Meniu

18 Iulie, la 21:30. Rapid, victorie la debut

Stadionul Valentin Stănescu din Giulești este, în sfârșit, gazda unui nou meci de primă ligă. Rapid a reușit să promoveze după 7 sezoane în diviziile inferioare și caută acum un parcurs similar cu cel al lui Sepsi, care la scurt timp după accederea în Liga 1 a devenit una din echipele importante. Concordia a câștigat ușor play-out-ul și nu a mai forțat deloc pe final, când a înregistrat o serie de rezultate modeste (3 egaluri și o înfrângere în ultimele 4 meciuri). Totuși, echipa a arătat că are potențial și chiar dacă a pierdut barajul pentru cupele europene cu FC Viitorul, rămâne un adversar în fața căruia punctele nu sunt garantate.

Rapid, promovare norocoasă

Sezonul regulat (unul ciudat, cu doar 19 meciuri) a arătat un Rapid oscilant care a acumulat doar 27 de puncte după primele 17 meciuri (zestre care nu îi permitea să prindă un loc în play-off). Au urmat însă două victorii extrem de importante: 4-0 cu Dunărea Călărași (care în acel moment era chiar liderul clasamentului) și 4-2 cu Metaloglobus, una din principalele contra-candidate la promovare. Cu 28 de goluri primite în cele 19 etape, Rapid a avut o defensivă mai bună doar decât retrogradatele Pandurii și Aerostar Bacău. Dacă nu s-ar fi încurcat toate celelalte echipe cu care era în luptă pentru locurule 5-6, Rapid nu ar fi prins play-off.

În schimb, Rapidul a început bine grupa de promovare și a acumulat 13 puncte după primele 6 meciuri. Ajutați și de faptul că principalele adversare la promovare s-au întrecut în egaluri (Mioveniul de exemplu a făcut 6 egaluri în primele 9 meciuri), giuleștenii și-au asigurat în mare parte unul din locurile pentru promovarea directă. Chiar dacă ulterior Rapidul a pierdut 3 din cele 4 meciuri rămase, jocul rezultatelor le-a permis să se mențină pe locul 2. Rămâne însă problema rezultatelor din meciurile cu echipele mai valoroase (precum U Craiova, pe care nu a reușit să o învingă), așa cum s-a văzut și în amicale. În plus, și în play-off apărarea a fost modestă și a primit 11 goluri în 10 meciuri.

Rapidul a bifat doar două meciuri de pregătire - cu Farul (1-1) și cu Gaz Metan (1-2). Și aici au continuat problemele defensive, căci echipa a luat gol în ambele meciuri iar întâlnirea cu prima scenă fotbalistică ar putea pune probleme și mai mari fundașilor giuleșteni. Totuși, atacul pare să funcționeze iar faptul că vor evolua pe teren propriu îi va motiva cu siguranță suplimentar să marcheze măcar un gol.

Chindia nu a mai forțat

După ce a ratat la limită un loc în play-off-ul de campionat (unde chiar dacă nu avea șanse la titlu ar fi avut măcar un loc mai bun pentru cupele europene), Chindia și-a asigurat repede primul loc în grupa pentru evitarea retrogradării după 5 meciuri fără gol primit și cu 4 victorii. Ulterior, formația din Târgoviște nu a mai forțat și a cedat ușor puncte cu Gaz Metan, Dinamo, Viitorul și Voluntari. Apărarea a funcționat însă în continuare, iar echipa nu a primit gol în două din aceste 4 meciuri.

Meciul cu adevărat important, barajul contra Viitorului, a fost cel în care defensiva a greșit cel mai mult și deși Chindia deschisese scorul, s-a văzut învinsă cu 3-2 după un ultim gol al lui Tsomou în minutul 86.

Spre deosebire de rapidiști, Chindia a organizat 5 meciuri de pregătire. Rezultatele nu au fost însă satisfăcătoare: o singură victorie (2-1 cu Farul), două înfrângeri (1-3 cu FCSB și 0-1 cu Clinceniul) plus două rezultate de 0-0 cu divizionarele secunde Petrolul și Miercurea Ciuc. Chindia rămâne așadar adepta unui joc închis, dar acest lucru este evident mai ales contra adversarilor care au aceeași abordare (cum este Clinceniul). În schimb, cu echipele care ies la joc (de exemplu, FCSB), rezultatele sunt mai deschise și nu de puține ori apar goluri la ambele porți.

Așteptări de la meci:

Rapidul va căuta cu siguranță să debuteze cu un rezultat bun, mai ales că joacă pe teren propriu și va avea suportul fanilor. Chiar dacă nu a impresionat în ultimele meciuri, au în mod cert puterea să marcheze măcar o dată. Totuși, defensiva giuleșteană oferă multe spații iar ușurința cu care au profitat chiar și echipele din liga a doua de aceste spații ne face să mizăm pe faptul că și Chindia va putea puncta. Prin urmare, mergem pe pariul GG (ambele marchează), pentru care Superbet ne oferă o cotă de 2,07.

PUNCTE CHEIE:

  • Rapdiul a primit gol în 9 din ultimele 11 meciuri. În plus, în sezonul regulat, doar Pandurii și Aerostar Bacău au avut apărări mai proaste decât alb-vișinii;
  • 7 din ultimele 10 meciuri ale giuleștenilor au bifat pariul GG câștigător;
  • 3 din ultimele 4 meciuri ale Chindiei cu echipe de primă ligă au consemnat goluri pentru ambele formații.