Meniu

România - Norvegia

Se răzbună atacul lui Rădoi pentru ineficacitatea de la Oslo?

Luna octombrie a fost de coșmar pentru atacanții României, care au marcat o singură dată în trei meciuri și atunci din penalty. Returul cu Norvegia, care ne-a bătut cu 4-0 la Oslo, vine la fix, după ce ofensiva tricoloră s-a încălzit cu cinci goluri contra Belarusului și ne așteptăm la un meci în care ambele să înscrie.

Situația în sânul echipei naționale este cumva neclară după ce la precedenta acțiune evoluțiile tricolorilor au fost de coșmar. Ratarea calificării la Euro în urma înfrângerii din Islanda (1-2) a turnat plumb în ghetele românilor, care au mai încasat apoi două bătăi: una umilitoare în Norvegia (0-4) și acasă, cu Austria (0-1).

Rădoi schimbă iar sistemul?

Tot mai contestat, dar mai ales pus sub presiune de presă și o parte din oamenii de fotbal din România, Mirel Rădoi pare cumva sceptic să mai continue pe banca naționalei după următoarele două meciuri. Chiar și așa, selecționerul are o revanșă personală de luat contra Norvegiei, care i-a administrat cea mai dură înfrângere din cariera de antrenor.

Tehnicianul de 39 de ani, al cărui obiectiv contractual este de fapt calificarea la Mondialul din 2022, a tot experimentat de când a fost instalat la cârma primei reprezentative. În cele șase meciuri pe care România le-a disputat sub comanda sa, au fost etalate cel puțin trei module de joc, 4-3-3 fiind și cel mai folosit.

În partida cu Irlanda de Nord, când am pierdut lamentabil victoria după ce am fost egalați de britanici în ultimele minute deși se aflau în inferioritate, Rădoi a încercat un 4-3-1-2 menit să-l pună în valoare pe Ianis Hagi. Pentru că “perla” lui Rangers nu a arătat mare lucru, selecționerul a încercat în deplasarea din Austria un 4-3-3 mai ermetic și mobil în același timp. Cum rezultatul, 3-2, ne-a fost favorabil, modulul tactic a fost păstrat și pentru tripla de meciuri din octombrie.

Și așa a venit dezastrul, pentru că nu doar că am pierdut toate cele trei meciuri, dar adversarii au avut destule spații, iar jucătorii noștri ofensivi au amenințat destul de rar poarta adversă. Acesta a și fost motivul pentru care la meciul-experiment cu Belarus, Rădoi a modificat iar.

Poate și în perspectiva meciului cu Norvegia, selecționerul a ales un sistem cu trei fundași centrali și doi laterali, adică un 3-4-3 care pe faza defensivă să se transforme în 5-4-1. În atac au apărut și FCSB-iștii Dennis Man și Florin Tănase, cei mai în formă jucători din campionatul intern, iar rezultatul a fost un festival de goluri: 5-3.

Dilemă în atac: Pușcaș sau Alibec?

Contra Norvegiei, va reveni în poartă Ciprian Tătărușanu, după ce în partida cu Belarus și s-a dat o șansă și lui David Lazar. Linia de fund îi va regăsi cu siguranță de Nedelcearu și Toșca și este de văzut dacă Mitrea va fi păstrat ori în locul său va apărea Iulian Cristea sau chiar Cristi Manea. Pe flancul stâng, Ganea a arătat destul de bine, însă există și varianta Camora. Rămâne de văzut și cine va juca în fața unuia dintre aceștia, pentru că Tănase nu a strălucit contra bielorușilor, iar alternativa este Alex Maxim, jucător cu ștate vechi la națională.

Pe partea cealaltă, Mogoș a făcut un meci discret, dar nici Valentin Crețu de la FCSB nu a impresionat. Pe flancul drept al atacului, e de așteptat ca Dennis Man să rămână punct fix, mai ales că cifrele de la echipa de club în recomandă pentru un plus de încredere.

Centrul liniei de mijloc va fi ocupat, mai mult ca sigur, tot de Răzvan Marin și Dan Nistor, chiar dacă acolo mai există și alternativa Bicfalvi. În fine, vârful de atac se va alege între Pușcaș și Alibec, iar aici Rădoi va alege probabil varianta mai tehnică, adică pe Denis.

Norvegia este odihnită

Adversara noastră de duminică vine după o săptămână în care a avut timp să pregătească în liniște partida din România. Amicalul pe care nordicii trebuiau să-l dispute împotriva Israelului s-a anulat din cauza unor cazuri de coronavirus descoperite în tabăra oaspeților, astfel că Lars Lagerback are un atu în fața lui Rădoi.

Evident, pericolul va veni tot de la obișnuiții Martin Odegaard, Erling Haaland și Alexander Sorloth. Mijlocașul lui Real Madrid s-a accidentat la ultima acțiune a naționalei și a absentat șase meciuri la echipa de club, însă s-a recuperat la timp pentru a fi apt contra României.

Haaland continuă să fie, totuși, un jucător înspăimântător. Cele trei goluri pe care le-a înscris contra tricolorilor au fost un soi de încălzire pentru ceea ce a urmat la Dortmund. Vârful de 20 de ani a înscris în fiecare din cele cinci jocuri pe care le-a disputat pentru Borussia în ultima vreme și are un total 17 goluri înscrise pentru club și națională de la începutul sezonului.

Pentru că dispune de o asemenea forță ofensivă, iar apărarea României este lipsită de prezența cuplului Chiricheș - Grigore, este greu de crezut că vom scăpa fără să primim gol. Însă ne așteptăm ca și elevii lui Rădoi să poată pedepsi fragila apărare a Norvegiei, tocmai de aceea vom miza pe pronosticul “ambele marchează”.

PUNCTE CHEIE:

  • Patru din precedentele șase jocuri disputate de România s-au terminat cu ambele combatante printre marcatoare. Trei dintre acestea au fost GG3+ (golaverajul tricolorilor în această perioadă e de 10-13)
  • România a marcat în șase din ultimele opt partide pe care le-au jucat pe teren propriu, doar Suedia și Austria plecând fără gol primit (golaverajul în acest interval este 13-11, media golurilor fiind de 3 pe joc)
  • Trei din cele mai recente meciuri directe între România și Norvegia s-au terminat cu ambele printre marcatoare, excepția fiind meciul de luna trecută de la Oslo
  • Ultimele patru deplasări ale nordicilor s-au terminat cu pariul “GG” câștigător, indiferent că adversară a fost România, Suedia, Irlanda de Nord sau Malta. Golaverajul nordicilor în acest timp este de 9-4
  • Norvegia are 19 meciuri consecutive în care a marcat. În acest interval, nordicii au reușit să miște tabela de 36 de ori, de unde rezultă o medie de 1,9 goluri pe meci