Meniu

27 Martie. Serbia și Portugalia aduc golurile

ROVOACĂ RONALDO UN MECI CU GOLURI LA BELGRAD?

Sâmbătă ne oferă o încleștare captivantă între Portugalia lui Cristiano Ronaldo și Serbia lui Tadic, Mitrovic sau Milinkovic-Savic. Confruntarea se anunță a fi una extrem de spectaculoasă, în linia celorlalte dueluri între cele două naționale, iar startul de campanie al sârbilor confirmă această perspectivă.

Portugalia este campioana europeană en titre și câștigătoarea ultimei ediții e Ligii Națiunilor, iar sub comanda lui Cristiano Ronaldo lusitanii trăiesc cea mai bună perioadă din istorie. Sârbii, în schimb, au fost mai mereu o colecție de nume extrem de interesante în fotbalul european, dar ideea de echipă nu prea a funcționat niciodată, de unde și seceta de performanțe a vecinilor noștri.

Îmbătrânește Ronaldo?

Puține sunt echipele naționale care strâng laolaltă atâția jucători interesanți precum o face Portugalia. În afara lui Cristiano Ronaldo, în selecționata lui Fernando Santos mai sunt Bernardo Silva (Man. City), Andre Silva (Frankfurt), Diogo Jota (Liverpool), Ruben Neves (Wolves), Joao Moutinho (Wolves), Joao Cancelo (Man. City), Ruben Dias (Man. City), Bruno Fernandes (Man. United) sau Joao Felix (Atletico Madrid). Pentru tehnicianul de 66 de ani alegerile, mai ales în ofensivă, sunt extrem de dificile.

Totuși, chiar și în aceste condiții, Portugalia nu a început tocmai conform așteptărilor aceste preliminarii. În primul meci, jucat acasă, lusitanii au dat peste dârza națională a Azerbaidjanului. Scorul final a fost 1-0, grație unui autogol semnat de Medvedev, astfel că se poate spune că portughezii nu au marcat. Totuși, superioritatea cifrelor a fost evidentă: 29-4 la șuturi la poartă și 15-0 la cele pe poartă. Și, astfel, Ronaldo a ratat șansa de a marca încă o dată în tricoul naționalei pentru care a reușit să strângă până la cei 36 de ani 102 goluri în 171 de selecții.

Sârbii și-au arătat forța cu Irlanda

Pentru sârbi, lucrurile nu au fost chiar atât de low-profile precum în jocul Portugaliei. E drept, nici Irlanda nu este Azerbaidjan, așa că misiunea plavilor a fost mult mai dificilă.

Deși istoricul echipei de la Dublin îmbia către un meci cu goluri puține, oaspeții au marcat rapid la Belgrad, încă din minutul 18, și au dinamitat astfel partida. Vlahovic a egalat până în pauză din pasa lui Tadic, iar apoi Mitrovic, introdus în a doua repriză, a realizat ‘dubla’ în doar 12 minute de la apariția pe teren și a adus victoria Serbiei (3-2).

Echipa antrenată de marele Piksi Stojkovic arată parcă un fotbal mai ofensiv și respectă astfel numele jucătorilor de atac pe care-i are la dispoziție. A surprins nefolosirea lui Milinkovic-Savic, jucătorul lui Lazio nefiind unul dintre favoriții antrenorului în ciuda ‘dublei’ salvatoare din semifinala play-off-ului pentru Euro câștigată în Norvegia.

Profilul celor două formații și fragilitatea defensivă de care ambele dau dovadă uneori ne fac să credem că vom vedea un meci în care ambele combatante își vor exersa atacurile. GG-ul pare astfel un pariu spre care ne îndreptăm atenția, iar cota de 1.85 pare generoasă în acest context.

PUNCTE CHEIE:

  • În ultimele 7 meciuri oficiale ale Serbiei, pariul GG a ieșit câștigător de 5 ori;
  • În prima partidă din aceste preliminarii, naționala gazdelor a oferit un meci bogat în goluri, 3-2 contra Irlandei;
  • Serbia are câțiva jucători de atac extrem de interesanți: Mitrovic (Fulham, 38 de goluri pentru națională), Tadic (Ajax, 16 goluri), Jovic (Frankfurt, 5 goluri) sau Vlahovic (Fiorentina, două goluri);
  • Portugalia a marcat 34 de goluri pe parcursul ultimelor două campanii de calificare (Euro și Liga Națiunilor - grupa A valorică);
  • Din naționala lusitanilor lipsesc câțiva jucători cheie, în frunte cu portarul Rui Patricio (Wolves), Pepe (FC Porto) și Guerreiro (Dortmund);
  • Serbia și Portugalia s-au confruntat de 6 ori în ultimii 13 ani (cele mai recente două întâlniri s-au petrecut în 2019) și de fiecare dată au marcat ambele formații.