Meniu

Serbia – Scoția

Continuă scoțienii forma invincibilă și contra Serbiei?

Serbia nu s-a mai calificat la un turneu final al Euro din 2000, de pe vremea când se numea Iugoslavia. Lotul de vedete al vecinilor din sud-vest va avea mult de furcă în barajul cu Scoția, care sunt neînvinși de anul trecut. Britanicii par favoriți, în ciuda faptului că joacă în deplasare, dar n-ar fi exclus un “GG” câștigător.

Pe hârtie, duelul de la Belgrad pare oarecum dezechilibrat, mai ales că favorita oficială, Serbia, joacă acasă. Pentru plavi, cea mai dificilă misiune în ultimii 20 de ani nu a fost să strângă jucători de mare valoare în lotul naționalei, ci să formeze o echipă din aceștia.

Cotă de piață mai mare pentru sârbi

Și înaintea acestei partide, ex-iugoslavii vin cu o serie de vedete care și-ar putea face loc în aproape orice națională de pe mapamond. Lista începe cu Sergej Milinkovic-Savic, cel care a calificat Serbia în finala barajelor cu acea “dublă” reușită în Norvegia, jucătorul lui Lazio fiind evaluat la 65 de milioane de euro, cea mai mare valoare din lotul sârbilor.

Urmează Filip Kostic (Eintracht Frankfurt) - 32 de milioane, Nikola Mlenkovic (Fiorentina) - 28 de milioane și Luka Jovic (Real Madrid) - 25 de milioane. Ar mai fi de amintit numele lui Aleksandr Kolarov (Inter Milano), Dusan Tadic (Ajax), Aleksandr Mitrovic (Fulham), Nemanja Maksimovic (Getafe) sau Luka Milivojevic (Crystal Palace) și deja am epuizat aproape toate locurile de titulari.

Din păcate pentru sârbi, numele jucătorilor nu au produs tot timpul performanțele scontate, asta pentru ca deseori mecanismul nu a funcționat la nivelul cotelor de piață. În barajul cu Norvegia, doar inspirația lui Milinkovic-Savic a făcut diferența, iar în precedentele partide defensiva gazdelor de joi seara a arătat rău. În șapte din precedentele opt întâlniri, sârbii au primit gol, singura care nu a reușit această performanță în intervalul amintit fiind naționala Turciei într-un 0-0 la Belgrad.

Scoția nu iese din perimetrul britanic

Scoțienii sunt într-o revenire de formă după ani buni în care n-au mai contat deloc în privința calificărilor la turneele finale. Echipa antrenată de Steve Clarke arată tot mai bine și a rămas neînvinsă în cele mai recente opt partide, cea mai importantă fiind cea cu Israel, de luna trecută, când britanicii au depășit semifinala barajului în urma penalty-urilor.

Naționala cimpoierilor se bazează mai mult pe unitatea grupului, un semn în acest sens fiind și faptul că jucătorii cu cea mai mare cotă a Scoției fac parte din aparatul defensiv. Căpitanul Andy Robertson (Liverpool) este și cel mai valoros, cu a sa cotă de 75 de milioane, urmat fiind de Kieran Tierney, fundașul lui Arsenal (32 de milioane) și de Scott McTominay, închizătorul venit de la Manchester United (22,5 milioane).

Chiar și așa, fără mari veleități tehnice în atac, britanicii au reușit să lege deja trei meciuri consecutive fără gol primit, iar în precedentele opt partide nu a scos niciodată mingea din plasă de două ori. Important pentru organizarea scoțienilor este faptul că absolut toți jucătorii lui Clarke vin fie din campionatul intern, fie din primele două ligi ale Angliei.

Faptul că meciul cu Serbia se joacă în deplasare poate constitui un dezavantaj, dar lipsa spectatorilor va mai ameliora cumva acest neajuns. Ne așteptăm ca Scoția să nu piardă, eventual să se califice, dar este greu de crezut că sârbii nu vor marca în timp regulamentar, ceea ce ne duce cu gândul la un pronostic de “ambele marchează”.

PUNCTE CHEIE:

  • Sârbii nu au obținut nicio victorie în precedentele șase partide, eliminarea Norvegiei din semifinalele barajelor pentru Euro 2020 fiind obținută în prelungiri (în acest interval, golaverajul e de 6-9)
  • Gazdele au marcat de minimum două ori în șapte din cele mai recente zece meciuri disputate pe teren propriu. Totuși, în ultimele două nu au înscris deloc: 0-0 cu Turcia în septembrie și 0-1 cu Ungaria luna trecută
  • Scoțienii au câștigat doar un singur baraj în istoria lor, pentru calificarea la Mondialul din 1986. În rest, le-au pierdut pe cele pentru CM din 1962 și pentru Europenele din 2000 și 2004
  • Oaspeții nu au primit gol în precedentele trei partide (toate jucate acasă), iar în cele mai recente opt nu a scos mai mult de o dată mingea din poartă
  • Scoția are șase victorii și două egaluri în precedentele opt partide disputate, iar golaverajul în această perioadă este excelent: 16-4!