Meniu

20 Mai. Slavia o bate pe Plzen și face eventul în Cehia!

Slavia Praga domină cu autoritate fotbalul din Cehia de câțiva ani, preluând ștafeta tocmai de la viitoarea adversară din finala Cupei Cehiei, Viktoria Plzen. Nicolae Stanciu și colegii lui au făcut eventul o singură dată în ultimii 80 de ani, în 2019, lucru care îi va motiva suplimentar înaintea confruntării cu rivala din vestul Cehiei.

Sezonul pe care-l face Slavia nu este perfect, dar este cu siguranță unul dintre cele mai bune din istoria clubului. Echipa alb-roșie are șansa de a încununa traseul de poveste din stagiunea în curs cu un nou trofeu, Cupa Cehiei, iar la cum au stat lucrurile în ultima perioadă, victoria în partida de joi seara pare o formalitate.

Au spulberat concurența în ultima lună

Începutul a fost, poate, momentul cel mai slab al acestei stagiuni pentru Slavia, care a fost eliminată din ultimul tur preliminar al Ligii Campionilor de către Midtjylland. Echipa lui Nicolae Stanciu nu a putut să apere un avantaj de 1-0 pe care-l avea la pauza returului cu danezii (după 0-0 în tur) și s-a prăbușit în a doua parte, fiind trimisă în grupele Ligii Europa de înfrângerea cu 1-4.

În Europa, drumul Slaviei s-a oprit tocmai în sferturile de finală, acolo unde Arsenal a reușit și ea o victorie autoritară în returul de la Praga (4-0), după ce la Londra scorul fusese egal: 1-1. Pe traseu, cehii le-au lăsat pe Leicester, Glasgow Rangers sau Nice, astfel că nu se poate spune că performanța continentală e de neglijat.

Pe plan intern, Slavia nu a avut emoții și a câștigat campionatul cu destule etape înainte de final. Inclusiv performanțele din ultimele săptămâni din fața rivalelor o recomandă pe campioană. Pe Sparta a întâlnit-o de două ori: în campionat a câștigat cu 2-0 în timp ce în semifinalele Cupei scorul a fost și mai aspru, 3-0. Apoi, pe Plzen a spulberat-o în jocul din campionat, 5-1, astfel că diferența pare enormă.

Plzen a jalnică în campionat

De cealaltă parte, Viktoria nu reușește să își revină după doi ani tulburi și se află pe locul 5 în acest moment, la 30 de puncte în spatele Slaviei. În fața adversarelor din top, Plzen a obținut doar două victorii în 10 meciuri, iar înfrângerile au fost inclusiv la 3-4 goluri. Din cele 7, 5 au venit la handicap, astfel că situația este deplorabilă în palmaresul recent al fostei campioane.

Este greu de crezut astfel că Plzen poate face ceva împotriva celor de la Slavia, care pornesc ca mari favoriți. Cota de aproximativ 1.45 pentru ‘2 solist’ este chiar generoasă în contextul dat și este pronosticul nostru pentru acest meci, dar ne putem gândi inclusiv la un succes la handicap al trupei lui Stanciu, pariu care implică totuși un risc mai mare.

PUNCTE CHEIE:

  • Slavia realizează un sezon excelent, fiind neînvinsă în campionat cu două etape rămase, timp în care a obținut 25 de victorii și 7 egaluri;
  • Trupa lui Stanciu are cel mai bun atac din campionat, dar și cea mai bună defensivă, cu doar 18 goluri primite în 32 de meciuri;
  • Pentru a ajunge în finală, Slavia nu a avut probleme, reușind să câștige cele 4 meciuri de până acum la minimum 3 goluri diferență, inclusiv derby-ul cu Sparta din semifinale;
  • Campioana Cehiei se poate baza și pe un palmares impresionant în fața adversarelor din top. 9 victorii în tot atâtea meciuri are Slavia contra formațiilor din Top 6, golaverajul fiind de 24-3;
  • Plzen nu traversează o formă extraordinară, nereușind să câștige în precedentele 4 meciuri, 3 dintre care sunt înfrângeri. În această perioadă a primit 14 goluri;
  • În ultima vreme, Slavia a zburdat în confruntările directe. Are 5 victorii și un egal în precedentele 6 întâlniri cu Plzen, inclusiv un succes cu 5-1 în urmă cu două săptămâni.