc se va juca în Liga a 2-a. Vineri seara, la Ploiești, se întâlnesc Petrolul și Rapid, două formații cu visuri de promovare, dar aflate în situații delicate. Ne așteptăm ca foamea de puncte a ambelor să impulsioneze atacurile și să avem un joc cu goluri în ambele porți.

În altă perioadă, ar fi fost greu de conceput o primă divizie a fotbalului din România fără Rapid București și Petrolul Ploiești. Prahovenii au retrogradat din Liga 1 în vara lui 2016, în timp ce rivalii din Capitală au părăsit scena principală cu un an mai devreme. Practic, asta înseamnă mai bine de cinci ani fără cele două în prim-plan, iar lucrurile nu arată îmbucurător nici acum.

Petrolul suferă din cauza lipsei de omogenitate

Pentru fanii ploieșteni, răbdarea nu este atributul cel mai potrivit care să le descrie atitudinea. Veșnic vulcanici și deseori emoționali, “lupii” au început să facă atmosferă proastă și în acest sezon. Deși au trecut doar 10 etape, iar Liga a 2-a se joacă în acest sezon în sistem play-off/play-out, ceea ce oferă șanse formațiilor care se trezesc mai târziu, Viorel Moldovan și elevii săi nu au parte de liniște în această perioadă.

Este adevărat că după ce pierduseră în prima etapă acasă cu Farul (1-2), Petrolul reușise trei victorii consecutive și ridicase cumva așteptările suporterilor. Traseul ulterior nu putea totuși să sfideze realitatea, astfel că galben-albaștrii nu au mai păstrat aceeași cadență. În viitoarele cinci runde, au obținut o victorie (la Recea, 2-1), două egaluri (1-1 la Viitorul Tg. Jiu și acasă cu Slatina) și au suferit două înfrângeri la limită: 0-1 acasă atât cu Dunărea Călărași, cât și cu liderul FC U Craiova.

Lipsa de omogenitate îi costă încă pe ploieșteni, care au adus în această vară 16 jucători noi, adică o echipă cu tot cu rezerve. Pentru Viorel Moldovan, misiunea principală e de a omogeniza un lot care nici măcar nu vorbește aceeași limbă, date fiind cele 13 naționalități diferite care sunt reprezentate în lotul Petrolului. Practic, fostul mare atacant mai are nevoie de timp pentru a lucra relațiile de joc, a căror absență aduce cu sine în special greșeli în defensivă.

Rapid e în degringoladă totală

În zona defensivă are probleme și Rapid, care în precedentele partide a fost pur și simplu umilită de adversarele pe care le-a înfruntat în campionat. FC U Craiova i-a administrat un sec 5-0 în Oltenia, în timp ce Mioveni a fost mai blândă și a învins doar cu 3-0 la București.

Rămași fără antrenor după îndepărtarea lui Adrian Iencsi, giuleștenii îl au acum pe bancă pe Mihai Iosif. Aflat în curtea Rapidului de la 7 ani, deci cu spiritul echipei în sânge, acesta face eforturi pentru a-i capacita pe noii săi elevi, care au mai degrabă o problemă de ordin psihologic. Traseul din actuala stagiune o confirmă, deoarece după patru meciuri fără înfrângere în primele patru etape, din care trei au fost victorii, a urmat o perioadă în care Rapid nu a mai obținut decât o singură victorie – cu Chiajna (4-2) - și încă trei înfrângeri.

GG-ul pare alegerea potrivită

În prefața partidei, Daniel Chiriță, fost fotbalist la ambele echipe, a făcut o analiză pentru site-ul Liga2.ro. “Eu sunt convins că Petrolul o să bată. Nu sunt convins 50-60 la sută, sunt 99 la sută sigur. Cred că o să fie un scor strâns, pentru că și Rapid o să vină cu ambiție, dar cred că o să fie un 2-1, 3-1 pentru Petrolul. O să fie un meci cu goluri, pentru că ambele joacă ofensiv”, a declarat fostul fundaș stânga.

Cum ambele echipe au încă mari probleme la organizarea jocului, iar mentalul nu este încă la cote ridicate în niciuna din tabere, ne așteptăm să apară destule greșeli de care ofensivele să profite. Astfel, un pariu pe “ambele marchează” pare a fi destul de sigur în aceste condiții.

KEY POINTS:

  • Rapid a marcat în șapte din cele nouă meciuri ale acestui sezon și are un golaveraj de 16-17, adică o medie de 3,65 de goluri pe partidă
  • Giuleștenii au terminat cu cel puțin un gol primit ultimele șase partide consecutive și doar o singură dată în actuala stagiune au reușit să închidă poarta
  • Vișiniii au încasat nouă goluri în cele mai recente trei partide pe care le-au jucat pe teren străin, dar au și marcat în patru din cele cinci deplasări și au un total de nouă reușite în deplasare
  • Petrolul a primit gol în precedentele șapte partide oficiale disputate, șase dintre acestea fiind programate în Liga a 2-a
  • Patru din cele cinci partide pe care ploieștenii le-au jucat pe “Ilie Oană” s-au terminat cu cel puțin un gol în dreptul adversarelor. Golaverajul în acest interval e de 6-5