Meniu

S. Tsitsipas – A.Rublev

Se adâncește complexul grecului contra lui Rublev?

Stefanos Tsitsipas (6 ATP) este unul dintre cei mai constanți jucători ai ultimilor ani, dar grecul nu are o toamnă prea fericită. Campionul Turneului Campionilor din 2019 trebuie să câștige contra lui Rublev (8 ATP) ca să evite eliminarea, dar rusul este în mare formă și conduce clar scorul întâlnirilor directe.

Turneul Campionilor este o adevărată desfătare pentru iubitorii de tenis, mai ales că formatul special și condițiile nu tocmai obișnuite în care se desfășoară competiția creează și mai multă incertitudine în privința deznodământului.

Ultimii patru ani au adus surprizele

În ultimii patru ani, teoria lipsei de predictibilitate s-a aplicat în mod constant, mai ales în fazele finale ale competiției. În 2016, Andy Murray a reușit să preia în premieră șefia în clasamentul ATP chiar prin victoria din finală obținută contra lui Novak Djokovic. Britanicul era triplu câștigător de Grand Slam la acea oră, dar nu ajunsese niciodată într-o finală a Turneului Campionilor, iar succesul de la Londra l-a ajutat să spargă și monopolul impus de trioul Federer – Nadal – Djokovic în privința clasamentului ATP.

Modelul britanicului a fost impulsionat pentru ceilalți jucători din linia a doua a circuitului, care au luat cu asalt competiția-desert a tenisului masculin. În anii următori, Grigor Dimitrov, Alexander Zverev și Stefanos Tsitsipas au câștigat Turneul Campionilor, toate cele trei succese fiind considerate la vremea lor surprize. Interesant este că premergător cuceririi trofeului, nici unul dintre cei trei nu jucase măcar o finală de Grand Slam, singurul care a reușit de atunci această performanță fiind Zverev, cu ultimul act pierdut în toamnă la US Open.

Rublev are argumente serioase pentru victorie

În ciuda victoriei din 2019, Stefanos Tsitsipas nu trece prin cel mai bun moment al carierei și este în mod clar outsider contra lui Rublev. Chiar dacă bookmakerii au păstrat echilibrul în privința cotelor propuse pentru acest meci, rusul are de partea lui mai multe elemente.

În primul rând, numărul 8 ATP a câștigat cele mai multe trofee în acest an. Cursa lui Rublev a început încă din ianuarie, cu succesele de la Doha și Adelaide. A urmat apoi turneul de la Hamburg, pe care l-a câștigat chiar în fața lui Tsitsipas, pentru ca finalul de an să mai aducă două victorii, la Linz și Sankt Petersburg. Interesant este că din cele 13 competiții la care a participat, Andrey a pierdut o singură dată în turul 1, la Cincinnati.

Tsitsipas, în schimb, a câștigat doar la Marseille, în februarie, cealaltă prezență a sa în ultimul act la un turneu fiind la Dubai, unde a pierdut în fața lui Djokovic. Pentru că nici în privința meciurilor directe cu Rublev grecul nu stă bine, ne așteptăm ca meciul de la Londra să fie o nouă ocazie pentru rus să-și demonstreze superioritatea.

Tocmai de aceea, victoria acestuia pare a fi pariul sigur al meciului, dar merită încercat și un handicap la game-uri în favoarea lui Rublev.

PUNCTE CHEIE:

  • Tsitsipas a pierdut patru din cele mai recente cinci meciuri disputate, iar pe carpetă indoor are trei înfrângeri consecutive
  • Ultimele patru partide jucate de grec pe carpetă s-au terminat în set decisiv, jumătate din cele 12 seturi jucate în acest timp fiind tiebreak-uri. Doar trei s-au terminat “sub 9,5 game-uri”, toate 6-3
  • Rublev are avantaj în meciurile directe oficiale, 3-1. Singura confruntare câștigată de Tsitsipas a venit chiar toamna această, la Roland Garros, când grecul e câștigat cu 3-0 la seturi
  • Rusul are cele mai multe victorii în circuitul ATP în 2020, 40, cu una mai mult decât Djokovic și cu 12 peste Tsitsipas, care este pe locul 3 în acest clasament
  • Rublev a câștigat cinci turnee în sezonul actual, ultimele două performanțe fiind obținute chiar pe carpetă indoor: la Linz și Sankt Petersburg