Meniu

R. Nadal – S. Tsitsipas

VA REUȘI MIZA MECIULUI SĂ PRODUCĂ UN JOC PE MUCHIE DE CUȚIT?

Rafael Nadal are în continuare dificultăți pe carpeta de la Turneul Campionilor. Spaniolul trebuie să câștige ultimul meci din grupe pentru a se califica în semifinale, dar adversar e Stefanos Tsitsipas, campionul din 2019. Duelurile lor recente au fost echilibrate, lucru care e de așteptat și acum.

Singurul mare turneu care îi lipsește din palmares lui Rafa Nadal este chiar Turneul Campionilor, acolo unde din nouă participări a ajuns doar de două ori în finală. Așa scriam și în prefața jocului cu Dominic Thiem, spaniolul a fost “ajutat” și de accidentări, care l-au făcut să rateze prezența la această competiție de șase ori.

Paradoxal, Nadal e mulțumit de înfrângerea cu Thiem

La ediția din acest an, legendarul tenismen din Manacor a început bine, cu o victorie împotriva revelației lui 2020, Andrey Rublev (6-3, 6-4). În ciuda faptului că serviciul i-a mers impecabil și nu a avut de salvat nicio minge de break, ba mai mult, procentajul de reușită cu prima lovitură a fost de 82%, se pare că Nadal nu a fost mulțumit de nivelul lui.

Acest lucru a fost dezvăluit abia după a doua partidă, pe care a pierdut-o în fața lui Domin Thiem după un meci extrem de echilibrat, de două ore și 27 de minute, cu scorul de 6-7, 6-7. Rafa a explicat că în ciuda înfrângerii, este fericit cu nivelul jocului său și a dat vina pe evoluția austriacului pentru eșec. “A fost un mare meci, decis de câteva mici detalii. Îl felicit. A făcut un meci superb, dar știu că și eu am jucat bine. Am pierdut, dar am avut multe șanse în primul set și am avut un break în al doilea”, a spus la final campionul spaniol.

Deținător a 20 de turnee de Mare Șlem, record deținut împreună cu Roger Federer, Nadal nu a câștigat niciodată ATP Finals. Ba mai mult, ultima oară când a ieșit din grupele Turneului Campionilor a fost în 2015, pentru că în ultimii patru ani a abandonat o dată, de două ori nu a participat, iar anul trecut a ratat calificarea în semifinale la setaveraj.

Tsitsipas l-a bătut doar pe zgură

Pentru locul în ultimii 4 ai turneului, Nadal se va lupta cu Stefanos Tsitsipas, care e chiar deținătorul trofeului de la Londra. Interesant este că grecul a avut o singură înfrângere în ediția trecută, chiar în fața lui Rafa, dar spaniolul a pierdut în grupe mai multe seturi decât Stefanos sau Zverev și a ratat calificarea.

Aceasta ar fi a șaptea întâlnire între cei doi dacă luăm în considerare doar partidele oficiale, iar scorul este categoric în favoarea lui Nadal: 5-1. Singura victorie a lui Tsitsipas a venit, în mod surprinzător, pe zgura de la Madrid, suprafața favorită a spaniolului.

Anul trecut, cele trei seturi jucate de cei doi pe carpeta de la Turneul Campionilor au fost extrem de echilibrate, la fel ca toate meciului pe care grecul le-a jucat în acest an pe suprafață în cauză. Inclusiv contra lui Rublev, în jocul precedent, Tsitsipas a trebuie să salveze o minge de meci în tiebreak-ul setului decisiv, ceea ce ne arată atât capacitatea sa de luptă, dar și inconstanța din unele momente.

Pentru că ne așteptăm la un meci lung, dar echilibrat, ne gândim la un meci cu peste 22 de game-uri. Plauzibil este și pariul “H2 (-2,5)”, care înseamnă că Tsitsipas ar trebui să câștige cel puțin cu două game-uri mai puțin decât Nadal.

PUNCTE CHEIE:

  • Ultimele cinci partide jucate de Tsitsipas pe carpetă s-au terminat în set decisiv, șapte din cele 15 seturi jucate în acest timp fiind tiebreak-uri. Doar patru s-au terminat “sub 9,5 game-uri”
  • Tsitsipas are un palmares de cinci victorii și două înfrângeri la Turneul Campionilor, pe care a reușit să îl câștige în 2019 la prima sa participare
  • Nadal conduce în meciurile directe oficiale cu 5-1. Pe hard, scorul este 3-0 pentru spaniol, care a pierdut set în fața grecului abia în ultima confruntare directă pe această suprafață
  • Ultimul meci oficial între Nadal și Tsitsipas s-a jucat chiar la Turneul Campionilor din 2019. Spaniolul a câștigat în trei seturi foarte echilibrate: 6-7, 6-4, 7-5