Meniu

13 Decembrie. Lyon a produs surpriza la Paris

REUȘESC OASPEȚII SĂ FACĂ SURPRIZA?

Dominația pe care PSG a impus-o în Franța începând cu 2011 este arhicunoscută, iar în acest timp, echipa care i-a făcut față cel mai bine a fost Lyon. Duminică seară, OL se deplasează pe Parc des Princes pentru a încerca să provoace o nouă surpriză și, judecând după forma recentă, sunt șanse să reușească.

În cele nouă sezoane de când Oatar Sports Investments (QSI) a preluat frâiele la gruparea din Paris, doar două campionate au fost câștigate de o altă echipă. Primul, când lucrurile erau în reconstrucție la PSG, a fost adjudecat de Montpellier și cel din 2017, când AS Monaco a construit o echipă formidabilă cu Mbappe, Falcao, Bernardo Silva, Fabinho, Lemar, Sidibe, Mendy sau Moutinho.

Lyon vrea din nou în Ligă

În acest sezon, PSG pare să aibă parte de o opoziție mai mare ca oricând. În jurul ei, în Ligue 1 sunt câteva echipe care au început să închege din nou distribuții capabile să facă față superstarurilor antrenate de Thomas Tuchel, iar printre acestea se află și Olympique Lyon.

Semifinalistă a Ligii Campionilor în vara trecută, când a fost eliminată cu destule emoții de Bayern Munchen, Lyon a arătat contra unor adversari precum Manchester City sau Juventus – ambele eliminate de francezi - că nu au complexe în fața nimănui. Cu jucători precum Depay, Aouar, Dembele, Dubois prezentul arată deja destul de bine, iar viitoare staruri ca Rayan Cherki par să asigure viitorul.

Fără participare în cupele europene sezonul actual din cauză că întreruperea campionatului francez a prins-o pe locul 7, Lyon are destul timp să lucreze la un loc în primele 3, pentru a vedea din nou grupele Ligii Campionilor la anul. În acest sezon, fosta multiplă campioană a Franței are o singură înfrângere, în a treia etapă contra lui Montpellier (1-2), dar atunci a fost nevoie să joace în inferioritate încă de la finalul primei reprize.

În rest, Lyon a strâns cinci egaluri și șapte victorii (patru consecutive în ultimele meciuri și șase în ultimele șapte) și se afla înaintea acestei etape pe poziția a treia în clasament, la două puncte de PSG. Printre rezultatele notabile ale oaspeților de duminică se numără victoriile cu AS Monaco (4-1) și Saint-Etienne (2-1) sau egalul cu Marseille (1-1).

Obosește PSG?

Paris Saint-Germain stă încă bine în clasament după cele 13 etape, dar distanța campioanei față de plutonul urmăritor s-a micșorat după ultimele rezultate. Chiar dacă a câștigat în ultima partidă de campionat jucată la Montpellier (3-1), echipa lui Tuchel obținuse doar un punct din precedentele două apariții în Ligue 1: 1-1 acasă cu Bordeaux și 2-3 la Monaco, după ce condusese cu 2-0 la pauză.

Cea mai mare problemă a antrenorului neamț pare să fie lipsa de concentrare a elevilor săi și, probabil, motivația care dispare în fața unor adversari considerați inferiori. Acest lucru s-a văzut și în Liga Campionilor, când au pierdut acasă cu Manchester United acasă în prima etapă (1-2) după un meci pe care l-au controlat pentru ca apoi să câștige returul fără mari probleme (3-1).

În acest sezon intern, PSG a mai pierdut două meciuri, chiar în primele reprezentații, 0-1 cu Lens și 0-1 cu Marseille, iar lucrurile se pot complica în cazul în care meciul cu Lyon nu va fi câștigat.

Totuși, pentru că vin după o săptămână ciudată în urma meciului cu Bașakșehir, e posibil ca Neymar, Mbappe și colegii lor să resimtă uzura psihică, iar Lyon este în cea mai bună formă a sezonului și poate profita. Dacă aruncăm un ochi și pe cota pentru X2, ne gândim că este un risc care merită asumat în aceste condiții.

PUNCTE CHEIE:

  • Lyon este neînvinsă în ultimele zece meciuri, timp în care a strâns șase victorii și un golaveraj de 19-8;
  • PSG are patru eșecuri în Ligue 1 în fața lui Lyon începând cu sezonul 2011/12, când clubul parizian a fost preluat de QSI, cele mai multe în fața aceleiași echipe;
  • Campioana Franței are o singură victorie în precedentele trei meciuri jucate în campionat, interval în care are un golaveraj de 7-6;
  • Lyon are trei victorii și trei egaluri în deplasările din Ligue 1 în acest sezon. Singura înfrângere a venit cu Montpellier (1-2), când a avut un om eliminat încă din prima repriză (10-7 golaveraj);