Meniu

România – Belarus

Își reclădește naționala moralul contra bielorușilor ui

Mirel Rădoi și elevii lui au șansa revanșei după cele trei înfrângeri de la începutul lui Octombrie. Înaintea ultimelor două meciuri din Liga Națiunilor, România se încălzește într-un amical cu modesta Belarus, în fața căreia tricolorii pornesc favoriți în ciuda absențelor numeroase.

Primele meciuri cu noul selecționer au reușit să aprindă iar speranțele microbiștilor români, dar optimismul acestora a fost spulberat cu mare rapiditate. În luna octombrie, România a suferit trei înfrângeri, care mai de care mai dureroasă

Salvează urna pentru Mondiale?

Astfel, după un 1-1 smuls cu noroc de Irlanda de Nord pe Arena Națională și un 3-2 scos în Austria, Tătărușanu și colegii lui păreau să fie pe un trend ascendent. A fost doar o teorie, pentru că practica ulterioară i-a făcut de râs pe tricolori.

În barajul pentru calificarea la Euro, trupa lui Rădoi a tras un singur șut pe poartă și acela din penalty, iar la final a pierdut cu un scor care nu reflectă lipsa noastră de curaj: 1-2. Ulterior, pentru România a venit un alt coșmar din zona nordului: Norvegia. Cu Haaland și Odegaard în mare formă, norvegienii ne-au bătut fără drept de apel la Oslo: 4-0.

În fine, în ultima etapă, cu Austria, elevii lui Rădoi au arătat mai bine, dar rezultat a fost unul similar: înfrângere cu 0-1. Tocmai de aceea, România trebuie să obțină, dacă se poate, trei victorii din următoarele trei meciuri, asta dacă vrea să mai ocupe un loc în urna a doua pentru tragerea la sorți a grupelor preliminare în vederea calificării la Mondialul din 2022.

Stanciu și Hagi sunt absenți

În lotul pentru această triplă de meciuri, selecționerul a adus câteva nume care ridică sprâncene. Surprize apariția lui Albu de la UTA, a lui Mitrea sau revenirea lui Mogoș. Tot la capitolul reveniri trebuie nominalizați și Alexandru Băluță, Florin Tănase sau Bogdan Țîru.

În plus, Rădoi nu avea cum să îl mai omită pe Dennis Man, care este probabil cel mai în formă jucător ofensiv din România. Aripa dreapta adusă de la tineret are 12 goluri și șapte pase decisive în doar 11 meciuri și, alături de colegul Florin Tănase, este golgheterul Ligii 1 la ora actuală. Miră absențele lui Nicolae Stanciu și Ianis Hagi, în schimb. Dacă primul a jucat rar în ultima vreme din cauza întreruperii campionatului Cehiei, dar a și devenit tată pentru prima oară săptămâna trecută, în cazul lui Hagi este vorba doar despre forma fizică/psihică.

Pentru confruntarea de miercuri, e nevoie de un atac eficient, pentru că belarus a învățat să se apere în ultima vreme. Roș-verzii au obținut câteva rezultate bune în amicale, în ciuda înfrângerilor din meciurile oficiale, așa cum a fost și cea din barajul pentru Euro jucat în Georgia.

Indiferent de situație, însă, România pleacă drept favorită în fața Belarusului oricând, deci inclusiv acum. Cota atribuită naționale noastre este una care merită atenția pariorilor.

PUNCTE CHEIE:

  • România a câștigat șase din cele mai recente șapte meciuri amicale organizate pe teren propriu, printre adversari fiind Suedia, Chile, Turcia
  • În ultimii patru ani, tricolorii au pierdut doar de cinci ori pe teren propriu, de fiecare dată cu echipe mai bine clasate: cu Austria (0-1), cu Suedia (0-2), cu Spania (1-2), cu Olanda (0-3) și cu Polonia (0-3)
  • Naționala țării noastre nu a pierdut niciun meci direct din cele cinci disputate contra Belarusului, dar ultimele două sunt egaluri (golaveraj 10-4 pentru tricolori în acest interval)
  • Belarus are șase înfrângeri în ultimele patru deplasări pe care le-a efectuat. Cele trei victorii au fost obținute împotriva Bulgariei (0-1), a Kazahstanului (1-2) și a Estoniei (1-2)
  • Naționala României e de peste patru ori mai valoroasă decât adversara de miercuri conform transfermarkt: 48 de milioane de euro vs. 11 milioane